Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Ennek a gyárnak pusztulni kell innét!” – az akkufeldolgozó ellen tüntettek Bátonyterenyén

Mint lapunk korábban beszámolt róla, péntek délután négyre szerveztek tüntetést civilek és a Párbeszéd Bátonyterenyére, miután tapasztalataik – és a kormányhivatal megállapításai – szerint a Sungeel akkumulátorfeldolgozó üzem veszélyezteti a lakosság egészségét.

A hatósági ellenőrzések alkalmával számos alkalommal találtak szabálytalanságokat a veszélyes hulladékok tárolása terén, legutóbb pedig maguk az ellenőrök is vegyi irritációról számoltak be, valamint arról, hogy a vélhetően egészségkárosító gázok akár a gyárhoz közeli lakóházakat is elérhetik.

A tüntetés kezdetén százas nagyságrendű tömeg gyűlt össze Bátonyterenyéről és a környező településekről illetve az ország távolabbi pontjairól.

A szennyező Sungeel akkumulátorfeldolgozó üzem elleni tüntetés Bátonyterenyén 2023. június 30-án. Fotó: Járdány Bence

Az eseményt Berki Sándor párbeszédes országgyűlési képviselő élőben közvetítette a Facebookon.

1. rész:

2. rész:

Tordai Bence országgyűlési képviselő, a Párbeszéd társelnöke arról beszélt, hogy a fejlődés célja nem kizárólag a GDP növelése kell hogy legyen, hanem a helyi közösségek, a társadalom jólétét kell szolgálnia. Ezzel szemben a jelenlegi gazdasági modell a tőke profitábilitását szolgálja, és a döntéshozók nem foglalkoznak a társadalom jóllétével valamint a környezet megóvásával.

A szennyező Sungeel akkumulátorfeldolgozó üzem elleni tüntetés Bátonyterenyén 2023. június 30-án. Fotó: Járdány Bence

A politikus kifejtette, nem az akkumulátorgyártással magával, csak a volumenével van baj Magyarországon, mivel nem áll rendelkezésre annyi energia és más erőforrás, hogy a világ második legnagyobb akkumulátorgyártójává váljon az ország. Tordai kiemelte, hogy az akkumulátorgyártás mellett a használt akkumulátorok feldolgozása is különösen mérgező és környezetszennyező tevékenység.

Kitért arra is, hogy míg a cég éves forgalma több mint 18 milliárd forint, az eddig a cégre a szabálytalan működés miatt kiszabott legnagyobb bírság ehhez képest mindössze 31 millió forint, aminek nincs visszatartóereje.

Tordai Bence a szennyező Sungeel akkumulátorfeldolgozó üzem elleni tüntetésen Bátonyterenyén 2023. június 30-án. Fotó: Járdány Bence

Szabó Rebeka országgyűlési képviselő felszólalásában méltatta Bátonyterenye és környéke természeti adottságait, ezzel kontrasztba állította a Sungeel balesetveszélyes működését és szennyezését. Említette, hogy tudomása szerint a cég olyan profittal működik, amivel néhány év alatt visszahozza a telepítési költségeit.

A képviselő emlékeztetett, hogy amennyiben a kormány akkumulátoripari tervei megvalósulnak, a gyárak több vizet és energiát fognak fogyasztani, mint amennyi rendelkezésre áll, aminek a lakosság fogja a kárát látni. A Sungeel működésével kapcsolatban pedig kifejtette, hogy az elmúlt években leépített környezetvédelmi szabályok immár nem alkalmasak az üzemek közelében élők egészségének a megvédésére. Kitért arra is, hogy hiába büntetik meg a hatóságok sorozatosan az akkumulátoripari cégeket, a profitjaik mellett eltörpülnek a beszedett összegek.

Szabó Rebeka a szennyező Sungeel akkumulátorfeldolgozó üzem elleni tüntetésen Bátonyterenyén 2023. június 30-án. Fotó: Járdány Bence

Ezért a Párbeszéd az akkuipar szabályozásának szigorítását követeli a kormánytól, valamint hogy a helyiek korrekt tájékoztatást és beleszólási lehetőséget kapjanak azzal kapcsolatban, mi épül a lakhelyükön. A súlyosan szennyező üzemek működését pedig véleménye szerint fel kell függeszteni.

