Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A sóskúti civilek legyőzték az akkuüzemes fórumról elkergetett polgármestert

Sóskút „Fantasztikus győzelem!” – nyilatkozta lapunknak Mészáros József, a Sóskúti Civil Kör jelöltje, aki legyőzte König Ferenc jelenlegi független polgármestert.

Forrás: NVI.hu

Mészáros kampányának középpontjában a faluba tervezett Andrada akkumulátorfeldolgozó üzem volt. Mészárosék határozott ellenzik a feldolgozó felépítését, míg a most kikapó polgármester a beruházást a kezdetektől eldöntött kérdésként kezelte. A falu (és a környékbeli települések) lakói ennek annyira nem örültek: őt és a cég képviselőit elüldözték az akkumulátorfeldolgozó ellen tiltakozók a lakossági fórumról.

„Olyan csapat jelöltje került a székbe, aki nem szeretné a beruházást. Mindent meg fogunk tenni, hogy ne kerüljön ide ez a feldolgozó” – mondta el Mészáros.

A megválasztott polgármester rámutatott: ez a választást tekinthetjük úgy, hogy mégiscsak megtartották a faluban az elkaszált akkunépszavazást.

Mészáros csak októberben ülhet be a székbe, de addig sem fog pihenni. Elmondása szerint a következő négy hónapban részt fognak venni csapatával a testületi üléseken, hallatni fogják a hangjukat. Egy ilyen győzelem után szerinte az önkormányzatnak illenék együttműködni velük, hisz októbertől úgyis náluk a gyeplő.

Továbbá már most júliusban kérni fogják az államot, hogy a választási eredményre való tekintettel ne értékesítsenek nagy földterületeket a falu határában.

Az akkukatasztrófa elkerülésén túl Mészáros a falu közösségének újjászervezésen kíván dolgozni ciklusa elején.

Most a legfontosabb a kampányban létrejött árkok betemetése” – mutatott rá. Hosszú távon szeretné például egy közösségi teret létrehozni a falunak, mert ilyennel nem rendelkezik jelenleg.

A sóskúti helyzetről írt korábbi riportunk itt olvasható.

Címlapkép: Rendőri segítséggel hagyja el a tüntetés helyszínét König Ferenc, Sóskút polgármestere. Fotó: Alföldi Dániel István