Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Népszavazás jöhet Sóskúton az akkufeldolgozóról, átengedték a kezdeményezést

Átengedte a helyi választási bizottság (HVB) az öt sóskúti önkormányzati képviselő által kezdeményezett helyi népszavazási kezdeményezést, vagyis az érintett  lakosság dönthet arról, hogy működhet-e a településen akkumulátorgyár, akkuújrahasznosító vagy akkumulátor hulladékot feldolgozó üzem a jövőben.

Amennyiben a HVB határozata ellen mától 15 napig nem nyújt be senki felülvizsgálati kérelmet, vagy annak nem ad helyt a bíróság, biztossá válik, hogy a sóskútiak népszavazással akadályozhatják meg, hogy akkuipari üzemek épüljenek otthonuk közelében, ami igencsak aktuális, sokakat foglalkoztató téma most helyben, miután nemrég kiderült, a szlovén Andrada a Pest megyei kistelepülésen építhet selejtes és elhasznált akkumulátorokat feldolgozó üzemet.

„Ennek a népszavazásnak bármi a végeredménye, a kormány eldöntötte. Helyi népszavazást csak a képviselő-testület hatáskörébe tartozó dologról lehet tartani.”

– nyilatkozta az RTL-nek a múlt héten König Ferenc, Sóskút független polgármestere.

A HVB indoklása szerint ugyannakor többek közt épp azért is van létjogosultsága a népszavazási kérdésnek, mert a helyi építési szabályzat, szabályozási terv és településszerkezeti terv – vagyis a különféle területek beépíthetőségére, felhasználására vonatkozó összes szabály – elfogadása vagy módosítása az önkormányzat képviselő-testületének hatásköre. Vagyis, ha a népszavazás érvényes lenne, és a lakosság többsége azt szeretné, hogy ne működhessenek akkuüzemek Sóskúton, az önkormányzat nem járulhatna hozzá például a akkuberuházásoknak kedvező területátsorolásokkal.

A hitelesített kérdés pontosan így szól: „Egyetért-e Ön azzal, hogy Sóskút közigazgatási határain belül elem- és akkumulátorgyártó üzem, elem- és akkumulátor újrahasznosító, elem- és akkumulátor hulladékot feldolgozó üzem működjön?”

„A népszavazás eredménye a képviselő-testület hatáskörébe tartozó intézkedések megtételére vagy attól való tartózkodásra való kötelezettséget jelent” – szögezi le a bizottság.

A helyzetet igencsak belenyugvóan kezelő sóskúti polgármester az RTL-nek adott interjújában viszont arról is beszélt, szerinte népszavazás ide vagy oda, a kormány döntése bármit felülírhat.

„Ez a gyár idejöhet, és bármennyi gyár idejöhet, ha a kormány úgy dönt. És itt a probléma, hogy bármit döntünk bármiről, a kormány ezt bármikor átírhatja, mert azt mondja, hogy ezen a helyrajzi számon ez egy kiemelt beruházási terület, és ettől a pillanattól kezdve senkinek semmi köze hozzá, és népszavazást sem lehet kezdeményezni a kormánydöntés ellen”

– fogalmazott König.

Bár a kormány által előszeretettel osztogatott nemzetgazdasági szempontból kiemelt státusz miatti aggodalom megalapozott – hogy ez valóban tervben van-e, arról a Külügyminisztérium egyébként nem hajlandó információt kiadni –, a polgármester pesszimizmusa ellenére fontos leszögezni,

hogy egy érvényes vagy akár érvénytelen, de nagy részvétellel lezajló, egy irányba mutató népszavazás komoly politikai felhatalmazást jelent a helyiek számára, és fontos véleménynyilvánítás az önkormányzat, a kormány és a beruházók irányába is, amivel kockázatos lehet szembemenni.

Erre láthattunk jó példát az elmúlt években Tatán, ahol egy szállodaépítést sikerült megakadályozni, és Pilismaróton, ahol a kavicsbánya létesítést lehetetlenítették el a helyiek.

Sóskúton az utóbbi hetekben óriási felháborodás övezte az Andrada akkufeldolgozó beruházásának hírét. Miután az LMP rengeteg érdeklődőt vonzó alternatív közmeghallgatást tartott január végén az ügyben, a polgármester kizárólag a helyi lakosoknak (még a sajtót sem tervezték beengedni) hirdetett meg tájékoztatót, ahol a cég ismertette volna terveit, de az esemény botrányba fulladt. Múlt héten aztán az Andrada úgy döntött, zárt körű sajtóeseményen, a lakosoktól távol mondja el a nyilvánosságnak, nincs miért aggódni, az üzem szuperzöld és szuperbiztonságos lesz.

Érdemes ugyanakkor megjegyezni, a lakosság félelme és felháborodása nem alaptalan, az eddig országszerte épült, magukat biztonságosnak, zöldnek és szabálykövetőnek nevező akkumulátorgyárakat és akkufeldolgozókat ugyanis sorozatosan rémisztő szabálytalanságokon kapták rajta a hatóságok – melyekért aztán a legtöbb esetben nem járt elrettentő erejű büntetés.

Címlapkép: Tüntetők a sóskúti iskola tornatermében. Fotó: Alföldi Dániel István