Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Elfogadta a lakosság akaratát az önkormányzat: nem lesz bánya Pilismaróton

Egyhangúlag a bányaügy lezárására szavazott Pilismarót önkormányzatának képviselő-testülete, miután augusztus végén három helyi képviselő kezdeményezésére népszavazásra bocsátották a Duna-parti falu jövőjét meghatározó bányanyitási kérdést.

A népszavazás érvénytelen lett ugyan, de a részvétel kiemelkedően magas, 40,8%-os volt, a többség pedig (781 főből 672) a bánya ellen szavazott, amit a helyi civilek és a népszavazást kezdeményező képviselők szerint semmiképp sem hagyhat figyelmen kívül az önkormányzat. A helyiek jelentős része ugyanis tartott a csendes kistelepülés nyugalmának és természeti kincseinek tönkretételétől, a portól, a zajtól, valamint az ingatlanok elértéktelenedésétől.

A helyieket egész pontosan arról kérdezték: egyetértenek-e azzal, hogy Pilismarót területén bányát lehessen nyitni, és ennek elősegítése érdekében a településrendezési tervet módosítsa, az érintett területet pedig átminősítse az önkormányzat a bányavállalkozó magánérdekét szem előtt tartva.

A bányaügy évek óta borzolja a kedélyeket a Komárom-Esztergom megyei faluban, a helyiek pedig tartottak tőle, hogy az előző képviselő-testülethez hasonlóan a jelenlegi is a bánya mellé áll helyettük. Az előző képviselő-testület ugyanis éppen a bányaügy eltitkolása miatt kitört népharag következtében oszlatta fel magát (de a koronavírus-járvány miatt még csaknem két évig hivatalban maradt), a helyieknek így kiváltképp fontos volna, hogy a tavaly megválasztott testület átláthatóan kommunikáljon a bányáról, és amennyiben a lakosság nem akarja azt, tegyen meg mindent ellene.

Mivel Hunyadi Balázs polgármester nem kommentálta a nyilvánosság előtt az augusztusi népszavazás eredményét, az azt kezdeményező képviselők határozati javaslatot terjesztettek elő, melyben a bányaügy lezárására tettek javaslatot, amit számos érvvel támasztottak alá.

Hiába kötött úgynevezett településrendezési szerződést az előző képviselő-testület a GM-Pro bányacéggel, azzal a céllal, hogy bányászati övezetbe sorolja a cég által kiszemelt telkeket, ez a szerződés több okból is érvénytelen.

A magas részvétellel lezajlott, határozott üzenetet közvetítő népszavazás például önmagában tárgytalanná tette a szerződést álláspontjuk szerint.

Emellett, mint kiderült, telepítési tanulmányterv nélkül kötötték meg a szerződést, ami törvénysértő. A településrendezési terv módosításának előkészítésével megbízott külsős cég (Völgyzugoly Kft.) ráadásul nem végezte el a rábízott munkát, ami szintén a szerződés megszűnéséhez vezet, amiért nem terheli felelősség az önkormányzatot.

A képviselők arra is felhívták a figyelmet,

hogy az önkormányzat valójában arra nem vállalt, és törvény szerint nem is vállalhat kötelezettséget, hogy az új településrendezési tervet a bányavállalkozó igényei alapján fogadja el, pláne úgy, hogy közben a helyi lakosságot nem vonja be, annak ellenére, hogy ez viszont kötelezettsége.

A határozati javaslat alapján a képviselő-testület szerda délután úgy döntött:

  • elfogadja, hogy a népszavazáson részt vevők többsége egyértelműen kifejezte, hogy nem akar bányát Pilismarót területén;
  • tekintettel a választópolgárok akaratára, nem módosítja Pilismarót településrendezési tervét, helyi építési szabályzatát bányászati tevékenység megkezdése érdekében;
  • megszűnik a bányacéggel 2019-ben kötött településrendezési szerződés;
  • megszűnik az a szerződés is, melyben egy céget azzal bíztak meg, hogy készítse elő a településrendezési terv előkészítését a bányaterületre vonatkozóan.

Az önkormányzat határozott állásfoglalásával a mai napon egy több mint hároméves, nemcsak a pilismarótiakat, de a Dunakanyar számos településének lakosságát aggasztó ügy végére kerül pont.

A pozitív végkimenetelt előjelezte, hogy múlt héten a bánya ellen kitartóan harcoló Dunakanyar Kultúrtáj és Környezetvédelmi Egyesülettől és jogászaitól kért segítséget a polgármester az ügy rendezésében, holott az önkormányzat korábban évekig elutasította a civilek által többször felajánlott segítséget.

Az egyesület kezdettől fogva hangoztatta, hogy a GM-Pro Kft. és az Önkormányzat által 2019-ben kötött Településrendezési Szerződés nem kötelezi az önkormányzatot a sóderbánya engedélyezésére, állításaikat pedig jogi szakértők és jogvédő szervezetek is megerősítették. A múlt heti találkozón a jogászok ismertették álláspontjukat a polgármesterrel és a képviselőkkel, ami minden bizonnyal elősegítette a mai döntést.

Címlapkép: A Duna-part Pilismarótnál Fotó: Juhász-Boylan Kincső / Mérce