Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Január 31-re figyelmeztető sztrájkot szerveznek a pedagógusok

Ez a cikk több mint 2 éves.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a Pedagógusok Szakszervezete tisztviselői szerdán ismét sztrájktárgyalásokat folytattak az Emberi Erőforrások Minisztériumában a kormány képviselőivel. ,,Egy bohózatban vettünk ma részt”– kommentálta a tárgyalást Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke. ,,Ha tehetnénk, fekete zászlót lengetnénk” – tette hozzá, ehelyett a pedagógusok égő mécsesekkel sorakoztak fel a sajtótájékoztatón.

Az elnök kijelentette, január 31-re figyelmeztető sztrájkot hirdet a PSZ és a PDSZ. A héten pedig benyújtják a bíróságra a még elégséges szolgáltatásokra vonatkozó követeléseiket, a kormány ugyanis ennek a jogcímén még azt elvárná tőlük, hogy sztrájk alatt tanítsanak tovább a pedagógusok.

,,Eddig és nem tovább!” – szögezte le Szabó Zsuzsa.

Nagy Erzsébet, a PDSZ országos választmányának tagja hozzátette, amennyiben nem fog eredményre vezetni a figyelmeztető sztrájk, újabb sztrájkot hirdetnek március 13-án. A pedagógus arra emlékeztet, hogy 2011-től változott a sztrájktörvény, ennek alapján pedig meg kell állapodniuk a még elégséges szolgáltatásokról a munkáltatóval. A kormány ugyanis elvárná a sztrájkoló pedagógusoktól, hogy még tanítsanak is, a szakszervezet szerint viszont a sztrájk alatt felügyelniük sem kéne pedagógusoknak.

A szakszervezetek azt javasolták a kormány képviselőinek, hogy tankerületenként vagy munkáltatónként legyen egy felügyeletre kijelölt hely, ebbe viszont a másik fél nem ment bele. Nagy Erzsébet kijelentette, ezt a jogvitát végig kell vinniük a bíróságon, azonban hozzátette, vannak arról végzések, hogy a tanítás már nem tartozik a még elégséges szolgáltatások körébe. A figyelmeztető sztrájkhoz is szükség van a bírósági döntésre az elégséges szolgáltatásokról.

A szakszervezetek hangsúlyozták, azért küzdenek, hogy senkinek ne kerüljön az állásába, ha sztrájkol, viszont kérik a pedagógustársadalomtól, hogy minél többen vegyenek részt az akcióban.

„A szakszervezet sztrájkot szervezni tud, de sztrájkolni helyettetek nem.”

„Jelen pillanatban ott tartunk, hogy továbbra is csak 10%-ot adna a kormány a pedagógusoknak, amelyről már rendelet is született” – mondta Szabó. A PSZ elnöke hozzátette, a kormány szerint mivel ők nem egyeztek bele abba, hogy lemondjanak a további béremelésről, a beígért juttatásokat sem fogják megkapni a pedagógusok. ,,A kormányoldal azzal érvel, hogy nem látja jól, hogyan kell a költségvetést tervezni.”

A kötelező oltásban sem értek el eredményeket. Nincs döntés arról, hogy mi lesz január 3-ától, mi lesz a pedagógusokkal, ki fog bemenni tanítani az iskolákba. A  kormányoldal képviselői ugyan ígéretet tettek, hogy majd utánanéznek a szakszervezet felvetéseinek, amelyekkel a rendeletet kritizálták, a pedagógusok szerint január 3-ától az intézmények nem fogják tudni, kit küldjenek be órára.

,,Itt már régen nem a pedagógusbérekről beszélünk, hanem hogy egy gyerek tovább tud-e tanulni.”

Elmondták, amennyiben kapnak újabb információkat a kormány képviselőitől, azonnal tájékoztatják majd a nyilvánosságot. A következő sztrájktárgyalásra január 12-én fog sor kerülni.