Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Dolgozók veszélyeztetése miatt bírságolták meg a gyárat, ahol a gödi Samsung hulladékát dolgozzák fel

Ez a cikk több mint 1 éves.

Nyolc és fél millió forintnyi bírságot szabott ki a munkavédelmi hatóság a bátonyterenyei SungEel Hitech Hungary Kft.-re, amiért az üzem munkavállalói súlyos veszélyeztetettségnek volt kitéve – írja az Átlátszó.

A bírságról szóló dokumentumból az is kiderült, hogy tizennyolc munkavállaló biológiai monitoring vizsgálata határérték feletti eredményt mutatott, illetve a légszennyezettség mértéke is meghaladta a megengedett értékeket.

A veszélyes anyagok nevét kitakarták a határozatból, de a szöveg többi részéből így is kiolvasható, hogy rákkeltő anyagokról van szó.

„A munkáltató nem biztosította, hogy a felhasznált anyagok a munkakörnyezetet ne szennyezzék, nem gondoskodott az egészségkárosító hatások megelőzéséről megfelelő műszaki, technológiai intézkedésekkel” – olvasható a szövegben.

Az is tudható a bírságról szóló dokumentum kitakart részletei nélkül is tudható, hogy az üzemben lítium-ion akkumulátorok hulladékából újrahasznosítható anyagokat (nikkel, kobalt, mangán és lítium elemekből álló fémoxidot valamint grafitot) nyernek vissza, valamint az akkugyártásban használt toxikus oldószer, az NMP szennyvíz-iszapjának feldolgozását és újrahasznosítását végzik.

Az bőr-, szem- és légúti irritációt okozó és magzatkárosító hatású NMP-t a gödi kutakban is kimutatták.

A bátonyterenyei talajvízbe is beszivárgott számos veszélyes anyag (ulfát, TPH, toluol, arzén, acenaftilén, acenaftén, fluorén, fenantrén, antracén, összes PAH naftalinok nélkül, diklóretánok komponenskörök) a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság határozata szerint.

Mivel a gödi Samsung nemrég – a lakosság tiltakozása ellenére – megszerezte a katasztrófavédelmi engedélyt az új üzemre, és hamarosan az iváncsai SK Innovation akkumulátorgyár építése is befejeződik, a selejtes akkumulátorokat feldolgozó bátonyterenyei üzem a jövőben 52 ezer tonna veszélyes hulladék kezelését szeretnék elvégezni a jelenleg 28 helyett.

A dél-koreai tulajdonú cégnek egyébként Szigetszentmiklóson is van egy gyára.

Korábban a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kétszer is megbírságolta már a céget, egyszer három millió forintra azért, mert katasztrófavédelmi engedély nélkül kezdték meg a működést, másodszor egymillió forintra azért, mert robbanásos baleset történt az üzemben, melyben négyen megsérültek.

Címlapkép: MTI/Mónus Márton