Mizser Éva bátonyterenyei önkormányzati képviselő elmondta, a gyár megnyitásakor nem volt beleszólásuk abba, mi épül a településükön – hovatovább korábban úgy tudták, csokoládégyár fog épülni. Ennek örültek is volna, és a helyiek is dolgozhattak volna benne. Ezzel szemben az akkufeldolgozóban tudtával nagyjából 30 helyi dolgozik.

Mizser Éva a szennyező Sungeel akkumulátorfeldolgozó üzem elleni tüntetésen Bátonyterenyén 2023. június 30-án. Fotó: Járdány Bence

Az önkormányzati képviselő kitért arra is, hogy amellett hogy mérgező a gyár működése, elértékteleníti az ingatlanokat is.

„Ennek a gyárnak pusztulni kell innét!”

– foglalta össze álláspontját a képviselő, aki elmondta, hogy meglátása szerint a gyárnak monitoroznia kellene a levegő minőségét.

Szaszkó Andrea a Göd-Ért egyesület alelnöke felajánlotta segítségét a gyár elleni tiltakozáshoz. Szervezete évek óta tiltakozik a Samsung gödi gyárának szennyező működése miatt.

Az aktivista kiemelte, hogy az országszerte épülő akkumulátorgyárak miatt számos településen tiltakoznak helyiek. Szaszkó ezután más, akkumulátorgyárak ellen tiltakozó csoportok üzeneteit tolmácsolta, melyek rávilágítottak arra, hogy hasonló problémák sújtják az akkugyárak környékén élőket – ezért a küzdelmük is közös kell, hogy legyen.

Szaszkó Andrea a szennyező Sungeel akkumulátorfeldolgozó üzem elleni tüntetésen Bátonyterenyén 2023. június 30-án. Fotó: Járdány Bence

Szaszkó kitért arra is, hogy Gödön folyamatosan küzdenek a Samsung ellen.

Felhívta rá a figyelmet, hogy annak ellenére hogy a kormány állítólag családbarát, szakmányban támogatja milliárdokkal a szennyező akkuipart, miközben a nagy jóléti rendszerek krónikusan alulfinanszírozottak.

Ráadásul annak ellenére hogy igen jövedelmezők a cégek, elégtelenek az egészség- és balesetvédelmi intézkedéseik. A kormány pedig arra használja fel a háborús veszélyhelyzetet, hogy egyre-másra adjanak ki engedélyeket a veszélyes és szennyező üzemekre.

A szennyező Sungeel akkumulátorfeldolgozó üzem elleni tüntetés Bátonyterenyén 2023. június 30-án. Fotó: Járdány Bence

Berki Sándor országgyűlési képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy a körzet országgyűlési képviselője és Bátonyterenye polgármestere is kihagyták a rendezvényt.

Arra is kitért, hogy Nógrád megye az elmúlt 30 év vesztese volt gazdaságilag – de ez nem jelenti azt, hogy most mérgező akkugyárak telepítésére lenne szükség. Véleménye szerint azért tart ott a megye ahol, mert az országgyűlési képviselőik nem csináltak semmit, viszont most van két nem kormánypárti képviselője is a megyének, akik közül ő az egyik. A kormánypártiak ugyanakkor állítása szerint nem kívánnak együttműködni velük.

Berki elmondta, nem adják a környezetüket, a jó levegőt, az egészségüket.

Berki Sándor a szennyező Sungeel akkumulátorfeldolgozó üzem elleni tüntetésen Bátonyterenyén 2023. június 30-án. Fotó: Járdány Bence

A politikus kifejtette, hogy a képviselőknek a jelenben kell dolgozni az aktuális problémákon a jövő érdekében. Kitért arra is, hogy véleménye szerint a jövő évi önkormányzati és a 2026-os országgyűlési választásokon le kell váltani a Fideszt, mert a kormánypárti politikusok nem Nógrádért és a nógrádiakért dolgoznak.

„Ne adjuk oda azt amink még van: az egészségünk és a becsületünk!”

