Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hiába tiltakozik az EMMI, a bíróság első fokú döntése szerint jogszerű a pedagógusok sztrájkja

Ez a cikk több mint 2 éves.

Frissítés, 18:30 – A Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete közös közleményben számolnak be a bíróság döntéséről.

„A bíróság első fokon meghozott döntése szerint (még elégséges szolgáltatásként gyermekfelügyelettel) jogszerű a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) közös sztrájkbizottsága által szervezett figyelmeztető sztrájk 2022. január 31-én, reggel 8 és 10 óra között. A sztrájkbizottság teljes mértékben jószándékúan jár el, amikor már az első fokon meghozott döntés alapján megtartja a sztrájkot, ráadásul az utolsó pillanatig kivárt. Ezzel a kormány nemcsak a sztrájkban részt venni kívánó munkavállalókat hozta nehéz helyzetbe, hanem azokat a szülőket is, akik az utolsó pillanatban tudták meg, hogy a hétfői napon az oktatási intézményekben lesz-e tanítás. Szándékunktól a kormány részéről érkező folyamatos fenyegetés sem tántorít el, hiszen folyamatosan nő a sztrájkhoz csatlakozók száma!”

– írják a közleményben.

A szakszervezetek felszólítják az oktatási rendszer valamennyi dolgozóját, hogy csatlakozzanak a hétfőn 8 és 10 óra között tartandó sztrájkhoz, valamint hogy vegyék fel a 2016-os tanártüntetések emblematikus ruhadarabját, a kockás inget, emellett köszönetet mondanak az őket támogató szülőknek.

A sztrájk idején készülő csoportképeket az sztrájk Facebook-eseményébe várják, és kérik hogy a munkabeszüntetésről posztolók bejegyzéseikben használják az #elégvolt címkét.

Korábban írtuk:

Első fokon a pedagógus szakszervezeteknek adott igazat a bíróság a hétfőn esedékes sztrájk idején biztosítandó még elégséges szolgáltatással kapcsolatban, vagyis jelenleg a kormányon áll, hogy fellebbez-e a bíróságon. A bíróság most azt a tervet fogadta el, amit a kormány a hetek óta tartó sztrájktárgyalások során nem volt hajlandó elfogadni.

Ez a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) diadalmas Facebook-posztjából derül ki, melyben egyszersmind bejelentik, hogy a sztrájkot a tervezett formában fogják megtartani.

Jelenleg az a kérdés, hogy az ítélet jogerőre emelkedik-e hétfőig. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának hozzáállása alapján nem valószínű, mindazonáltal a munkabeszüntetésben résztvevő tanárokat az elsőfokú döntés alapján jóval kevésbé lehet támadni, mintha enélkül vágnának neki a sztrájknak.

A kormánypárti Origo online lap pénteken a PDSZ posztjával csaknem egyidőben írta meg az EMMI véleményét, miszerint a hétfői pedagógussztrájk törvénytelen.

Nagy Erzsébet, a PDSZ Országos Választmányának a tagja telefonon erősítette meg számunkra a hírt:

„Győztünk, megvan az elsőfokú bírósági végzés (…) a hétfői sztrájkot úgy kell megtartani, ahogy a szakszervezetek a még elégséges szolgáltatásra vonatkozó terveket beadták.”

A hétfőn, reggel 8 és 10 óra között esedékes kétórás sztrájkot a kormány ugyanakkor ahol tudja, ott gáncsolja. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma korábban úgy nyilatkozott, hogy a tervezett sztrájk nem lehet jogszerű – amivel a szakszervezetek szerint súlyosan megsérti a pedagógusok jogait.

A pedagógus szakszervezetek szerint a sztrájkot jogilag mindenképp meg tudják védeni, hisz nem terveznek semmi törvényes szempontból kifogásolhatót.

Nagy Erzsébet korábban nyilatkozott a Mércének a kérdésben, miszerint

„Lehet azt mondani, hogy nem jogerős még az ítélet, de két óráról van szó. Egy két órás figyelmeztető sztrájkról van szó. Nincs olyan bíróság, ami emiatt aláírna azt, hogy a rendkívüli felmentés, azaz a kirúgás megállná a helyét. Mindenféle bíróság előtt tudjuk bizonyítani, hogy mi mindent megtettünk annak érdekében, hogy törvényes keretek között szervezzük meg a sztrájkot.”

Mint arról kedden beszámoltunk, a kormány legutóbbi álláspontja szerint a sztrájk alatti elégséges szolgáltatásokat a lehető legnagyobb mértékben kellene meghatározni. Kisfaludy László helyettes államtitkár a tárgyalásokon azt ajánlotta a szakszervezeteknek, hogy a tanórák 75%-át tartsák meg „elégséges szolgáltatás” címszaván – ergo, ne csak gyermekfelügyeletet tartsanak fenn a sztrájk alatt, hanem tanítsanak is. A tanárok viszont felhívták rá a figyelmét, hogy mivel a sztrájk alatt nem jár nekik fizetés, így ingyen dolgoztatnák őket.

A pedagógusok ezzel szemben úgy vélik, a minisztérium kérése a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 30. § (3) bekezdésével is szembemegy, ugyanis a kérdéses passzus rögzíti, hogy a rendkívüli szünetek –amely a sztrájk időtartamára is fennállna – esetén elmaradt órák pótlására csak akkor van szükség, ha a szünet miatt az előírt követelmények átadását, elsajátítását nem lehet megoldani. A PDSZ és PSZ úgy látja, hogy a mindösszesen két óráig tartó figyelmeztető sztrájk miatti tanítási szünet kapcsán ez a veszély nem állna fenn, így az elmaradt tanórák utólagos pótlása sem indokolt.

Nagy Erzsébet korábban a Mércének elmondta, hogy a tanárok körében magas a sztrájk támogatottsága, szakszervezeteken belül és kívül is, valamint a társadalom jelentős része is támogatja őket. Hétfőn várhatóan az iskolákban, gimnáziumokban és óvodákban is sztrájkolni fognak a pedagógusok, és az állami mellett egyházi fenntartású intézményekből is kaptak megkeresést a szakszervezetek.

A pedagógusok január 31-ére készülnek figyelmeztető sztrájkkal, március 16-ára pedig határozatlan idejű munkabeszüntetést terveznek. A sztrájk támogatására petíció is indult, amelyet néhány nap alatt 30 ezren írták alá, valamint a PDSZ szerint „sorra alakulnak a sztrájkbizottságok” az országban. A pedagógusokkal már több nagy szakszervezeti tömörülés, a Magyar Szakszervezeti Szövetség, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma és a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége is szolidaritást vállalt. Valamint a Szülői Hang is támogatásáról biztosította a  pedagógusokat, és arra kéri a szülőket, akinél a sztrájk miatt nincs tanítás, az lehetőség szerint inkább ne küldje iskolába gyermekét.

Címlapkép: MTI/Varga György