Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Elkaszálták a sóskúti akkunépszavazást, hála egy ismeretlen kérelmezőnek

Megtagadta a sóskúti helyi népszavazás hitelesítését a Budapest Környéki Törvényszék, ahol arról dönthettek volna a helyiek, akarnak-e bármilyen akkuipari üzemet a falujukba – számolt be róla Sóskút önkormányzata Facebook-posztjában.

A helyi választási bizottság február elején hitelesítette ugyan a helyi képviselők által kezdeményezett a népszavazást, azonban

egy ismeretlen helyi lakos – a határidő előtt mindössze két órával benyújtott – kérelme nyomán a törvényszék felülbírálta a döntést, és megtagadta a kérdés hitelesítését.

„Egyetért-e Ön azzal, hogy Sóskút közigazgatási határain belül elem- és akkumulátorgyártó üzem, elem- és akkumulátor újrahasznosító, elem- és akkumulátor hulladékot feldolgozó üzem működjön?” – így szólt a népszavazási kérdés, amely ellen a kérelmezőnek az volt a kifogása, hogy nem egyértelmű, mire vonatkozik, a különböző tagmondatok viszonya nem tisztázott, valamint a népszavazásnak lehet olyan kimenete, amelynek foganatosítása nem tartozik az önkormányzat hatáskörébe. A törvényszék a kérelmet alaposnak, az indoklást helyesnek ítélte meg, így felülbírálta a korábbi döntést.

Sóskút önkormányzati képviselő-testülete nem hagyja annyiban a dolgot, alkotmányjogi panaszt nyújt be. 

Aradszki András, a térség KDNP-s országgyűlési képviselője továbbra sem szólalt meg a sóskúti népszavazás ügyében. Azonban, ahogy korábban írtuk, a szomszédos Érden maga kezdeményezett népszavazást arról, hogy épülhet-e ott akkumulátorgyár. Csakhogy ennek jelen pillanatban nincs tétje, hisz az ottani képviselő-testület már több mint egy éve elfogadott egy határozatot arról, hogy a város nem fogad be akkumulátorgyárakat. Az érdiek pedig épp a szomszédos Sóskúton épülő szlovén Andrada által tervezett akkumulátor-újrahasznosító ellen tiltakoznak, a sóskútiakkal együtt. Erről azonban nem beszél a térség képviselője.

Korábban Orbán Viktor a parlamentben azt mondta, hogy

„Semmilyen szándékunk nincs arra nézve, hogy bármilyen közösségnek a saját életéről szóló döntését megakadályozzuk, sőt épp ellenkezőleg.”

Ennek ellenére nem mondta még ki határozottan a kormány azt sem, hogy „nemzetgazdasági szempontból kiemelt” beruházássá nyilvánítják-e a projektet. Ha így tesznek, az felülírhat bármilyen népszavazást (helyi népszavazás nem is indítható kiemelt beruházás ügyében), de egyben a helyi lakosok határozott akaratának semmibe vételét jelentené. Bár a sóskúti beruházás kiemelt státuszáról február végén emailes „társadalmi egyeztetést” indított a kormány, nem sokkal később Lázár János építési miniszter már azt mondta, „nem állnak fenn a nemzetgazdasági kiemelés feltételei a hatályos törvények szerint”.

A sóskúti helyzetet feltáró riportunk itt olvasható.

Ez a cikk nem jöhetett volna létre olvasóink támogatása nélkül. Ha teheted, támogasd te is a Mércét, havonta akár csak 1000 forinttal, mert ez biztosítja lapunk fennmaradását!

Címlapkép: Tüntetők a sóskúti iskola bejárata előtt. Fotó: Alföldi Dániel István