Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Tisza elmosta az óbaloldalt, kiesett a Momentum, bejutott a Mi Hazánk – EP eredmények

99, 97 százalékos feldolgozottságnál tart az európai parlamenti választások eredménye – sok minden tehát nem fog már változni.

Fidesz 44,62% 11 mandátum

Tisza  29,69% 7 mandátum

DK-MSZP-Párbeszéd 8,10% 3 mandátum

Mi Hazánk  6,76% 1 mandátum

A Momentum, az előző EP-választások nagy meglepetése, ezúttal nem jutott be. A kutyák néhány hónapja abban bíztak, hogy két EP-képviselőt is adhatnak, a listavezető Le Marietta és a második helyen szereplő Törley Katalin is bejuthat. Végül egy mandátumot sem szereztek. Továbbá kiesett az EP-ből a Jobbik, akiknek a mostani ciklusban egy mandátumuk volt.

A Fidesz történetének leggyengébb EP eredményét hozta, a párt 2009 óta még nem szerepelt 50 százalék alatt. Kérdéses, hogy teljesült-e Orbán vágya, kapott-e a békepárti ajánlat többségi felhatalmazást a magyar választoktól. A miniszterelnök beszéde alapján szerinte inkább igen, mint nem.

Habár végül a Tisza 30 százalék alatt maradt, így is határozottan áradt: ellenzéki formáció ilyen eredményt még nem ért el 2009 óta. A dolgot a DK-MSZP-Párbeszéd szövetség bánhatta a legjobban, míg a legutóbbi EP-választásokon összesen 5 helyet szereztek (négyet a DK és egyet az MSZP-Párbeszéd), ezúttal 3 mandátumon osztozkodhatnak. Az eredmények fényében most már biztosan kijelenthető: a Demokratikus Koalíció nem az ellenzék vezető ereje, közelében sincs hozzá.

A nemzetközi szélsőjobboldali előretöréssel párhuzamosan bejutott a Mi Hazánk mozgalom is 1 mandátummal. Toroczkai László listavezető így kénytelen lesz elhagyni hazáját, és Strasbourgban/Brüsszelben dolgozni. Magányos azért nem lesz.

Címlapkép: Magyar Péter a Tisza Párt eredményváró rendezvényén 2024. június 10-én. Fotó: Hardy Anna / Mérce