Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Sóskút KDNP-s képviselője is rácsodálkozott, hány akkuberuházást nyilvánítana kiemeltté Sóskúton a kormány

Saját bevallása szerint csak szerda este, egy érdi lakossági fórumon tudta meg Sóskút KDNP-s országgyűlési képviselője, hogy a kormány nem csak a településre érkező Andrada nevű cég akkufeldolgozó-projektjét nyilvánítaná kiemelt beruházássá, de vele együtt három másik, szomszédos helyrajzi számon is tervez meg nem nevezett kiemelt beruházást is.

Az erről szóló, a kormány honlapján társadalmi egyeztetésre bocsátott rendelettervezet ugyanakkor 20-a óta nyilvános, azóta a sajtóban is számos helyen megjelent. A négy megnevezett helyrajzi számból egy az elmúlt hetekben bejelentett Andrada-beruházás telephelyét jelöli, a másik háromról, további 30 hektárnyi, egybefüggő területről azonban hivatalosan nem tudni, hogy mi fog rajta létesülni. Miután azonban ennek szomszédságában a koronavírus-járvány alatt felépült a Dongwha (még nem üzemelő) elektrolitgyára, az érdi fórumon is felszólaló helyi civilek szerint feltételezhetően a dél-korai cég akkumulátoripari portfóliójának bővítéséről lehet szó.


Szerda este Érden Csőzik László ellenzéki polgármester moderálásával tartottak lakossági fórumot a Sóskútra tervezett akkumulátoripari beruházásokról. A település érintettsége abból fakad, hogy légvonalban néhány kilométerre van csupán a sóskúti kereskedelmi-szolgáltató gazdasági építési övezettől, ahol az érintett beruházásokat egy rendeletben kiemeltté tervezi nyilvánítani a külügyi tárca, így a leendő gyárak potenciális környezeti hatásai az érdi lakosság számára is problémát jelenthetnek.  

Az érdi fórumon civil szakértők és az érintett, szomszédos települések vezetői szólaltak fel – a kivételt a januári sóskúti lakossági tájékoztatóról emlékezetes körülmények között elüldözött König Ferenc sóskúti polgármestere képezte –, valamint kisebb meglepetésre elfogadta a szervezők meghívását Aradszki András, Pest megye 1. egyéni választókerületének kormánypárti képviselője is. Aradszki egyébként már a meghiúsult sóskúti lakossági tájékoztatóra is elment, ám az Andrada képviselőihez hasonlóan elhagyta a helyszínt, miután a botrány kitört. A cég elöljárói azóta nem jelentek meg nyilvános eseményen – csak egy szűk körű sajtó-háttérbeszélgetésen –, így az érdi fórumra sem mentek el.

Az fórum alább részletezett jelenetei az Érdmost felvételén nézhetők meg 1:42:30 – 1:59:00 között.

 


Aradszki András a civil szakértők előadásai után kapott szót a fórumon, felszólalásában a kormánypárti képviselőktől megszokott érveléssel rukkolt elő: eszerint az EU-s klímastratégia nyomán muszáj „zöld energiát” használni, s ehhez szükség van akkumulátorgyárakra. Ugyanakkor – némileg gesztust téve a rá érezhetően neheztelő hallgatóság és a más városok hasonló beruházásai ellen küzdő, vendégként jelen lévő civilek felé – azt is hozzátette:  „A kérdés az, hogy milyen áron, milyen veszélyek mellett. Ebben egyetértek az önök aggodalmaival.”  A kormánypárti politikus türelmet kért a közönségtől, és azt, hogy bízzanak „a civil kontrollban” és a „szakmai háttérben”. „Nem javasolom azt, hogy indulatok vezéreljenek minket olyan sorskérdésekben, amely a Magyarország jövőbeni sorsát is befolyásolni tudja” – zárta beszédét. 

A slusszpoén azonban csak ezután következett. Miután meghallgatta a KDNP-s honatyát,  Csőzik László felháborodásának adott hangot, hogy „egy 40 hektáros beruházásról készül a kormány úgy dönteni, hogy mi, lakosok azt se tudjuk, hogy mi valósul ott meg”. A kormánypárti képviselőt ráadásul külön megkérte annak felszólalása előtt, hogy ha „tűzhöz közelebbi” politikusként vannak plusz információi a rejtélyes beruházásokról, ossza meg azokat a közönséggel. Ezen a ponton Aradszki Csőzik szavába vágott, kettejük között a pedig az alábbi párbeszéd zajlott le:

– (A. A. )Ne hazudjál, légy szíves!

– (Cs. L.) Nem hazudtam. Megkérdeztelek az előbb téged. Megkérdeztelek, hogy mi lesz azon a 36 hektáron. Mi lesz ott? 

Ezután Aradszki látható értetlenségére Csőzik felolvasta a kormány honlapján elérhető rendelettervezetet, felsorolva a négy helyrajzi számot. 

„A kiemelt beruházásokról szóló kormányrendelet függeléke kiegészülne azzal, hogy hulladékfeldolgozásra irányuló beruházás Sóskút területén, melynek a helyszíne négy helyrajzi szám, a külterület 067/3, valamint a belterület, ha jól látom, 3584, 3600, 3604. Eddig ezekről nem volt szó, eddig csak az Orionról (ennek a cégnek a helyére vásárolta be magát az Andrada – B.B.)  volt szó. És kérdezem én, a plusz megnövekedett 30 hektáros többlet mit tartalmaz? Mert többet, mint amiről eddig beszéltünk”

–  szegezte a kérdést Aradszkinak az érdi városvezető. Ezután Tetlák Örs, Érd LMP-s alpolgármestere kapott szót, de amíg beszélt, az Érdmost közvetítésében jól látszott, hogy Aradszki Andrásnak Lukács László, Tárnok polgármestere mutogatja el egy papíron a rendelettervezet tartalmát, amiről Csőzik is beszélt. A KDNP-s képviselő arckifejezése arról árulkodott, hogy neki mindez láthatóan új információ. Aradszki reakciója egyébként azért is volt furcsa, mert a fórum alatt végig a felvázolt helyrajzi számok által behatárolt terület műholdképe volt kivetítve a pódium mögötti falra. 

Aradszki András (B) KDNP-s országgyűlési képviselő reakciója, miután Lukács László (J) tárnoki polgármester elmagyarázta neki a kormány által kiemeltté nyilvánítani szandékozott sóskúti beruházásról szóló rendelet tartalmát. Fotó: Érdmost

Eközben Tetlák Örs felszólalása végére ért, és visszaadta a mikrofont Aradszkinak, hogy az nyilvánosan tegye le a garast a helyiek népszavazási kezdeményezése vagy a kormány kiemelt beruházási szándéka mellett. 

A KDNP-s politikus ekkor elnézést kért Csőzik Lászlótól, miután saját bevallása szerint eddig „nem tudott erről a rendelettervezetről”.

Tetlák kérdésére pedig úgy reagált:

„Kiemelt beruházás nincs egyelőre, és nem is tudom, hogy van ilyen szándék (Ez azért furcsa, mert szerda éjfélig már társadalmi egyeztetésre volt bocsátva az ezzel kapcsolatos terv; Csőzik László a helyszíni felvétel tanúsága szerint ezen a ponton kezébe temette az arcát Aradszki szavaira reagálva – B.B.). A Közlönyben ez nem jelent meg. Társadalmi egyeztetés, azt látom, folyamatban van. A sóskúti beruházással kapcsolatban lesz társadalmi egyeztetés mindenképpen. Népszavazás is lesz, hogyha ennek a jogi feltételei előállnak. Ennyit tudok mondani.”

Csőzik László (J) reakciója Aradszki András (középen) állítására, miszerint nem tud olyan szándékról, hogy a kormány kiemeltté akarná nyilvánítani a sóskúti akkumulátoripari beruházásokat. Fotó: Érdmost

Ezek voltak Aradszki utolsó szavai a rendezvényen,  8 óra után nem sokkal ugyanis – még a közönség kérdései előtt –, Csőzik László szerint előre jelzett módon távozott a helyszínről.

Szintén szerda esti hír a sóskúti beruházással kapcsolatban, hogy Sóskút képviselő-testülete határozatban utasította el a kormány kiemelt beruházási szándékát tartalmazó rendelettervezetet. Mint arról beszámoltunk korábban, a település önkormányzati képviselői által jegyzett, akkumulátoripari létesítmények létesítése elleni helyi népszavazási kezdeményezést a választási bizottság átengedte, de ugyancsak szerdán, alig két órával a jogorvoslati határidő letelte előtt egy helyi lakos megtámadta azt, így annak elbírálásáig nem írhatják ki a referendumot.

Frissítés 19:18

Egyre nehezebben értelmezhető, mi a kormány terve, miután szerdán Lázár János építési és közlekedési miniszter egy sajtótájékoztatón (link, 1:22:00-től) a sóskúti beruházással kapcsolatban úgy fogalmazott: „nem állnak fenn a nemzetgazdasági kiemelés feltételei a hatályos törvények szerint”. Emellett hivatkozott Orbán Viktor hétfői, a parlament plenáris ülésén elhangzott szavaira, amennyiben a kormány „a helyiek véleményétől nem tud eltekinteni”.

Ez a cikk nem jöhetett volna létre olvasóink támogatása nélkül. Ha teheted, támogasd te is a Mércét, havonta akár csak 1000 forinttal, mert ez biztosítja lapunk fennmaradását!