Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tiltakoznak a helyiek a kavicsbánya ellen, lemondott Pilismarót polgármestere

Ez a cikk több mint 3 éves.

Homok-kavics bánya épül Pilismaróton, erről azonban sok helyi egyáltalán nem hallott az utolsó pillanatig, pedig láthatóan sokakat megmozgat az ügy. A helyiek petíciót indítottak a bánya ellen, attól tartva, hogy annak működtetése nagy zajjal, porral és természetkárosítással járhat, a munkagépek és teherautók pedig aránytalanul megterhelik majd a falu infrastruktúráját.

„A falu és az üdülő övezet lakóinak háta mögött szerveződött és most, az utolsó pillanatban került nyilvánosság elé: 1,2 milló négyzetméteren terveznek új kavicsbányát a Dunapartra vezető út mentén balra.„

– olvasható a petícióban.

Az Index és az Átlátszó helyi forrásoktól úgy tudja, a hirtelen fellángoló felháborodás miatt tegnap este lemondott Pergel István Csaba, Pilismarót független, de a Fidesz által támogatott polgármestere.

A bánya megnyitásához szükséges környezeti hatásvizsgálat tavaly decemberben indította el a Tatabányai Járási Hivatal, a hivatalos közlemény szerint a GM-PRO Kft. a „Pilismarót homok-kavics” kutatási területen, vízi szállításra alapozva kíván külszíni bányát nyitni. Idén januárban a környezeti hatásvizsgálati eljárásnak ugyan része volt egy közmeghallgatás, amelyet Tatabányán tartottak meg, erről azonban az Átlátszó információi szerint nem tudtak a helyeik. Ezt követően a Pest Megyei Kormányhivatal kiadta az engedélyt a bányatelekre.

A bánya környezetvédelmi engedélye 25 évre szól

– írja az Index.

Az Átlátszó úgy tudja, ahhoz, hogy az igénylő a 122 hektáros területen meg tudja kezdeni a tevékenységét, módosítani kell a településrendezési tervet és a helyi építési szabályzatot. Mivel az önkormányzat támogatja a bányanyitást, a polgármester a bányatelekkel érintett ingatlanokat kiemelt fejlesztési területté nyilvánította, és a településrendezési eszközök módosításáról döntött.

A következő lépés az, hogy a pilismaróti képviselő-testület átminősíti a Duna-parti területet bánya területté, mostani besorolása szerint ugyanis különleges, beépítésre nem szánt idegenforgalmi-sport területnek számít az a rész. Az átminősítési eljárás miatt múlt pénteken lakossági fórumot tartottak a településen, az Index úgy tudja, a most lemondott polgármester itt találta először szemben magát azokkal a helyiekkel, akiket váratlanul ért a bánya híre, és tiltakoznak ellene.

Az Átlátszónak Pergel azt mondta, azért engedné be a településre a beruházást, mert szerinte szükség van a belőle származó adóbevételekre, hosszú távon csak nyernének vele.

Egy helyi lakos az Indexnek arról beszélt, a legnagyobb probléma, hogy sarokba szorítva érzik magukat, olyan későn lett köztudomású a dolog, hogy most már talán nincs is idejük megismerni a részleteket. A tiltakozó pilismarótiak egy része úgy döntött, népszavazást kezdeményeznek az ügyben, a kérdést már le is adták a jegyző részére.

Címlapkép: Dunai Szigetek / Facebook