Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Betiltott sztrájk: a Vasas szerint ma újabb támadás történt a munkavállalói jogok ellen

Ez a cikk több mint 2 éves.

Frissítés 14:30

A Vasas Szakszervezeti Szövetség tiltakozik a munkavállalói jogok, különösen a sztrájkjog mindenfajta további korlátozása ellen. Az Európában eddig is példátlanul szigorú sztrájktörvényt tovább szűkítették, ezúttal is érdemi egyeztetések nélkül, holott jogállamban a jogbiztonság alapvető – reagált felháborodott posztban a Vasas. A szakszervezet szerint ma újabb támadás történt a munkavállalói jogok ellen.

„Nem elfogadható, hogy személyekre, szervezetekre vagy egyes esetekre hozzanak jogszabályokat, rendeleteket az utolsó másodpercekben”

– írják.

Korábban írtuk: béremelésért sztrájkoltak volna a légiirányítók keddtől, de a kormány megtiltotta nekik

Hétfőn a kormánypárti Magyar Nemzet saját információira hivatkozva arról számolt be, hogy határozatlan idejű sztrájkot kezdhet a magyar légiforgalmi irányítókat tömörítő szakszervezet keddtől Ferihegyen, úgy tűnik azonban, hogy erre mégse lesz lehetőségük. A lap úgy tudja, három éve zajlanak az egyeztetések a HungaroControl és a vállalat három szakszervezete között. Kettővel egyez­ségre jutottak, a Control Magyar Légiforgalmi Irányítók Szakszervezetével (CMLISZ) viszont nem hoztak eredményt a bértárgyalások.

Ma reggel megjelent két, Orbán Viktor miniszterelnök által jegyzett kormányrendelet a Magyar Közlönyben, amely gyakorlatilag megtiltja a tervezett munkabeszüntetést, méghozzá a veszélyhelyzetre hivatkozva – szúrta ki a 24.hu.

Az egyik rendelet szerint a veszélyhelyzet során mindenképpen szükség van légiforgalmi szolgáltatások fenntartására, ezért „a polgári légiforgalmi irányító szolgálat által foglalkoztatott légiforgalmi irányító és körzeti repüléstájékoztató – a polgári légiforgalmi irányító szolgálat utasításai szerint – a munkahelyi képzéssel és továbbképzéssel összefüggő feladatokat köteles ellátni, valamint – ha annak egyéb, jogszabályban foglalt feltételei fennállnak – az e tevékenységhez  szükséges jogosultságok gyakorlására feljogosító szakszolgálati engedély fenntartásához szükséges feltételeket teljesíteni.”

A másik rendelet ennél is konkrétabban fogalmaz, amely a légiközlekedés biztonságának megőrzése és a COVID-elleni védekezéshez elengedhetetlen eszközök zökkenőmentes szállítása érdekében született.

A rendelet a sztrájkról szóló törvényre hivatkozva azt írja, „honvédelmi és nemzetbiztonsági érdekből nincs helye sztrájknak a honvédelmi rendszerek és létesítmények ágazati kijelölő hatósága által a honvédelmi érdekből nemzeti létfontosságú rendszerelemmé kijelölt rendszerelemet üzemeltető légiforgalmi irányító szolgálat ellátásáért felelős szervezetnél.”

A Magyar Nemzet úgy tudja, a szakszervezet 15%-os béremelést akar elérni, a sztrájkra azonban várhatóan csak a veszélyhelyzet után kerülhet sor.