Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Bár rákkeltő anyagokkal veszélyeztette dolgozóit, a kormány szerint elegendő pénzbüntetéseket kiszabni az akkufeldolgozóra

A kormány szerint arányos, a „fokozatosság elvét” is szem előtt tartó szankciókat rótt ki  a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal a dolgozóit rákkeltő anyagokkal veszélyeztető akkufeldolgozókat üzemeltető SungEel Kft.-re, amikor több alkalommal is éves profitjának töredékére büntette  – ez derül ki Steiner Attila, az Energiaügyi Minisztérium államtitkárának írásbeli válaszából, amelyet Ráczné Földi Judit DK-s képviselő érdeklődésére adott hétfőn.

Az ellenzéki politikus azt követően firtatta a dél-koreai céggel szemben alkalmazott büntetés mértékét, hogy júliusban a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal újabb, közel 50 millió forintos büntetést szabott ki a vállalat bátonyterenyei akkumulátor-feldolgozó üzemére. A cégnek azért kell a hulladékgazdálkodási bírságot megfizetnie, mert egyes hulladéktípusok esetében az engedélyében a meghatározotthoz képest csaknem 1600 tonnával többet gyűjtött és hasznosított a tavalyi évben. 

A helyiek tiltakozása ellenére működő bátonyterenyei feldolgozóban elsősorban a gödi Samsung SDI és a komáromi SK Battery gyárainak selejtes akkumulátorait fogadják és dolgozzák fel, évi 28 ezer tonna mennyiségben. A 2021 júliusában átadott 9,3 milliárd forint összértékű bátonyterenyei beruházáshoz a magyar kormány 2,8 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást adott

A szennyező Sungeel akkumulátorfeldolgozó üzem elleni tüntetés Bátonyterenyén 2023. június 30-án. Fotó: Járdány Bence

A kormányhivatal a többszöri és visszatérő helyszíni ellenőrzések során feltárt problémák miatt eddig öt alkalommal szabott ki hulladékgazdálkodási bírságot a cégre. A hatóság az ismétlődő esetekre tekintettel a törvény szerint legszigorúbb büntetéseket alkalmazta, a júliusi esetet megelőzően májusban szabott ki 31 millió forintos bírságot a vállalkozásra. A társaság korábban is kapott már katasztrófavédelmi bírságot, a Nógrád megyei kormányhivatal eddig összesen 100 millióra büntette a gyárat működtető céget a sorozatos jogsértések miatt. Az egyik helyszíni ellenőrzés során még a kormányhivatal ellenőrei is rosszul lettek az erős oldószerszagtól.

Ezzel együtt júniusban az Átlátszó cikke is rámutatott, hogy a májusban kirótt 31 milliós bírság is eltörpül a cég tavalyi, 18,5 milliárdos árbevétele és 1,6 milliárd forintos nyeresége mellett.

Ráczné Földi Judit felvetésére, miszerint a társaságot láthatóan a bírságok sem ösztönzik arra, hogy működése megfeleljen a hatályos jogszabályi előírásoknak, a minisztérium úgy válaszolt:a kormányhivatal a hulladék mennyiségének meghatározása érdekében jelenleg is ellenőrzést folytat a SungEel Kft. bátonyterenyei telephelyén. A DK-s politikus megkérdezte a tárcát, hogy miért nem alkalmaz a bírság helyett súlyosabb kényszerítő eszközt (például üzembezárást) a kormány azért, hogy a SungEel HiTech Hungary Kft. betartsa a szabályokat, mire az államtitkár úgy felelt:

a hatóság az eddigi eljárásai során a szankciók megállapításánál minden esetben a hulladéktörvény szerint, „a feltárt jogsértés súlyával arányosan, a jogsértésben rejlő kockázat mértékének és jellegének figyelembevételével hozott döntéseket, a fokozatosság elvét is betartva”.

Ahogyan Ráczné Földi Judit is utalt rá írásbeli kérdésében, nemcsak a hulladékgazdálkodással vannak problémák a cég háza táján, dolgozói súlyos veszélyeztetése miatt is róttak rájuk büntetéseket: miután tavaly már történt egy hasonló baleset a településen, melyben négyen megsérültek, idén júniusban ismét munkagép kigyulladása okozott tüzet a bátonyterenyei telephelyen.  A kormányhivatal a 2022 júliusában történt robbanásos baleset körülményei kapcsán mindösszes 1 millió forintos bírságot szabott ki.

Bejárta a sajtót idén márciusban cég másik, szigetszentmiklósi üzemében történt géprobbanásos baleset, amely két ember életét követelte. Az ügyben halált okozó gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt nyomoz a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság. 

A baleset körülményeiről az Átlátszó közadatigénylése nyomán kiderült, hogy a munkavédelmi hatóság határozata szerint a SungEel Kft. három munkavállalójának egészségét, testi épségét súlyosan és közvetlenül veszélyeztette, ezért a céget akkor 10 millió forint bírság megfizetésére és a munkavédelmi hiányosságok megszüntetésére kötelezték. 

Steiner Attila államtitkár azzal zárta válaszát: 

„A Kormány a jövőben is elvárja minden Magyarországon működő cégtől, hogy a tevékenységére vonatkozó környezetvédelmi, munkavédelmi és egyéb biztonsági jogszabályokat maradéktalanul betartsa.”

(Mérce, Átlátszó)
Címlapkép: A szennyező Sungeel akkumulátorfeldolgozó üzem elleni tüntetés Bátonyterenyén 2023. június 30-án. Fotó: Járdány Bence