Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az EMMI szerint törvénytelen a hétfői tanársztrájk, van, ahol fegyelmivel fenyegetik a résztvevőket

Ez a cikk több mint 2 éves.

A bíróság elsőfokú határozata megszületett ugyan január 28-án, de a döntés nem jogerős, így törvénytelen a hétfői pedagógussztrájk – írja az MTI-hez eljuttatott közleményében az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI).

Közleményükben megjegyzik azt is, a szakszervezetek már december 21-én – a kormánnyal folytatott tárgyalásokkal párhuzamosan – bírósághoz fordultak, azonban nem tudtak formailag és tartalmilag megfelelő kérelmet előterjeszteni, így a szükséges hiánypótlások miatt a bíróság csak január 28-án hozott elsőfokú, nem jogerős határozatot. Az EMMI szerint a jogszabály alapján sztrájk csak akkor tartható, ha a bíróság jogerős döntést hozott róla, „ez a helyzet azonban hétfőn nem áll fenn”.

A kormány felszólította a hétfői sztrájkot nagy erőkkel szervező szakszervezeteket arra, hogy tanúsítsanak jogkövető magatartást, és a hétfői sztrájkot halasszák el.

Az Emmi közleménye arra is kitér, hogy a koronavírus-járvány miatt a gyermekek és a szülők így is több hiányzásnak, tehernek voltak kitéve az elmúlt időszakban. Mivel a sztrájk jogszerűtlen – írták -, a tanulók tankötelezettsége pedig fennáll, a hétfői napon iskolába kell menniük, a távollét hiányzásnak számít.

„Ezért is kértük a szakszervezeteket, hogy ne teremtsenek káoszt, ne ösztönözzék a pedagógusokat a jogsértésre, és halasszák el a sztrájkot, várják meg a bíróság jogerős döntését”

– írták.

Ezzel párhuzamosan szerkesztőségünkhöz eljutatott levelében arról számolt be a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), hogy ma reggel az egész országban összehívták a tankerületek vezetői az intézmények vezetőit. Ezen megbeszélések hatására tömegével keresik meg a szakszervezetet aggódó tanárok, akik arról érdeklődnek, hogy szülők tömegeinek szolidaritása és a tanárok jórészének sztrájk szándéka ellenére mégis jogszerűtlen lesz-e a demonstráció:

„Ma a következő e-mailt kaptam kollégáimmal együtt intézményünk igazgatójától.

„Ma reggeli tankerületi tájékoztatás alapján hétfő reggel nem lesz jogszerű sztrájk, magyarán rendes órarend szerint tanítunk.”

Ez valóban így van, vagy ez is a hatalom játsz0mája?

Mit tehetünk, a kollégák közel fele SZTRÁJKOLNI akar, a szülők több mint fele, SZOLIDARITÁSA jeléül csak 10 órára küldi a gyerekeket iskolába”

-írja az egyik tanár.

A szakszervezet információi szerint az is elhangzott némelyik tájékoztatón, hogy aki mégis sztrájkol, az ellen fegyelmi eljárás indul.

„Sajnálatos, hogy nem tudják, hogy a fegyelmi eljárás sok éve megszűnt. Helyette un. hátrányos jogkövetkezmény került a törvénybe”

-reagált a PDSZ, hangsúlyozták azt is, a sztrájk jogellenességét csak bíróság mondhatja ki. Szerintük a tegnapi végzésben az olvasható, hogy minden eddigi lépésük a tárgyalások, követelések során jogszerű volt. Tehát csak a sztrájk megvalósulásával kapcsolatban lehetne szó jogellenességről, ezt csak utólag tudja bíróság megállapítani egy olyan eljárásban, amit valaki kezdeményez.

Nem sokkal cikkünk megjelenése előtt a két pedagógus szakszervezet közös közleményben reagált a kormányzati szervek közleményeire. Ebben továbbra is arra bíztatják az oktatásban dolgozókat, hogy „ne engedjenek a jogellenes fenyegetéseknek, szervezzék tovább a hétfőre meghirdetett figyelmeztető sztrájkot!”.

„Körlevelében és sajtóközleményében jogellenesen állítja a kormány, hogy a sztrájk nem jogszerű. Erről csak bíróság, egy külön nemperes eljárásban dönthet.

A tegnapi döntés 5 napon belüli megtámadása, csak a még elégséges szolgáltatás
módjára és mértékére vonatkozhat, mert ez volt az eljárás tárgya.

A kormány arra kényszeríti a tankerületi központok igazgatóin keresztül az
intézményvezetőket, hogy szóbeli utasítások alapján, jogellenesen akadályozzák meg a sztrájkot, a valósággal ellentétes értesítéseket küldjenek ki a szülőknek, beszéljék le a dolgozókat a sztrájkban való részvételről. Több helyről kaptunk olyan visszajelzést, hogy fegyelmi eljárással fenyegetik a sztrájk mellett kitartó kollégákat. Teszik ezt úgy, hogy a fegyelmi eljárás jogintézménye lassan tíz éve nem létezik.”

-írják a szakszervezetek. Emellett arra kérik a szülőket és a kollégákat, hogy figyeljék a PDSZ és a PSZ felületeit, ne hagyják magukat megtéveszteni, főleg pedig ne engedjenek a fenyegetésnek. Figyelmeztetnek mindenkit arra is, hogy mindent kérjenek írásban, és mindent dokumentáljanak, „mert aki intézkedik, annak vállalni kell később is tettének következményeit”. Ha pedig bárkivel, bármiféle hátrányos munkáltatói intézkedés történik vagy azzal fenyegetik, azt arra kérik, hogy haladéktalanul jelezze azt a szakszervezeteknek.

A teljes közlemény:

A pedagógusok hétfőre figyelmeztető sztrájkkal készülnek, március 16-ára pedig határozatlan idejű munkabeszüntetést terveznek. A sztrájk támogatására petíció is indult, amelyet néhány nap alatt 30 ezren írták alá, valamint a PDSZ szerint „sorra alakulnak a sztrájkbizottságok” az országban. A pedagógusokkal már több nagy szakszervezeti tömörülés, a Magyar Szakszervezeti Szövetség, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma és a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége is szolidaritást vállalt. Valamint a Szülői Hang is támogatásáról biztosította a  pedagógusokat, és arra kéri a szülőket, akinél a sztrájk miatt nincs tanítás, az lehetőség szerint inkább ne küldje iskolába gyermekét.

A sztrájk részleteiről, annak előzményeiről és a sztrájktárgyalásokról, annak egyik szervezőjével készült beszélgetésünkben olvashatnak.

Címlapkép: MTI/Vajda János