Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ömlik a szennyvíz a gödi Samsung-gyárból a környékbeli földekre

Ez a cikk több mint 3 éves.

Súlyosbodott ma reggelre a gödi Samsung-gyár eddig csupán zajszennyezéssel járó tevékenysége, miután környékbeliek észrevették, a gyárból nagy, fekete csövön keresztül ömlik ki a szennyvíz a szomszédságba. Az egyik gödi Facebook-csoportba feltöltött fotó tanúsága szerint a szennyezés egyértelműen, szemmel is visszakövethetően a gyártelepről származik, és mint később kiderült, szivárgás eredménye volt.

Miután a privát csoportba kikerültek a képek, Balogh Csaba, Göd momentumos polgármestere úgy döntött, helyszíni szemlét tart. Facebook-bejegyzésében azt írta, a helyszínre egyszerre érkezett a rendőrséggel, és ott találkozott Oláh Katalinnal is a Samsung SDI részéről, rajta kívül pedig a Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. munkaátrsai vették fel a helyszíni szemléről a jegyzőkönyvet.

Balogh elmondta azt is, a megtekintett szivárgás után a gödi Samsungnak kialakított, úgynevezett különleges gazdasági övezetért felelős Szinay Józsefhez, a város volt főjegyzőjéhez fordult az üggyel kapcsolatban.

A polgármester időlegesen azt tanácsolta a helyieknek, a szivárgás végleges felszámolásáig „inkább kerüljék el, főleg ha kutyát sétáltatnak, vagy kilovagolnának!”

Noha a vizsgálat még nem zajlott le, az valószínűsíthető, hogy a Samsung SDI gyártelepéről kommunális szennyvíz folyt ki a környező földterületre. Balogh ezért a Samsungtól is azt kérte, a helyzet tisztázására készítsenek és tegyenek nyilvánossá egy hatástanulmányt, amely végleg eldöntené, kommunális szennyvíz, avagy esővíz-e az amit a gyárból kieresztenek.

Mindehhez hozzátette, már igen régóta jelezte az önkormányzat, hogy az ilyen mértékben kibővült gyár szennyvízkapacitását a jelenlegi rendszer nem fogja elbírni, érdemi reakciót erre nem kaptak. A Szijjártó Péter minisztériuma által tavasszal bevezetett különleges gazdasági övezetre vonatkozó szabályok miatt azonban Göd elveszítette ellenőrzését a fejlesztések fölött, a szennyvízelvezetésre pedig a kormány rövidített határidőt is engedélyezett.

Mészáros Lőrinc cége építi a vízvezetéket

Azt még december 11-én tette közzé az Átlátszón Bodnár Zsuzsa, helyi oknyomozó újságíró, hogy a kibővített, elektromos motorok gyártására átállított új gyárhoz a vízvezetékek megépítésére Mészáros Lőrinc cége kapott megbízást, összesen több mint 30 milliárd forintért fog ott vízközmű-kiépítésben a Mészáros és Mészáros Kft.

Mivel a tender ugyancsak a kiemelt gazdasági övezetben valósul meg, ezért, mint a lap írta, ezenkívül Pest megye fideszes többségű önkormányzata már elfogadta a 4 milliárd forint értékű eletromos hálózatfejlesztés- és a 415 millió forint értékű gázvezeték-fejlesztés megvalósítását is.

Orbán Viktor a gödi Samsung gyárban 2017-ben. / Forrás: Tuzson Bence Facebook oldala

A szennyvízelvezetés ügyét azonban tavaly tavasz óta nem sikerült megnyugtatóan rendezni. Még áprilisban a kormány rendeletet hozott arról, hogy a Váci Déli-Forte vízbázis területéről hozzák majd az ipari vizet és az ivóvizet a a Samsung SDI területére, az egyre csak többé váló szennyvíz elvezetésére pedig a váci szennyvíztelepet jelölték ki. Ez utóbbi fejlesztés ezért nemcsak Gödöt, hanem Sződligetet, Vácot és Dunakeszit is érinti majd.

Bodnár Zsuzsa cikke felidézte, a  vízközmű-beruházással kapcsolatban csak a tenderek árát lehet tudni, és azt, napi 21 ezer köbméter többletvízzel számolnak a gyárbővítésnél, bár az Előzetes Vizsgálati Dokumentáció, amiből ez kiderült, még teljesen úgy II-es gyár építésével számol Göd-Újtelepen, ennek a sorsa viszont még bizonytalan, egyelőre az átalakított üzemegység bővítése a fejlesztés tárgya.

Azt viszont a különleges övezetért felelős állami szervek nem árulták el, mennyi szennyvízzel számol az új egység, és ebből mennyi jut majd a Dunába. Megemlíti a cikk azt is, Elon Musk új, berlini Tesla-gyáránál az óránkénti 300 köbméteres vízkivételt tartják a tiltakozók aggasztóan magasnak.

Gödön azonban még a tervezett vízkivétel mértékét, és a mostani szennyezést okozó szivárgás körülményeit sem lehet pontosan ismerni, és ahogyan az Átlátszó megjegyezte, ezért azután tiltakozni is nagyon nehéz ellene.

Korábban a környékbeli lakók azt is jelezték óriási mértékben növekedett meg a zajszennyezés is a gyárépület környékén. Noha a gödi Samsung fejlesztés ellen tiltakozó civilek már régóta figyelmeztettek arra, hogy ez fog történni, az önkormányzatban kitört belső válság, és a különleges gazdasági övezetről szóló rendelet ellehetetlenítette a hatékony fellépést az ügyben.

Az ügyben kérdéseinkkel megkerestük a Samsung SDI-t is, amint válaszolnak, cikkünket frissítjük.