Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Göd polgármestere szerint abszurd, hogy a hatóság titkolózik a Samsung-gyárról, a cég belső vizsgálatot ígér

Ez a cikk több mint 1 éves.

„Teljesen abszurdnak tartom, hogy ilyen, a lakosságot közvetlenül érintő információkat eltitkoljanak még a város vezetői elől is. Egyértelmű, hogy a döntéshozóknak fontosabb a külföldi multi által termelhető profit, mint a gödiek egészsége és biztonsága. Minden eszközünkkel harcolnunk kell ez ellen, mert azért élünk Gödön, hogy egy békés, természetközeli városban tölthessük az időnket, nevelhessük gyermekeinket”

– reagált Balogh Csaba gödi polgármester Facebook-oldalán arra az Átlátszón megjelent hírre, mely szerint akkumulátorgyártáshoz is használt mérgező oldószert találtak a város kútjainak vizében, ami feltételezhetően a Samsung akkumulátorgyárából származhat, ahol ez az anyag több tízezer tonnás mennyiségben van jelen.

A mérést – mint más, például a gyár zúgó, lakosságot zavaró zajával kapcsolatos esetekben – ezúttal sem az illetékes hatóság, hanem a helyi civilek végezték el saját költségükön. A Göd-ÉRT Egyesület által megrendelt független szakértői vizsgálat lítiumot és egy NMP nevű, bőr-, szem- és légúti irritációt és magzatkárosítást okozni képes oldószert talált a Samsung gyárától 800-1000 méterre található kutakban. A szakvélemény szerint teljes körű tényfeltárással lenne célszerű kivizsgálni, miért vannak jelen a gödi kutakban ezek az anyagok.

Mint az Átlátszó írja, a talajvízbe jutott mérgező anyag jelenléte azért is aggasztó, mert a gödi akkumulátorgyár vízjogi engedélyeit és ellenőrzéseit végző Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság (FKI) nem adja ki az iparterületen lévő monitoring-kutak vizsgálati adatait, a Samsung iparterületén lévő kutak, valamint a szikkasztótározók mintái és hatósági dokumentumai „döntést előkészítő adatok, melyek keletkezésüktől számított tíz évig nem nyilvánosak”.

Hogy ebben a helyzetben milyen eszközei vannak az önkormányzatnak a városból egyébként gyakorlatilag kiszakított különleges gazdasági övezetben található gyárral szemben, arról Balogh Csabát, Göd polgármesterét kérdeztük.

„Elsősorban politikai nyomást tudunk gyakorolni, mert ez tipikusan az a helyzet, ahol az országgyűlési képviselőnek kell eljárni, nem egy településnek” – mondta a Mércének a polgármester, ugyanis a vizsgálat szerint az akkumulátorgyártáshoz használt oldószer először a levegőbe került, majd onnan csapadék formájában mosódott bele a talajvízbe, így Balogh szerint a szennyezett eső valószínűleg nemcsak Gödön hullik le, hanem a környék településein is, merre a szél viszi.

Balogh szerint az önkormányzat eszköztára nem túl tágas, legfeljebb felhívhatja a problémára a hatóság figyelmét, illetve tehet feljelentést is. Emellett az áprilisi választáson győzedelmeskedő fideszes országgyűlési képviselővel, Tuzson Bencével szeretné felvenni a kapcsolatot.

Balogh hozzátette, az eddigi tapasztalatai alapján nem fűz hozzá sok reményt, hogy válaszol is, de az talán meggyőzheti az országgyűlési képviselőt, ha a gödi képviselő-testület közös kiállást mutat.

„Egy előterjesztést fogok benyújtani, amire nem lehet azt mondani, hogy agresszív és csak kötözködni szeretnék az országgyűlési képviselővel, hanem tényleg az érződik belőle, hogy a lakosok védelmében itt nincsen apelláta, tényleg el kell járni és utána kell nézni annak, hogy milyen problémák merülhetnek fel és hogyan lehet megakadályozni egy katasztrófát. Próbálom konstruktívan megfogalmazni annak ellenére, hogy ez egy vérlázító helyzet. Pont erre próbáltam felhívni a figyelmet két és fél éve”

– mondta lapunknak Balogh, utalva a testület ellenzéki felét (egyebek mellett) korábban szétrobbantó konfliktusra, miszerint a polgármester túlságosan ellenséges a Samsunggal.

Bár az önkormányzat részéről hivatalosan Fülöp Zoltán (LMP) egykori alpolgármester egyeztet a céggel, érezhető, hogy továbbra is feszült a helyzet a testületen belül. Míg Balogh arra panaszkodik, hogy nem elég hatékony a kommunikáció és utólag tudja meg, a képviselő miről egyeztet a céggel, Fülöp azt nehezményezi, hogy ő próbálkozott intézkedésekkel, de azok elhaltak az önkormányzaton belül.

Balogh lapunknak azt mondta:

„polgármesterként mindenképpen az enyém a felelősség, ilyen szempontból nekem minden tőlem telhetőt meg kell tennem. Ha azt látom, hogy a kommunikáció hiányos, akkor nekem kell tennem lépéseket, hogy flottabbul működjön”

– ezért a jövőben szeretne ő is érdemben részt venni a Samsunggal való kapcsolattartásban.

(…)Nem szeretném támadni a Samsungot, csak azt szeretném, ha betartanák ők is azokat a jogszabályokat, amelyek mindenkitől el vannak várva. Ha ez megvan, akkor lehet itt békességben élni.”

Balogh azt is elmondta, az önkormányzat tervez további méréseket végeztetni a helyi civilek segítségével, azonban amíg nem fogadják el a költségvetést (amire legkorábban május végén van esély), addig biztosan nem tudják ezeket megrendelni.

Az egykori gödi ellenzéki összefogás széttöredezettségét jól mutatja, hogy a város vezetői nem álltak ki közösen tájékoztatást adni. A témában ma délután külön sajtótájékoztatót tartott Fülöp Zoltán és az LMP társelnöke, Keresztes László Lóránt, ahol

a helyi képviselő elmondta: már egyeztetett az ügyben a Samsunggal, ahonnan azt az ígéretet kapta, hogy belső vizsgálat indul.

Fülöp Zoltán arról is beszélt, hogy állandó rendszerproblémát jeleznek a Samsunggal kapcsolatos lakossági panaszok, így nem teheti meg az önkormányzat, hogy állandóan a kormányhivatalra vagy a hatóságokra hivatkozik, a gödiek érdekében bizonyos intézkedéseket meg kell tennie.

Fontos fejlemény, hogy júniustól állandó zajmérés lesz a Samsung környékén annak érdekében, hogy a gödiek tájékozódhassanak és adott esetben a hatóságnak is tudjon a város állandó, megbízható adatot szolgáltatni.

Mint azt Keresztes elmondta, a további szükséges vízügyi vizsgálatok kapcsán a kormányhoz fordul az LMP, kérve azok elvégzését, és hogy azok eredményeiről haladéktalanul tájékoztassák a lakosságot, valamint a meglévő, ám titkosított vizsgálati eredmények publikálását is kérik a Belügyminisztériumtól.

Címlapkép: Göd-ÉRT Egyesület / Facebook