Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma is kiáll a pedagógussztrájk mellett

Ez a cikk több mint 2 éves.

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, január 31-re kétórás figyelmeztető sztrájkot szervez a Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, melyet hosszú hónapok eredménytelen tárgyalássorozata előzött meg a kormánnyal. Ha a januári figyelmeztető akció snemjár sikerrel, a  PSZ és  PDSZ március 13-án is munkabeszüntetést tart majd, ezúttal már egész napos sztrájkkal.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség is szolidaritását fejezte ki az ügy mellett, a sztrájkkal egy időben demonstrációt szerveznek majd.  A szakszervezeti szövetség közleményében azt írta, hogy az akció célja a pedagógusok melletti szolidaritás, de szeretnék támogatni a tagszervezeteik bértárgyalásait is. A MASZSZ a magasabb fizetésért, óraszámcsökkentésért és a kötelező oltásról szóló jogszabály visszavonásáért áll ki.

Székely Tamás, a szövetség alelnöke az MTI-nek azt mondta, hogy az akciót összehangolják majd a pedagógus-szakszervezetek által szintén január 31-re meghirdetett sztrájkkal. Részleteket azonban egyelőre nem közölt a tervezett demonstrációról.

A MASZSZ akciójához a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma is csatlakozott. Szolidaritási nyilatkozatukban azt írják, a pedagógus szakszervezetek sztrájkköveteléseinek teljesítése az egész magyar társadalom érdeke.

,,Az oktatásban dolgozók béremelésének megvalósulása a tisztességes megélhetés biztosítása mellett esélyt ad arra is, hogy megállítsa a tanárok elvándorlását és újra betöltésre kerüljenek a szükséges, de jelenleg üres oktatói álláshelyek is! Tanárok nélkül nincs oktatás, tanárok nélkül nincs jövőnk!”

A SZEF üdvözli és részt vesz a Magyar Szakszervezeti Szövetség által szervezett, az oktatásban dolgozók sztrájkját támogató, egyben az egyes munkáltatók által kínált alacsony 2022. évi bérajánlások ellen tiltakozó január 31-ei demonstráción.

A pedagógusok öt pontban foglalták össze követeléseiket, ezek közül kettő a fizetéseket érinti: azt kérik, hogy a pedagógus-bértábla alapja ismét a mindenkori minimálbér legyen az évek óta változatlan, még mindig 101 500 forintos vetítési alap helyett. Béremelést kérnek a többi iskolai dolgozónak is, például a pedagógiai és gyógypedagógiai asszisztenseknek is, és rendeznék az óraszámok kérdését is.

Az ötödik követelés a kötelező oltással kapcsolatos. Azt kérik, vonják vissza azt a jogszabályt, amely alapján az állami iskolák dolgozóinak kötelező a koronavírus elleni védőoltás. Aki nemet mond a vakcinára, azt fizetés nélküli szabadságra küldik.