Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán táviratot küld Brüsszelbe: Stop minden

Orbán Viktor miniszterelnök a Bálnánál tartott értékelő beszédében köszönetet mondott a választópolgároknak a részvételért. Mint mondta, az 57%-os részvétel véleménye szerint a demokrácia jó állapotát tükrözi. Közvetlen ezután a romániai RMDSZ-nek gratulált, hogy elérte az 5 százalékos belépési küszöböt.

Orbán szerint a Fidesz mindkét mai választást megnyerte, ráadásul „háborús helyzetben aratott győzelmet”.

Orbán Viktor miniszterelnök a kormánypárt eredményváró rendezvényén 2024. június 10-én. Fotó: Orbán Viktor / Facebook

A miniszterelnök szerint megnyerték az összes megyei közgyűlést, miközben 3 megyei jogú várost vesztettek, míg 4-et nyertek. A budapesti választásról elmondta, hogy továbbra is bízik Karácsony megbuktatásában, amihez a legjobb módszer – bár nem mondta ki a jelölt nevét – Vitézy Dávid támogatása a megfelelő eszköz. Hozzátette, a fővárosban egy kerületet veszítettek, egyet pedig megnyertek.

A miniszterelnök szerint az EP-választáson a választók a béke iránti vágyukat fejezték ki. Ezért – összhangban a kampány legfontosabb szlogenjével – továbbra is a „békéért” fognak harcolni.

Ennek jegyében  táviratot fog küldeni „Brüsszelbe”, miszerint

„migráció stop;

háború stop;

gender stop;

Soros stop;

Brüsszel stop.”

Orbán szerint a jóistennek van humorérzéke, miután a párizsi olimpia évében írta ki a politikából a Momentumot, ami közismerten a nolimpia kampány idején építette fel magát. Ehhez hozzátette, hogy meglátása szerint azokat büntették a választók, akik „a magyar érdekek ellen dolgoznak”.

A „jóisten humorérzéke” ugyanakkor nemcsak a Momentumra csapott le: noha a 77,18%-os feldolgozottság melletti 44%-os szavazatarány nem rossz európai viszonylatban, a Fidesz számára kifejezetten gyászos eredmény. Pláne úgy, hogy a Magyar Péter-féle Tisza Párt 30,30%-on áll, vagyis olyan szinten szorongatta meg a kormánypártokat, mint a NER idején soha, egyetlen politikai formáció sem.

A DK-MSZP-P 8,25, a Mi Hazánk 6,74%-on állnak, 2 illetve 1 képviselői hellyel. A többi induló párt nem ütötte meg a belépési küszöböt.

Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnök a kormánypárt eredményváró rendezvényén 2024. június 10-én. Fotó: Orbán Viktor / Facebook