Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Így teljesítettek a kampány negatív hősei

Ez a cikk több mint 2 éves.

Úgy tűnik, nem maradtak következmények nélkül a választás hajrájában napvilágot látott botrányok amelyek az előválasztáson részt vevő szinte minden párt jelöltjét érintették.

A legtöbb problémás ügy a szocialista Tóth Csabához, Budapest 8-as számú, zuglói központú képviselőjéhez kötődött akinek kihívója Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő volt. Tóth-ot már a 2019-es önkormányzati választások kampánya óta sokan vádolják korrupcióval, egy emlékezetes, kiszivárgott hangfelvételen Karácsony Gergely arról beszélt, hogy Tóth Csaba fenyegette őt és a családját. Kihívója, Hadházy Ákos ezeket az ügyeket aktívan tematizálta, amelynek következtében igencsak eldurvult az előválasztási kampány Budapest XIV. kerületében. Az ellenzéki pártok nagy része által támogatott Tóth Csaba az utolsó pillanatban lemondta a közte és az Momentum színeiben induló Hadházy között szervezett Partizán-vitát és még a vitát szervező Gulyás Mártont is feljelentette.

A  két jelölt ezután a zuglói önkormányzati televízióban csaptak össze, ahol Hadházy Ákos azzal vádolta Tóthot, hogy kihagyott a vagyonnyilatkozatából egy általa tulajdonolt gyártelepet és egy többemeletes irodaházát. Ennek hatására a Jobbik etikai vizsgálatot kezdeményezett az MSZP-s jelölttel szemben, Karácsony Gergely pedig azt mondta, zuglói szavazóként nem támogatná Tóth Csabát. Ez egy olyan elhatárolódás-cunamit eredményezett az ellenzéki pártok részéről, ami már a helyben erős bázissal rendelkező Tóthnak is sok volt, szeptember 27-én bejelentette, hogy visszalép a jelöltségtől.

Így Budapest 8-as választókerületének következő ellenzéki képviselőjelöltje Hadházy Ákos lesz. A visszalépés ellenére az utolsó napig lehetett szavazni, Hadházy óriási többséggel győzte le Tóth Csabát.

Hadházy Ákos (Momentum, MMM, Civil Zugló): 11070 szavazat-80,72%

Tóth Csaba (MSZP): 2644 szavazat-19,28% (VISSZALÉPETT)

A DK-nak sem tett jót Székesfehérváron, hogy kiderült, jelöltjük, Ráczné Földi Judit több olyan cégben van érdekeltsége, amelyekbe székhelye az USA Delaware-államában található, amely két dologról ismert: Joe Biden amerikai elnökről, valamint azokról a kedvező adózási feltételekről, amelyek a világ egyik legfontosabb adóparadicsomává teszik az államot. Az offshore -cégekben való esetleges érdekeltség már csak azért is problémás, mert az ellenzéki jelölteknek a jelöltté váláshoz ki kell tölteniük egy nyilatkozatot, amelyben kijelentik, nem kötődnek hozzájuk vagy a velük egy háztartásban élőkhöz ilyen cégek. Ráczné tagadta a vádakat, de ez nem segített neki, elvesztette az előválasztást az MSZP-s Márton Rolanddal szemben.

Márton Roland (MSZP, Párbeszéd, LM): 3057 szavazat

Ráczné Földi Judit (DK, Liberálisok, Jobbik):2440 szavazat

Borsod-Abaúj-Zemplén megye 3-as számú, Ózd-központú választókerületében a Jobbik jelöltjének, Farkas Péter Barnabásnak a botránya borzolta a kedélyeket az elmúlt napokban.

Farkas Péter Barnabás érte el a legjobb eredményt 2018-ban Riz ellen, és jelenleg ő Ózd alpolgármestere. Őt látták sokan a legesélyesebbnek, azonban a Jobbik jelöltjéről előkerült egy kép múlt héten, amin náci karlendítést hajt végre egy lengyelországi holokauszt múzeumban, antiszemita feliratok előtt. A jelöltről előkerült kép története rányomta a bélyegét az egész előválasztásra.

Farkas azzal védekezett, hogy ez nem náci karlendítés volt, csupán barátainak integetett a képen. Szóba került, hogy vissza kéne léptetni az előválasztásból a Jobbik jelöltjét, illetve meg kéne vonni tőle a pártok támogatását. Jakab Péter ezt nem tette meg, kiállt jelöltjük mellett. Gulyás Márton több Partizán vitában is megkérdezte a jelölteket arról, hogy miként vélekednek Farkasról és Jakab homofób megnyilvánulásairól. Míg utóbbit nagyrészt minden jelölt elítélte, utóbbi kapcsán korántsem voltak ilyen egyhangúak a vélemények.

A Farkas Péter Barnabást övező botrány hozzájárulhatott, MSZP-s ellenfele, Kiss Sándor szoros, kicsivel több, mint 200 szavazatos győzelméhez.

Kiss Sándor (MSZP, Párbeszéd): 2734 szavazat

Farkas Péter Barnabás (Jobbik, DK, LMP, Momentum, MMM): 2517 szavazat

 

 

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd