Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Senki sem beszél arról az akkumulátorgyárak kapcsán, hogy mi van a fekete dobozban

Ez a cikk több mint 1 éves.

Miért szán központi szerepet a magyarországi ipari fejlesztésekben a kormány az elektromos járművek piacának? Milyen szempontok szerint támadja az ellenzék ezeket a gyárépítéseket, és mi az, amiről nem beszélnek? Milyen sors vár a környezetünkre és az épülő gyárak dolgozóira az eddigi tapasztalatok alapján? Mennyire sikerült a jövőnket meghatározó kérdésről érdemben beszélni a parlament maratoni vitáján?

A témáról először az ellenzéki pártok szerveztek múlt hétfőn rendkívüli vitanapot, de arra a kormánypárt képviselői szokás szerint nem mentek el. Azonban kivételes módon jelezték, hogy a rendes ülésszak első napján hajlandóak az ügyben politikai vitát tartani. A hajnali kettőig húzódó 5 órás vita kapcsán jártuk körbe, hogy sikerült-e ott az ellenzéknek, illetve a kormánynak megnyugtató válaszokat adni a lakosságot nyugtalanító kérdésekre.

Minderről Czirfusz Mártonnal, a Periféria központ munkatársával és Helyzet Műhely tagjával beszélgettünk, aki a közelmúltban jelentetett meg egy tanulmányt a témában, valamint a Mérce két újságírójával. Bogatin Bencével, aki az elmúlt hetekben többször is járt Debrecenben akkumulátorgyár-ellenes tüntetéseken, és Csengel Karinával, aki a kormány és az ellenzék által egyaránt példaként hivatkozott gödi Samsung-gyár ügyét a magyar sajtóban egyedülálló módon évek óta figyelemmel kíséri.

Az adás elérhető a Lahmacun rádió archívumában, a Spotify-on, a Google Podcasten és az Anchoron.

A magyar kormány évek óta támogatja a nyugati autógyárak és a keleti akkumulátorgyártók magyarországi megtelepedését, egy-egy munkahely teremtésére tíz, sőt száz milliókat szánva a magyar adófizetők pénzéből. A gyárak közelében élők pedig egyre határozottabban tiltakoznak az üzemek ellen, amelyeket a Fidesz a jövőre való átállás egyik kulcsaként állít be. 

Ott, ahol már ilyen vállalat monstrumok létesültek (Göd, Komárom, Iváncsa) a helyiek környezetrombolásról, elviselhetetlen zajokról és más gondokról számolnak be. Az ő ellenállásuk is új színezetet kapott, miután a kormánypárt fővárosának tartott Debrecenben a talán a Fideszt is meglepő ellenállásba ütközött egy kínai akkumulátorgyár telepítésének terve. A hajdúsági városban több tüntetésre és botrányba fulladt lakossági fórumra került sor, és az ellenzék elsősorban a környezetvédelem felől fogalmazza meg kritikáját. 

Tartalom:
(0:00) Intro
(02:15) Gödtől Debrecenig: a gyárak szaporodása
(08:10) Az ország Debrecenre figyel, ezért beleáll a vitába a Fidesz
(20:32) Kőbe vésett kormányzati stratégia, alternatíva és hozzáadott érték nélkül
(31:54) Kit fogunk kizsákmányolni?
(40:06) Kútba temetett környezetvédelem
(51:26) Olcsó munkaerő, drága egészség
(1:01:51) Többet kéne beszélni arról, mi van a fekete dobozban
(1:12:27) Outro 

Kiemelt kép: Mérce