Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Karácsony Gergely, aki mindenkivel együttműködne, csak épp fideszességgel vádolja minden ellenfelét

Karácsony Gergely jelenlegi főpolgármester ”Plusz 5 év Budapestnek” szlogenjének legfőbb ígérete, hogy – Karácsony mandátumához hasonlóan – öt évvel meghosszabbítaná a budapestiek várható élettartamát is.

A grandiózus célok mellé grandiózus tervek is járnak: ezek jegyében többek között tovább zöldítené a várost, javítana az egészségügyi szolgáltatások elérhetőségén és színvonalán, miegymás. Ahogy a lakhatási válságot is enyhítené önkormányzati bérlakás-programmal, lakásügynökséggel, javarészt az európai uniós források felhasználásával, de számít a magánbefektetőkre is, hisz a budapesti lakásállomány növelésére minden formában szükség van.

De a közlekedési, urbanisztikai és más fejlesztések terén is nagyban épít Karácsony az uniós forrásokra, mondván, számos nagy fejlesztést a főváros nem tud önmaga kigazdálkodni.

A főpolgármester – és a fővárosi közgyűlés – elmúlt öt éve megmutatta, hogy amellett, hogy a koalíció törékeny, a számos politikai formáció, valamint a helyi polgármesterek, kerületek érdekeit sokszor nehéz összehangolni. Interjúnkban is beszélt arról, hogy például a belvárosokat pokolian megdrágító és élhetetlenné tevő AirBnB elleni fellépésben sem egységesek még az ellenzéki polgármesterek sem. Hogyan érné el mégis, hogy a következő ciklusban egységes szabályrendszert sikerüljön kialakítani? Ezt nem tudjuk, hisz ehhez még költségvetési források sem nagyon kellenének, csak politikai akarat.

Ahogy azt sem tudjuk, hogy azokat a terveket, amelyeket az elmúlt öt év alatt nem sikerült összehozni, hogyan sikerülne az EU-s források nélkül – Karácsony szerint ugyanis a kormány már csak maga miatt is kénytelen lesz ezeket lehívni. Azt viszont megtudhattuk, hogy véleménye szerint rajta és szövetségesein kívül valójában valamennyi induló a Fidesz jelöltje – amire Szentkirályi Alexandra korábbi fideszes jelölt sem segített rácáfolni, mikor visszalépett Vitézy javára.

Címlapkép: A Mérce interjúja Karácsony Gergely főpolgármesterrel 2024. május 30-án. Fotó: Kiss Soma Ábrahám / Mérce