Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„A civilek jobban képviselik a gödieket, mint mi” – fakadtak ki a szétesett ellenzék képviselői a Samsung-gyár zajszennyezése kapcsán

Ez a cikk több mint 1 éves.

Csütörtökön tárgyalta a gödi önkormányzat Balogh Csaba – egykori momentumos, immár független – polgármester javaslatát, mely szerint a városnak be kellene szállnia abba a perbe, amelyet a Göd-ÉRT Egyesület indított a Samsung akkumulátorgyára köré tervezett kétszer kétsávos, illetve kétszer egysávos utak építése ellen, azok ugyanis a várhatóan nagy számban és nagy zajjal érkező kamionokat szolgálnák ki, néhány száz méterre a lakott területtől.

A várható zajnövekedés ellenére csupán egy kb. 300 méter hosszú zajvédő fal szerepel a tervekben, de ez korántsem tűnik elégségesnek, hiszen egy másik, jóval nagyobb érintett lakott terület és a tervezett út között semmi nem fogná fel a zajt, ráadásul ez összeadódna a gyár zúgó zajával, amire már önmagában is rengetegen panaszkodnak. Ez az eshetőség azonban – egyebek mellett – fel sem merült a kormányhivatal által elfogadott tervekben.

A Göd-ÉRT Egyesület, amely több mint két éve küzd a gyár árnyékában élő gödiek életminőségének megőrzéséért, független igazságügyi zajszakértői beadvánnyal tiltakozott a tervek hiányosságai ellen, de a Pest Megyei Kormányhivatal indoklás nélkül lesöpörte azt, és határozatban mondta ki: nincs jelentős környezeti hatása a gödi iparterület köré tervezett úthálózatnak, így nincs szükség környezeti hatásvizsgálati eljárás lefolytatására.

Mint azt Balogh Csaba előterjesztésében hangsúlyozta a tegnapi testületi ülésen, nagyon hálás a Göd-ÉRT Egyesületnek azért, hogy bíróságra vitte ezt az ügyet, amely minden gödi érdeke. A polgármester szeretné, ha az önkormányzat képviselné a teljes gödi lakosság érdekét, és felvállalná azt a szerepet, hogy az ő hangjukat kell erősítenie.

„Arra kaptuk a mandátumunkat, hogy felszólaljunk a lakosoknak az érdekében, ahol ez szükséges, képviseljük őket, hogy a saját érdekeiket biztos kezekben tudhassák”

– mondta.

A várost az előző ciklusban vezető, jelenleg a testületben képviselőként jelen lévő fideszes Markó József a javaslatra reagálva arról beszélt: bár a Fidesz-frakció hasznosnak tartja a Göd-ÉRT Egyesület kiállását az ügyben, ugyanakkor annak nem sok értelmét látja, hogy az önkormányzat beszálljon a perbe, ráadásul az nehézségeket okozhatna a hivatal működésében is.

Hlavács Judit képviselő válaszul azt mondta, szerinte, ha már üdvözlik az egyesület célkitűzését, akkor akár azzal is támogathatnák, hogy beszállnak a perbe.

„Sokkal fontosabb az, hogy ezt valójában az önkormányzatnak kellett volna szerintem elindítania. A mi dolgunk az, hogy a gödieket képviseljük, megköszönhetjük az egyesületnek, hogy helyettünk megtette ezt a lépést. Mondhatjuk azt, hogy ezentúl intézzék ők az ügyeiket, vagy képviseljék ők a gödieket, hiszen jobban képviselik a gödieket, mint mi, akik erre felhatalmazást kaptunk és tiszteletdíjat is kapunk érte”

– mondta a képviselő. Hlavácshoz később két képviselőtársa, Andrejka Zombor és Vajda Viktória is csatlakozott, akik szintén hangsúlyozták: a pert az önkormányzatnak kellett volna elindítania, most pedig magukra hagyják a gödieket.

„Valóban arra választottak meg, hogy képviseljük Gödöt, de Gödnek sokféle érdeke van”

– válaszolt Markó, aki szerint az egyik ilyen érdek, hogy a zajkérdés szabályszerűen legyen kezelve, ugyanakkor „támogatásokat szeretnénk kapni, finanszírozást szeretnénk kapni, pályázatokat szeretnénk nyerni, a hivatalt szeretnénk mentesíteni a lehetséges nehézségektől – érti, aki érti” – folytatta, feltehetőleg arra utalva, hogy amennyiben az önkormányzat szembeszállna a kormányhivatal döntésével, forrásoktól esne el.

képviselő-testületi ülés május 26-án. forrás: göd/facebook.

A kormánnyal való szembeszegülés büntetése egyébként eddig sem volt példa nélküli: a kormány 2020-ban gyakorlatilag kiszakította a város területéről a Samsung-gyárat az ország első különleges gazdasági övezetének létrehozásával, miután a helyiek a 2019-es önkormányzati választáson az ellenzéknek adtak többségi felhatalmazást a város vezetésére a gyárépítésnek a hátuk mögött megágyazó Markó és fideszes képviselőtársai helyett. A különleges gazdasági övezettel az önkormányzat nemcsak minden beleszólási és hivatalos információszerzési lehetőségét vesztette el a helyieknek sok bosszúságot és aggodalmat okozó gyárral kapcsolatban, hanem a Samsungtól befolyó iparűzési adóbevételét is. Ezt a forrást két éve a fideszes többségű Pest Megyei Önkormányzat kezeli, Gödnek pedig nem jár belőle alanyi jogon, legfeljebb pályázhat projektalapon, amit aztán vagy megnyer, vagy nem – és általában inkább nem.

Amellett, hogy így nem jut elegendő forrás a gödiek életét zavaró környezeti hatások csökkentésére, a helyiek abban sem igazán bízhatnak, hogy az önkormányzat érdemben képviseli őket, ugyanis a Samsung megregulázását ígérő egykori ellenzéki összefogás hamar kettészakadt, miután erős ellentétek rajzolódtak ki ennek mikéntjéről.

Ennek a konfliktusnak volt ékes példája a tegnapi testületi ülés is, ahol Balogh Csaba polgármester a perbe való beszállást indítványozta, míg az őt a Samsung ellen túl vehemensen harcolónak ítélő Fülöp Zoltán LMP-s képviselő a fideszes képviselőkkel többséget alkotva tartózkodott a szavazásnál, mondván, hogy – bár a civilek munkája elismerendő -, szerinte diplomáciai úton, tárgyalásokkal kell rávenni a Samsungot, hogy ne legyen hangos (ez azonban 2019 óta még nem sikerült – a szerk.) A képviselő szerint nem lenne érdemi hozzáadott értéke annak, hogy az önkormányzat perbe lép-e, azon viszont el lehet gondolkodni, hogy nyújtsanak-e anyagi vagy szakmai támogatást a civileknek az ügyben.

Az önkormányzat perbe lépésének javaslata végül négy igen szavazattal és hat tartózkodással elvérzett.