Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Érden kezdeményez akkunépszavazást a Fidesz, ahol egyébként sem épülhet akkugyár

Újabb furcsa fordulatot vett a Sóskútra tervezett akkufeldolgozó ügye és a kormány kommunikációja, miután kedden helyi népszavazást kezdeményezett a szomszédos Érden Aradszki András, a térség KDNP-s országgyűlési képviselője.

A kormánypárti képviselő Kardosné Gyurkó Katával, a Fidesz érdi polgármesterjelöltjével közösen jelentette be a Facebookon, hogy népszavazáson fogják az érdiek véleményét kikérni, szeretnék-e, hogy a városban bármilyen akkuipari üzem létesülhessen.

„Döntsenek a helyiek, az érintettek”

– fogalmaz Aradszki Facebook-posztjában Orbán Viktor múlt heti parlamenti felszólalására hivatkozva. A képviselő szerint azért van szükség a népszavazásra, mert „a tények meghallgatása nélkül csak a félelemre épülő vélemények kerülnek túlsúlyba, ezért is vagyunk hívei a higgadt párbeszédnek”.

Aradszki népszavazási kérdése pontosan így szól:

„Egyetért-e Ön azzal, hogy Érd közigazgatási határain belül ne működhessen akkumulátorgyártó, akkumulátor-összeszerelő, elem- vagy akkumulátor-újrahasznosító, elem- vagy akkumulátor-hulladékot feldolgozó, akkumulátorhoz alkatrészeket gyártó vagy más, akkuipari tevékenységet végző üzem?”

Csakhogy Érden jelen pillanatban nincs nagy tétje ennek a népszavazásnak, tekintve, hogy a helyi képviselő-testület már több mint egy éve elfogadott egy határozatot arról, hogy a város nem fogad be akkumulátorgyárakat.

Bár az érdieket kifejezetten foglalkoztatja a téma, nem attól tartanak, hogy városukban épülne a környezetet és az egészségüket veszélyeztető üzem, hanem a szlovén Andrada által a szomszédos Sóskúton tervezett akkumulátor-újrahasznosító miatt tiltakoznak hetek óta a többi környékbeli település lakosságával és a sóskútiakkal együtt.

Mint arról a Mércén beszámoltunk, nemrég Sóskúton is népszavazást kezdeményeztek helyi önkormányzati képviselők az erőteljes lakossági felháborodást látva

– ezzel, a valós veszélyt elhárítani igyekvő népszavazással kapcsolatban azonban kevésbé tűnik lelkesnek a település országgyűlési képviselője.

„Mérhetetlen cinizmus, hogy a Fidesz védené meg Érdet a Fidesztől, miközben Sóskúton, ahol valós veszély van, a Fidesz és Aradszki András továbbra is hallgat”

kommentálta az érdi népszavazás bejelentését Tetlák Örs, Érd LMP-s alpolgármestere.

Aradszki és a kormány ténykedése az akkuberuházások kapcsán több szempontból is nehezen értelmezhető az elmúlt másfél hétben. Múlt hétfőn Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta a parlamentben:

„Semmilyen szándékunk nincs arra nézve, hogy bármilyen közösségnek a saját életéről szóló döntését megakadályozzuk, sőt épp ellenkezőleg. Meggyőződésem, hogy legjobb, ha minden döntésről, minden ügyben ott születik döntés, ahová az tartozik. Minél közelebb a valóságos élethez. A magam részéről azt az álláspontot képviselem, hogy ezekben a kérdésekben a közösségeknek elidegeníthetetlen és elvehetetlen jogaik vannak.”

Ennek ellenére, miközben tudható volt, hogy Sóskúton és környékén óriási a felháborodás, és népszavazás jöhet, a kormány a helyiek akaratát felülírva kezdeményezte a beruházás „nemzetgazdasági szempontból kiemelt” státuszúvá nyilvánítását. Ennek múlt szerdán zárult le az úgynevezett társadalmi egyeztetési köre, melynek keretében e-mailben véleményezhette a lakosság a rendelettervezetet.

Aradszki ráadásul saját bevallása szerint csak múlt szerda este, egy érdi lakossági fórumon tudta meg, hogy a kormány nem csak a településre érkező Andrada akkufeldolgozó-projektjét nyilvánítaná kiemelt beruházássá, de vele együtt három másik, szomszédos helyrajzi számon is tervez meg nem nevezett kiemelt beruházást is. A fórum után a képviselő azt ígérte Facebook-oldalán:

„Mindent megteszek azért, hogy a választókerületben élők reális és igaz információkhoz jussanak, hogy azok alapján megfontolt véleményt alkothasson mindenki.”

Az ellentmondásos helyzetet egyelőre meg sem próbálta feloldani a kormány; Lázár János építési miniszter is sejtelmesen csupán annyit mondott múlt héten a sóskúti beruházás kapcsán, hogy „nem állnak fenn a nemzetgazdasági kiemelés feltételei a hatályos törvények szerint”.

Hogy ez pontosan mit jelent, azt mindeddig Aradszki sem magyarázta el az általa képviselt sóskúti lakosoknak, akik ezt olyannyira nem vették jó néven, hogy csütörtökön tömegesen látogatnak el a képviselő fogadóórájára, „keresztényi könyörületet” kérve tőle.

Múlt heti riportunk Sóskútról itt olvasható.