Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ingyen dolgoztatná a kormány a pedagógusokat a sztrájk alatt

Ez a cikk több mint 2 éves.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma azzal próbálja hátráltatni a pedagógusok sztrájkját, hogy a sztrájk alatti elégséges szolgáltatásokat minél széleskörűbben határozná meg – derül ki a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) közleményéből.

Kisfaludy László helyettes államtitkár a tárgyalásokon azt ajánlotta a szakszervezeteknek, hogy a tanórák 75%-át tartsák meg”elégséges szolgáltatás” címszaván. Ergo, ne csak gyermekfelügyeletet tartsanak fenn a sztrájk alatt, hanem tanítsanak is. A tanárok viszont felhívták rá a figyelmét, hogy mivel a sztrájk alatt nem jár nekik fizetés, így de facto ingyen dolgoznának.

A PDSZ arra is figyelmeztette a helyettes államtitkárt, hogy a tanórák 75%-a a gyakorlatban egész pontosan „67 és fél percnyi” munka lenne, amire válaszul Kisfaludy László azt javasolta, hogy „például az egyik tanórát kéne megtartani”. Ez viszont „észrevehetetlenné” tenné a sztrájkot a szakszervezet szerint.

A tárgyalásokon a kormányzati tárgyalófél egyértelműen az időhúzásra játszik, Kisfaludy László közölte is a tárgyalásokon, hogy „időre lenne szüksége”. Amikor a szakszervezetek nem találták elégségesnek a kormány 10%-os pótlékemelést és cafeteriat tartalmazó ajánlatát, a tárgyalófél ezt úgy értelmezte át, hogy nem tartanak igényt cafeteriára.

Az EMMI ezenfelül azzal vádolja a szakszervezeteket, hogy politizálnak és „politikai szintre” helyezik az ügyet. A szakszervezetek szerint viszont éppen az EMMI tett így, amikor a minisztérium honlapján „a Gyurcsány-párt befolyása alatt álló szakszervezetekről” írt. Kisfaludy László a tárgyalásokon váratlanul elhatárolódott ettől. Amint a PDSZ írja:

„A helyettes államtitkár erre azt a meglepő választ adta tárgyalóinknak, hogy ezt a gyurcsányozást nem ő követte el, nem is ért egyet annak tartalmával, és mindezt ő szóvá is tette az illetékeseknél, miszerint nem szerencsések ezek a nyilatkozatok.”

Jó hírekről is beszámol azonban a szakszervezet. A pedagógusok január 31-ére készülnek figyelmeztető sztrájkkal, a határozatlan idejű sztrájkot pedig március 16-ára tervezik. A PDSZ szerint „alig pár nap alatt több, mint 20 ezren írták alá a sztrájkot támogató petíciót” és „sorra alakulnak a sztrájkbizottságok”.

Nem a pedagógusok sztrájkja eddig az egyetlen, amit a kormány úgy próbál ellehetetleníteni, hogy a sztrájk alatti „még elégséges szolgáltatást” a lehető legnagyobb mértékben határozza meg. A légiirányítók sztrájkját, amit a kormány előbb a veszélyhelyzet ürügyén betiltott, később azzal akadályozta meg, hogy a „még elégséges szolgáltatást” úgy határozta meg a törvényben, hogy az szinte azonos legyen a teljes szolgáltatási kötelezettséggel.