Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem válaszolt a külügy arra, hogy lehet-e kiemelt beruházás a sóskúti akkufeldolgozó

Lőcsei Lajos, a Momentum országgyűlési képviselőjének konkrét megfogalmazása ellenére sem reagált érdemben a Külügyminisztérium arra a felvetésre, hogy nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá válhat-e a jövőben a Sóskútra készülő akkufeldolgozó-beruházás – derül ki Menczer Tamás államtikár hétfőn közzétett írásbeli válaszából. A kiemelt beruházási státusz ugyan a sóskúti üzem kapcsán konkrétan eddig nem vetődött fel sem hivatalos, sem informális csatornákon, a helyiek és környékbeliek körében más, akkumulátoripari beruházások példáját látva – mint az iváncsai, gödi vagy a debreceni akkumulátorgyárak –  többen tartanak attól, hogy bekövetkezhet a projekt ilyen jellegű átminősítése. 

 

A szlovén tulajdonossal rendelkező Andrada nevű cég beruházását a Sóskút és környéke lakosságának egy része felháborodással és ellenállással fogadta, miután a cég érkezését és működésének februári végi megkezdését kész tényként tálalta a község önkormányzata, emellet a cég által alkalmazott technológia biztonságossága és környezeti hatása vitatott.

Mindezekről a kérdésekről lakossági tájékoztatót pedig csak utólag hirdetett a község, azt is csak a szomszédos érdiek, tárnokiak és pusztazámoriak, valamint a nyilvánosság kizárásával. Ennek következményeként pedig tüntetők – köztük ellenzéki pártok képviselői – lepték el a tájékoztató helyszínéül kijelölt iskolai tornatermet, a polgármester elhagyta a helyszínt, a lakossági tájékoztatót pedig lefújta az önkormányzat. Az eseményen megjelent ugyan a cég vezérigazgatója is, ám a kialakult helyzetre hivatkozva ő is távozott a tájékoztató helyszínéről.

 

Lőcsei Lajos egészen pontosan a következő három kérdést tette fel külföldi beruházásokért felelős Külgazdasági- és Külügyminisztériumnak:

  1. Kérem, erősítse meg, hogy nem nyilvánítják nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé az Andrada csoport fenti beruházását?
  2. Van-e tudomása arra vonatkozóan, hogy milyen magyarországi helyszíneken tervezi az Andrada csoport tevékenységének bővítését?
  3. Kérem, erősítse meg, hogy megtesznek minden szükséges lépést, illetve ellenőrzést annak érdekében, hogy az Andrada csoport maradéktalanul teljesítse a kötelező környezetvédelmi és hulladékgazdálkodási jogszabályi kötelezettségeket?

A háromból a harmadik kérdésre némileg reflektált Menczer Tamás államtitkár, a kiemelt jelentőségről és az Andrada belátható időn belüli magyarországi terjeszkedéséről azonban válaszában nem ejtett szót. Annyi írt, hogy a beruházásokról minden esetben a róluk folytatott tárgyalások lezárását követően adnak tájékoztatást, valamint hozzátette azt a kormány által ismételt – több akkumulátoripari beruházás esetében független szereplők által megcáfolt – tételmondatot is, mely szerint „egyetlen gyár sem épülhet meg, illetve nem működhet, ha az emberek életét vagy a környezetet veszélyezteti”. 

Mint az közismert, a kiemelt beruházások mentesülnek a műemléki, környezetvédelmi és helyi építési szabályok alól. A beruházó (legyen az akár magánszemély) a gyakorlatban már könnyűszerrel mellőzheti a különféle hatóságok álláspontjának, az önkormányzatok és a helyi lakosok véleményének figyelembevételét.

Mindezt ráadásul éppen a múlt hét végén tetézte a kormány azzal, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium által társadalmi egyeztetésre bocsátott, a Portfolio.hu által észrevett új rendelettervezetet szerint a továbbiakban az érintett településeknek még az eddiginél is kevesebb beleszólási joga és rálátása lesz a gyárak telepítésébe: a terv szerint kivonják ugyanis a nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházásokat a területrendezési tervre vonatkozó szabályok alól.

Az Andrada a botrányba fulladt lakossági tájékoztató után a múlt hét végén egy videót tett közzé a Facebookon, amelyben a sóskúti üzem vezetője és a cég vezérigazgatója, Peter Tibaut azzal érvel, hogy az akkufeldolgozó a magyarországi akkumulátoripar körforgásos gazdaságának megvalósulásához szükséges; az akkumulátorgyártás során keletkező hulladék pedig biztonságosan, a környezetre ártalmatlan módon újrahasznosítható. A videó alatt ugyanakkor korlátozták a hozzászólások lehetőségét, a felmerülő lakossági kérdések feltevéséhez pedig egy céges e-mail címet adtak meg a bejegyzésben.

Az akkumulátorfeldolgozókkal kapcsolatos aggodalmakat idehaza jelentős részben a SungEel Hightech Hungary Kft. bátronyterenyei és szigetszentmiklósi akkufeldolgozójának működése táplálta, ahol a megyei kormányhivatal  több alkalommal is hiányosságokat tapasztalt vizsgálatai során.

A közkeletűvé vált vélekedés szerint azért kerül várhatóan Sóskút kereskedelmi-szolgáltató gazdasági építési övezetébe (amely az ugyancsak népszerű köznyelvi elnevezés ellenére besorolása szerint egyáltalán nem ipari park), mert ugyanezt a beruházást a borsod megyei Alsózsolcáról „elüldözte” a lakosság ellenállás. Ám az Andrada januárban a kormányközeli Mediaworks által kiadott Borsod Online portál megkeresésére azt nyilatkozta, hogy „továbbra is vizsgálja” gyártelepítés céljából Alsózsolcát a cégcsoport, és ezután is számolnak a feldolgozó megépítésével a borsodi településen, sőt további magyarországi és európai helyszíneken tervezik bővíteni a tevékenységüket.

A cégcsoport a feldolgozóval kapcsolatos kommunikációt – a Magyarországra érkező beruházók közül nem elsőként – delegálta a NEST Communications Kft.-nek, amely szerdán kisebb incidensbe keveredett a Momentummal. Gelencsér Ferenc, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője arról írt közösségi oldalán, hogy információk szerint az Andrada a kommunikációs cég szervezésében egy sebtében összehívott sajtóháttérbeszélgetést tartott szűk körben, egyes médiaorgánumok képviselőivel a sóskúti üzemről (a Mérce nem tartozik a meghívott szerkesztőségek közé – a szerk.). A politikus párttársával, Stummer Jánossal közösen „veszélyes hulladék” feliratú hordókat vitt a megbeszélés helyszínére. 

Címlapkép: Tüntetők a sóskúti iskola tornatermében. Fotó: Alföldi Dániel István