Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Zöld összeomlás – nagyot nyertek a jobboldali pártok az EP-ben

Előzetes becslések alapján jobboldali pártok felemelkedését és a zöld és baloldali pártok vereségét hozta az Európai Parlamenti választás. A zöldek pártcsaládja előreláthatóan 20 helyet vesztett, míg a Szocialisták és Demokraták 6, az Egységes Európai Baloldal pedig 1 hellyel szerzett kevesebbet az új testületben, annak ellenére, hogy a mostani ciklusban 15-tel megnőtt a megszerezhető helyek száma. A választások legnagyobb győztese előreláthatólag az Európai Néppárt és az szélsőjobboldaliakat tömörítő Identitás és Demokrácia lesz, akik 10, illetve 11 hellyel tudták növelni a frakciójuk méretét. Mindezt úgy, hogy jelentős szélsőjobboldali erők, mint a Fidesz vagy a német AfD még egyik pártcsalád mellett se kötelezték el magukat.

Európai Parlament Fotó: Wikimedia Commons

A Zöldek gyenge teljesítménye többek között a legnépesebb országokban, így Németországban és Franciaországban a zöld pártok gyenge teljesítményének köszönhető. A német Zöldek a 2019-es szavazóik közel felét elvesztették, és Franciaországban is jelentősen csökkent a választóik száma. Bár Dániában például a Zöldek lettek a legnagyobb párt, és a Holland választásokon is a Zöldbaloldal és a Munkáspárt koalíciója tudott győzedelmeskedni, az EU legnépesebb országaiban egy rossz teljesítményt nem tud kisebb országokban jó szereplés ellensúlyozni. Szintén nagyot vesztett a liberális Renew Europe, akik egyik fő zászlóshajója Emanuel Macron Renaissance pártja annyira kikapott, hogy a francia parlamentet is feloszlatták.

A becslések alapján az új EP az alábbi franciókból fog felállni: Szocialisták és Demokraták Progresszív szövetsége: 133 hely; Zöldek: 53 hely; Egységes Baloldal: 36 hely; Renew Europe: 82 hely; Identitás és Demokrácia: 60 hely; Európai Konzervatívok és Reformisták: 70 hely; Európai Néppárt 186 hely; egyéb pártcsaládok: 50 hely; párt nélküliek: 50 hely.