Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Sorra állnak ki a pedagógussztrájk mellett szakszervezetek, miközben tankerületek próbálnak szabotálni

Ez a cikk több mint 2 éves.

Szolidaritásáról biztosította a holnap, azaz hétfőn sztrájkba lépő pedagógusokat vasárnapra több egyéb ágazatot képviselő szakszervezet is.

A Makói Gumiipari Szakszervezet így fogalmazott Facebookon is közzétett levelében:

„Szolidaritási Nyilatkozat

A Makói Gumiipari Szakszervezet (MGSZ) bizottsága és tagjai támogatásunkról biztosítjuk a Pedagógusok Szakszervezetét, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetét és minden tagját. A gyermeknevelés is fontos része a társadalmunknak, jövőnk alakulásában lényeges szerepet töltenek be, amit meg kell becsülni és biztosítani kell annak feltételét, hogy a lehető legjobb szakemberek végezhessék ezt a feladatot.

Gyermekeink jövőjének veszélyeztetéséhez nincs joga senkinek!”

Kiálltak a pedagógusok mellett a mentődolgozók is, szakszervezetük, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége így fogalmazott nyílt levelében:

„Támogatjuk a pedagógustársadalom jobbító szándékú törekvéseit melyek az oktatás, nevelés tekintetében garantálják a méltó hivatásgyakorlást, a szakmai alapon történő döntéshozást, a jelen és a jövő generációinak az értékálló tudáshoz való hozzájutását!”

Csatlakozott az eddig kiállók mellé a Vasas Szakszervezeti Szövetség is, ők kiáltványukban így fogalmaztak:

„A pedagógusok munkája egy ország jövőjét alapozza meg. Nem kérdés, hogy jogos-e a tisztes megélhetésért folytatott harcuk. Ügyük pedig mindannyiunk ügye!”

„Követeléseitek megalapozottak, jogosságukhoz nem férhet kétség, hiszen munkakörülményeiteknek, fizetéseteknek tükröznie kell azt a hatalmas felelősséget, amivel napi munkátok jár!”

Ahogyan arról a Mérce tegnap beszámolt, nem mindenki ilyen lelkes és szolidáris a tanártársadalommal szemben. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szombaton olyan közleményt adott ki, amelyben arról írnak, hogy a bírósági végzés, ami lehetővé teszi a hétfői sztrájkot még nem jogerős, ezért nem lehet jogosan megtartani azt. A téves információ alapján tankerületi vezetők is akcióba lendültek, és sorra próbálták elszabotálni a hétfői sztrájkot, vasárnap estig folyamatosan érkeztek szerkesztőségünkhöz is információk arról, hogy egyes tankerületek rendes munkavégzésre köteleznék az iskolák dolgozóit.

A PDSZ hangsúlyozta, a sztrájk jogellenességét csak bíróság mondhatja ki. Szerintük a tegnapelőtti végzésben az olvasható, hogy minden eddigi lépésük a tárgyalások, követelések során jogszerű volt. Tehát csak a sztrájk megvalósulásával kapcsolatban lehetne szó jogellenességről, ezt csak utólag tudja bíróság megállapítani egy olyan eljárásban, amit valaki kezdeményez.

„Körlevelében és sajtóközleményében jogellenesen állítja a kormány, hogy a sztrájk nem jogszerű. Erről csak bíróság, egy külön nemperes eljárásban dönthet.

A tegnapi döntés 5 napon belüli megtámadása, csak a még elégséges szolgáltatás
módjára és mértékére vonatkozhat, mert ez volt az eljárás tárgya.

A kormány arra kényszeríti a tankerületi központok igazgatóin keresztül az
intézményvezetőket, hogy szóbeli utasítások alapján, jogellenesen akadályozzák meg a sztrájkot, a valósággal ellentétes értesítéseket küldjenek ki a szülőknek, beszéljék le a dolgozókat a sztrájkban való részvételről. Több helyről kaptunk olyan visszajelzést, hogy fegyelmi eljárással fenyegetik a sztrájk mellett kitartó kollégákat. Teszik ezt úgy, hogy a fegyelmi eljárás jogintézménye lassan tíz éve nem létezik.”

– közölte a sztrájkot szervező PSZ és PDSZ is szombaton.