Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Elüldözték Sóskút polgármesterét és a cég képviselőit az akkumulátorfeldolgozó ellen tiltakozók a lakossági fórumról

Helyi és nem helyi lakosok, civilek, politikusok, parlamenti képviselők részvételével vált több száz fős tömeget megmozgató tüntetéssel vegyített lakossági fórummá a Sóskútra tervezett akkumulátorfeldolgozó miatt meghirdetett tájékoztató kedd este. Noha az önkormányzat eredetileg csak a sóskúti lakcímmel rendelkezőket engedte volna be,

végül a sajtó és a máshonnan érkezettek is bejutottak a fórumnak helyszínt biztosító iskola tornatermébe, ami így meg is telt.

A 17 órára meghirdetett az Andrada cég üzeméről szóló lakossági tájékoztatóra König Ferenc polgármester sokakat meglepve a főbejáraton érkezett, a rendőrség pedig fokozott jelenléttel készült.

A tájékoztatóra elvileg csak a sóskúti lakcímkártyával rendelkezők mehettek volna be, de számos környékbeli településről is érkeztek tüntetők. A rendezvényen részt vesznek a Momentum, az LMP és az MSZP politikusai, illetve felvonultak a szélsőjobboldali Magyar Önvédelmi Mozgalom egyenruhásai is.

Már a rendezvény kezdete előtt több százas tömeg gyűlt össze az iskola előtt, sokan sérelmezték, hogy nem engedik be őket a fórumra, felváltva szidalmazva az önkormányzatot és a sajtó jelenlévő képviselőit, nehezményezvén, hogy a hivatal ajtajánál tömörültek.

A felhevült tüntetők heveny „menjünk be” skandálással fejezték ki részvételi szándékukat, eközben többen hangoztatták, hogy nemcsak a sóskútiak ügye az akkumulátor-feldolgozó, egy ponton tülekedés is kialakult az ajtóban, aminek hatására egy idő után többen is bejutottak, köztük a helyszínen lévő riporterünk is.

5 óra előtt nem sokkal már hamisítatlan tüntetés-hangulat uralkodott a tornateremben, amit a polgármester és a cég képviselői eddigre láthatóan igyekeztek elhagyni, és noha nem volt könnyű dolguk, végül sikerrel jártak.

Őket végül rendőrautóval menekítették ki a helyszínről.

Ezután nélkülük zajlott a fórum jellegű esemény, habár Csőzik Lászlót, Érd polgármesterét arról tájékoztatta König Ferenc sóskúti polgármester, hogy a hivatalos fórum elmarad.

A rendezvényt élőben közvetítjük a Mérce Facebook-oldalán, ezt az alább is lehet követni.

A rendezvény során többen is felszólaltak – többször bekiabálások közepette – közöttük Kormányi Zsolt helyi aktivista, az akkumulátorgyárak veszélyeit, a lakossági tiltakozás lehetőségeit, valamint a Milgram-kísérlet részleteit ecsetelve.

Fél 6 körül a tömeg egy része elkezdett átvonulni a polgármesteri hivatal elé Tetlák Örs LMP-s érdi alpolgármester javaslatára, a párt által szervezett fáklyás tüntetésre.

Mint korábban beszámoltunk róla, az LMP az elmúlt héten hatalmas érdeklődés mellett, több száz fő részvételével rendezett alternatív közmeghallgatást a Sóskútra tervezett Andrada akkumulátorfeldolgozó üzemével kapcsolatban. A rendezvényen a résztvevők be se fértek a lovarda éttermébe, a rendezvényről itt olvasható részletes beszámolónk.

Az Andradát egyébként Alsózsolcáról egyszer már elüldözték, ezután választotta ki a sóskúti ipari parkot, kiváltva a lakosság felháborodását. A szlovén cég már jövő hónapban megkezdené tevékenységét, ami a tiltakozók szerint jelentős környezeti kockázatokat rejt magában.

A félelem nem alaptalan: a Bátonyterenyén működő akkufeldolgozó jelentős veszélynek tette ki dolgozóit és a környékén lakókat. Az üzem ellen szintén szerveztek nyáron tüntetést. Az elmúlt években több településen is jelentős ellenállás alakult ki az akkumulátorgyárakkal és az iparághoz köthető üzemekkel szemben. Emlékezetes, hogy a gödi Samsung elleni tüntetésen az ország minden tájáról megjelentek az akkumulátorgyárak ellen tiltakozó helyi mozgalmak képviselői.

A Mérce hasábjain rendszeresen követjük az akkugyárak elleni tiltakozásokat, illetve más, akkugyárakkal kapcsolatos fejleményeket. A témában született cikkeink itt olvashatók.

Kiemelt kép: Lakossági fórum az Andrada akkufeldolgozó üzemével kapcsolatban 2024. január 30-án. Fotó: Bogatin Bence / Mérce