– adta ki az ukázt Berki, aki azt is elmondta, őt megkereshetik a helyiek a problémáikkal, és fel fog lépni az emberek érdekében.

A szennyező Sungeel akkumulátorfeldolgozó üzem elleni tüntetés Bátonyterenyén 2023. június 30-án. Fotó: Járdány Bence

Tóth-Beeri Szilvia környezetvédő, korábbi lakossági fórumok szervezője szerint a látszólag különböző küzdelmeket össze kell hangolni. Elmondta, hogy nemcsak beszédekre, de valódi cselekvésre van szükség, kiemelve a Mikepércsi Anyák küzdelmét, akik Debrecenben lépnek fel az akkugyár ellen.

Véleménye szerint népszavazásokat kell kezdeményezni, és megragadni minden más lehetőséget az ellenállásra.

Az aktivista ezután a színpadra hívta a jelenlévő képviselőket.

Tóth-Beeri Szilvia, Szabó Rebeka és Tordai Bence a szennyező Sungeel akkumulátorfeldolgozó üzem elleni tüntetésen Bátonyterenyén 2023. június 30-án. Fotó: Járdány Bence

Ezt követően kérdéseket tett fel nekik, a válaszokból pedig kiderült, hogy a képviselők egyetértenek azzal, hogy a társadalom képviseletére szerződtek le, valamint megtudhattuk többek között azt is, hogy együtt kívánnak működni a civilekkel, és tudtában vannak annak, hogy súlyos veszélyeket rejtenek az akkugyárak.

Az aktivista részletesen kifejtette, hogy az akkumulátoripari üzemek jelentős kockázatot rejtenek a környékükön lakók, a dolgozók, valamint a szennyező vegyi anyagok, nehézfémek miatt a tágabb környezetük számára is, ennek ellenére kapják meg a hatósági engedélyeket. Az aktivista felszólította az országos és helyi politikusokat, hogy lépjenek fel a dolgozókat és a társadalom más tagjait veszélyeztető mérgező akkugyárakkal szemben. Felolvasta továbbá a polgármesternek címzett levelet, amiben mindezt leírták.

Ürmös István Nagyfüged önkormányzati képviselője arról beszélt, hogy az egészségük és a jövőjük megvédése érdekében gyűltek össze. Kiemelte, hogy a társadalom a kormány munkássága miatt félelemben él, és ennek is köszönhető hogy sokan nem mernek nyilvánosan kiállni közösségükért és önmagukért.

A szennyező Sungeel akkumulátorfeldolgozó üzem elleni tüntetés Bátonyterenyén 2023. június 30-án. Fotó: Járdány Bence

Megüzente a gyár vezetőségének, hogy tárgyalásra hívják őket, amin megbeszélik, hogyan változtassanak a működésükön, hogy ne veszélyeztessék a dolgozókat és a környéken lakókat.

A tüntetés végeztével Tóth-Beeri elvitte a levelet a polgármesternek.

További videójából kiderült, hogy végül legalább tucatnyi autóval mentek át a tiltakozók a polgármesterhez. Amennyiben nem veszi át a levelet, úgy tértivevénnyel fogják feladni neki a tüntetők.

Az akkumulátorgyárak kérdéseiről Czirfusz Mártonnal, a Periféria központ munkatársával és Helyzet Műhely tagjával beszélgettünk, aki a közelmúltban jelentetett meg egy tanulmányt a témában, valamint a Mérce két újságírójával. Bogatin Bencével, aki az elmúlt hetekben többször is járt Debrecenben akkumulátorgyár-ellenes tüntetéseken, és Csengel Karinával, aki a kormány és az ellenzék által egyaránt példaként hivatkozott gödi Samsung-gyár ügyét a magyar sajtóban egyedülálló módon évek óta figyelemmel kíséri.

Az adás elérhető a Lahmacun rádió archívumában, a Spotify-on, a Google Podcasten és az Anchoron.

Kiemelt kép: A szennyező Sungeel akkumulátorfeldolgozó üzem elleni tüntetés Bátonyterenyén 2023. június 30-án. Fotó: Járdány Bence