Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hivatalban lévő egyéni képviselőt győzött le a DK-s Arató Gergely Kőbánya-Kispesten

Ez a cikk több mint 2 éves.

Jönnek az újabb eredmények, az OEVB 11 előtt nem sokkal 5 újabb körzet eredményét közölte.

Kőbánya-Kispesten trónfosztást hozott az előválasztás: a DK jelöltje és országgyűlési képviselője, Arató Gergely indulhat majd a választókerületben a körzet jelenlegi képviselője, a Párbeszéd frakcióban ülő MSZP-politikus, Burány Sándor helyett.

Először itt hibás grafikont közöltünk, olvasóinktól elnézést kérünk!

Arató Gergely (DK): 3571 szavazat

Burány Sándor (Párbeszéd): 2886 szavazat

Paróczai Anikó (Momentum): 1741 szavazat

Az előválasztási kampányban nem csak azokra a körzetekre volt érdemes figyeli, ahol a hivatalban lévő kormánypárti képviselők kihívóját kereste a hatpárti ellenzék, a jelenleg is ellenzéki körzetek is bőven tartogattak izgalmakat. Budapest 9-es számú, Kőbánya nagy részét és Kispest egyik felét magába foglaló választókerületben például kifejezetten nyílt verseny alakult ki a körzetet képviselő MSZP-s Burány Sándor és két kihívója, a DK-s Arató Gergely és a momentumos Paróczai Anikó között. Burány 1994 óta tagja az Országgyűlésnek, indulását a szocialisták mellett támogatja a Párbeszéd (akiknek egyébként a frakciójában ül 2018 óta a két párt között született megállapodás értelmében) és az LMP is. A 2006-ban MSZP-s színekben Kőbánya egykori választókerületében egyéni mandátumot szerző Arató Gergely mögé a Demokratikus Koalíció, a Jobbik, a Mindenki Magyarországa Mozgalom és a Liberálisok is beálltak. A momentumos Paróczai Anikó saját pártja mellett az Új Világ Néppárt támogatására számíthat.

Arató jó eséllyel indul a jövő évi választáson, hiszen az ellenzéki pártok támogatottsága 2018-ban is megközelítette a hatvan százalékot.

Burány Sándor ugyan csak másfél százalékkal győzte le a Fidesz-KDNP jelöltjét, Budapest korábbi főpolgármester-helyettesét,  György Istvánt (aki 1990 és 2002 között Kőbánya polgármestere is volt), de a Jobbik és az LMP is jól szerepelt a körzetben. Az ellenzéki összefogásnak hála pedig az előválasztás győztese minden jelentősebb ellenzéki párt támogatásával indulhat 2022-ben, ahol a kormánypártok Pap Sándor kőbányai fideszes alpolgármesterrel próbálják meg visszahódítani Kőbányát és Kispestet.

A választókerület egyike azoknak a térségeknek, ahol egyes ellenzéki pártokhoz is igen problémás ügyek kapcsolódnak. A XIX. kerületet (Kispestet) ugyanis 2006 óta vezeti MSZP-s színekben az a Gajda Péter, akinek több közeli szövetségese kapcsán is felmerült a korrupció gyanúja az elmúlt években. A 2019-es önkormányzati választás kampányának hajrájában került nyilvánosságra egy olyan videó, amin az MSZP-ből azóta kizárt önkormányzati képviselő, Lackner Csaba egy fehér poros zacskót lóbálva korrupcióra utaló állításokat tett a kerülettel összefüggésben. Ezt követően pedig a kerületi vagyonkezelő egykori vezetőjéről, Kránitz Krisztiánról derült ki, hogy nem tüntette fel a vagyonnyilatkozatában a spanyolországi nyaralóját. Az ügyről a Momentum előválasztási jelöltje, Paróczai Anikó egy videófelvételt is készített, ezért a a kispesti közgyűlésben ülő politikust Kránitz Krisztián fel is jelentette becsületsértésért és különleges adatokkal való visszaélés miatt, amelynek következtében Paróczait rabosították is.

A Partizán a budapesti 9-es választókerületben is szervezett előválasztási vitát. Ezen az  általánosabb témák (elszámoltatás, klímaváltozás, jogállami kérdések) mellett kiemelt szerep jutott a kormány szociálpolitikájának és rendpárti intézkedéseinek átfogó kritikájának. A három jelölt a többi ellenzéki jelölt-aspiránshoz képest sokkal élesebben helyezkedett szembe a fideszes irányvonallal, nem függetlenül attól, hogy a választókerületben található nyomortelepek, mint a Hős utca vagy a Bihari utca helyzete rámutatnak arra, mennyire fenntarthatatlan az a politika, amely nem megoldani akarja a szegénység és a kirekesztés mögött meghúzódó rendszerszintű problémákat, hanem pusztán elfedni szeretné őket.

A vitáról szóló elemzésünk itt olvasható el.