Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Számos szakszervezet fejezte ki szolidaritását a pedagógusokkal

Ez a cikk több mint 2 éves.

A mai sztrájk nem csak a pedagógusok és a diákok, hanem az egész ország közös ügye, ahogy erről a mai tiltakozással kapcsolatban szolidaritásukat kifejező, különböző szakmákat képviselő szakszervezetek hosszú névsora is tanúskodik.  Ahogy már tegnap is megírtuk, a tavaly több hónapos sikeres sztrájkot szervező   Makói Gumiipari Szakszervezet így fogalmazott Facebookon is közzétett levelében:

„A Makói Gumiipari Szakszervezet (MGSZ) bizottsága és tagjai támogatásunkról biztosítjuk a Pedagógusok Szakszervezetét, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetét és minden tagját. A gyermeknevelés is fontos része a társadalmunknak, jövőnk alakulásában lényeges szerepet töltenek be, amit meg kell becsülni és biztosítani kell annak feltételét, hogy a lehető legjobb szakemberek végezhessék ezt a feladatot.

Gyermekeink jövőjének veszélyeztetéséhez nincs joga senkinek!”

Csatlakozott az eddig kiállók mellé a Vasas Szakszervezeti Szövetség is, ők kiáltványukban így fogalmaztak:

„A pedagógusok munkája egy ország jövőjét alapozza meg. Nem kérdés, hogy jogos-e a tisztes megélhetésért folytatott harcuk. Ügyük pedig mindannyiunk ügye!”

„Követeléseitek megalapozottak, jogosságukhoz nem férhet kétség, hiszen munkakörülményeiteknek, fizetéseteknek tükröznie kell azt a hatalmas felelősséget, amivel napi munkátok jár!”

A légiforgalmi irányítók – akik tavaly maguk is sztrájkra készültek, azonban a kormány egy Ronald Reagan-i húzással megtiltotta számukra a tiltakozás ezen formáját – érdekvédelmi szervezete, a CONTROL Magyar Légiforgalmi Irányítók Szakszervezete szintén szolidaritását fejezte ki a mai munkabeszüntetést szervező PSZ-el és PDSZ-el, mivel ahogy közleményükben fogalmaznak,

” a munkaügyi vitában, a munkáltatói oldal részéről a dolgozók
számára égető kérdések megoldását célul tűző szociális párbeszéd helyett az időhúzás taktikája, az érdemi munkaügyi vita jogi eszközökkel való ellehetetlenítése, valamint a jogos követeléseik
érvényesítése érdekében alkotmányos jogukkal élő dolgozók megfélemlítésének kísérletei számunkra is első kézből ismertek.”

A légiforgalmi irányítók szakszervezete szerint

„csak az egzisztenciális biztonságban élő, szabadon gondolkodni és cselekedni tudó, csapatmunkára kész pedagógus tudja felkészíteni a következő generációt a XXI. század kihívásaira”

ezért felszólítják az EMMI-t, hogy „a lehető legrövidebb időn belül, érdemi tárgyalások útján törekedjen a vitás kérdések rendezésére, tartsa tiszteletben
a bíróság meghozandó döntéseit, ne éljen vissza a mögöttes törvényhozói hatalommal egy számára esetlegesen hátrányos kimenetel esetén”.

A tűzoltókat képviselő Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete szolidaritást vállal a pedagógus munkavállalók sztrájk törekvéseivel és elismerendőnek tartja, hogy a pedagógusok ilyen bátran kiállnak a jogaikért.

Számos egészségügyi szférában aktív szakszervezet is a támogatja a tanárok mai akcióját. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) közleményben állt ki a sztrájk mellett, hasonlóan A Független Egészségügyi Szakszervezethez, amely elítélően nyilatkozott arról, hogy a kormány el akarja lehetetleníteni a sztrájkot.

Kiálltak a pedagógusok mellett a mentődolgozók is, szakszervezetük, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége így fogalmazott nyílt levelében:

„Támogatjuk a pedagógustársadalom jobbító szándékú törekvéseit melyek az oktatás, nevelés tekintetében garantálják a méltó hivatásgyakorlást, a szakmai alapon történő döntéshozást, a jelen és a jövő generációinak az értékálló tudáshoz való hozzájutását!”

A Szociális Területen Dolgozók Szakszervezetének elnöksége a tagság nevében kifejezte egyetértését és szolidaritását a Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete által meghirdetett sztrájkkövetelésekkel, és támogatják a meghirdetett figyelmeztető sztrájkot.

Hasonlóan tett a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete is, amely nyilatkozatában bátorítja a pedagógusukat a sztrájkharcukban.

A Békés Iskolák Közössége is kiállt a pedagógusok mellett és támogatja a követeléseiket.

A tavalyi évben alapítványi modellbe kényszerített és autonómiájától megfosztott Színház- és Filmművészeti Egyetemet (SZFE) otthagyó diákok és oktatók által alapított műhely, a FreeSZFE Egyesület egy videóban fejezte ki támogatását a mai sztrájkkal kapcsolatban.

Nemcsak Magyarországról érkeztek szolidaritási üzenetek a mai akcióval kapcsolatban:

számos lengyelországi tanárszakszervezet is a támogatásáról biztosította a sztrájkoló tanárokat.

Egy ilyen cikket nem is fejezhetnénk be mással, mint:

Címlapkép: Mérce fotó