Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Meg kell, hogy adja magát a kormány” – nem született megállapodás a tanárok és a kormány között a januári sztrájk kapcsán

Ez a cikk több mint 2 éves.

A pedagógus szakszervezetek két témában tárgyaltak szerda délután a kormánnyal. Az egyik a január 31-ei figyelmeztető sztrájkkal kapcsolatos még elégséges megállapodás, a másik az október 28-án megjelent oltásra vonatkozó kormányrendelet és annak következményei.

A tárgyalás eredményeiről öt órakor számolt be a Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete élő videóban.

„Egy tapodtat sem jutottunk előre, semmivel sem vagyunk több tudás birtokában, mint amikor idejöttünk” – jegyezte meg Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke a tárgyalások után.

A pedagógusok kedden küldték el a kormánynak az általuk megfogalmazott, elmondásuk szerint pontosan leszabályozott még elégséges szolgáltatásra vonatkozó javaslatukat. Ezt a javaslatot azonban a tárgyalások során nem vitatta meg a pedagógusokkal a kormány képviselője, illetve nem tudott sem igent, sem pedig nemet mondani a dokumentumra, egy héttel későbbre ígért választ a tüntetésre készülőknek.

Ezt az ajánlatot viszont nem fogadták el a szakszervezetek, ugyanis így nem maradna elég idejük a figyelmeztető sztrájk biztonságos megszervezésére.

„Nem szakszervezeti bénaságról van szó! Jogszerű sztrájkot csak és kizárólag a még elégséges szolgáltatás megállapodásával lehet szervezni” – tette hozzá Szabó.

A PSZ elnöke szerint ezt a „türelemjátékot” végig kell játszaniuk annak érdekében, hogy ne róhassanak ki anyagi felelősséget vagy veszítse el valaki az állását azért, mert nem lesz jogszerű a munkabeszüntetésük a sztrájk ideje alatt.

A szakszervezetek még egy napot adnak a kormánynak, hogy végig gondolja a dokumentumra adott válaszukat. Ha holnap nem érkezik egyértelmű döntés, akkor holnapután a bírósághoz fognak fordulni a pedagógusok.

Szabó végül megnyugtatta pedagógustársait, a sztrájk szervezése ettől függetlenül nem fog leállni, folytatják a munkát, és a résztvevőkhöz időben el fognak juttatni minden a szükséges információt a demonstráció kapcsán.

„Meg kell, hogy adja magát a kormány, nem lehet, hogy a pedagógusok éhbérért dolgozzanak” – zárta le beszámolóját a PSZ elnöke.

A tárgyalás másik napirendi pontja az október 28-ai kötelező oltással kapcsolatos kormányrendelet volt, ami nagyban megnehezítette a 2022-es januári tanévkezdést.

Ravasz Ágnes, a PDSZ országos választmányi tagja szerint a kormánynak fogalma sincsen arról, hogy milyen problémákat okozott az iskolákban ez a rendelet, és az emiatt kiesett tanárok hiánya.

„Szerettük volna megoldani azt, hogy sok tanárnak ne keljen helyettesítenie a kieső kollegákat, és hogy a kieső kollegáknak ne kelljen azon aggódniuk, hogy hogyan fog folytatódni az életük, a pályájuk. De sajnos ezekre a kérdésekre semmi megnyugtató választ nem kaptunk” – jegyezte meg Ravasz a mai tárgyalás kudarcaival kapcsolatban.

A Kásler-féle felmentésekkel kapcsolatban is szerettek volna felvilágosítást kapni a tárgyaláson a pedagógusok, azonban ezek terén sem kaptak konkrét válaszokat, így továbbra is rejtély övezi a felmentések hátterét és metódusát.

A következő tárgyalásra a pedagógusok és a kormány között egy hét múlva, január 19-én kerül majd sor.