Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Három körzetben is kikaptak a hivatalban lévő képviselők az ellenzéki előválasztáson

Ez a cikk több mint 2 éves.

Annak ellenére, hogy a figyelem most leginkább azokra a körzetekre összpontosul, ahol az ellenzéki pártok a  Fidesz-KDNP egyéni országgyűlési képviselőinek jövő évi kihívóit keresik, az előválasztás azokban a körzetekben is megmozgatta az embereket, ahol már most is valamelyik ellenzéki párt adja a képviselőt.

Budapest 1-es számú választókerületében (I., V.kerület, VIII és XIX kerület egy része) páldául az LMP az egyetlen jelenlegi egyéni választókerületének megőrzéséért küzdött, igen nagy sikerrel. A párt politikusa, Csárdi Antal 20 százalékkal szerzett többet momentumos kihívójánál, Gelencsér Ferencnél, aki az I. kerület alpolgármestere

Csárdi Antal (LMP, MSZP, Párbeszéd, Jobbik, DK, ÚK, ÚVNP): 5437 szavazat-60%

Gelencsér  Ferenc (Momentum, Mindenki Magyarországa Mozgalom): 3625-40%

Budapest 5-ös számú, a VI. és VII. kerületeket magába foglaló választókerületében a DK-s Oláh Lajos végzett az élen, az ellenzéki választók úgy tűnik értékelték a körzetet 2014 óta képviselő politikus munkáját.

Oláh Lajos (DK-MSZP-P-Liberálisok) 4 221 szavazat-45,51%

Tompos Márton (Momentum) 3 519 szavazat-37,94%

Beleznay Zsuzsanna (Jobbik-MMM-ÚVNP-LMP) 1534 szavazat-16,54%

Budapest hetes választókerületében nem született nagy meglepetés: a Budapest XIII.kerületét magába foglaló körzet országgyűlési képviselője, az MSZP-s Hiszékeny Dezső újrázhat, és a választókerület eddigi eredményeit ismerve nem kell komoly versenyre számítania a választásokon, hiszen a XIII. kerületben 1994 óta minden egyes választáson az MSZP aratott győzelmet.

Hiszékeny Dezső (MSZP-P-MMM-Jobbik) 7797 szavazat

Naszádos Zsófia (Momentum) 3191 szavazat

Keszthelyi Dorottya (DK-Liberálisok) 3064 szavazat

A szomszédos Zuglóban (8-as választókerület) a körzetet 2014 óta képviselő MSZP-s Tóth Csaba számára nem alakult ennyire jól az előválasztás, hiszen a hozzá köthető korrupciós vádak miatt az MSZP-n kívül az összes támogató párt kihátrált mögüle, így még a választás vége előtt visszalépni kényszerült. Azonban feltételezhetően az sem segített volna Tóthon, ha végig versenyben marad, mivel egyetlen kihívója, a Momentum által támogatott Hadházy Ákos óriási fölénnyel nyert a körzetben.

Hadházy Ákos (Momentum, MMM, Civil Zugló): 11070 szavazat-80,72%

Tóth Csaba (MSZP): 2644 szavazat-19,28% (VISSZALÉPETT)

A szomszédos, 9-es körzetben (Kőbánya nagy része és Kispest egyik fele) egy másik szocialista veteránnak kellet búcsúznia, a XIX. kerületet négy éven kívül 1994 óta megszakítás nélkül képviselő Burány Sándort legyőzte egykori párttársa, Arató Gergely, aki jelenleg a DK parlamenti képviselője.

Arató Gergely (DK): 3571 szavazat-43,5%

Burány Sándor (Párbeszéd): 2886 szavazat-35,1%

Paróczai Anikó (Momentum): 1741 szavazat-21,4%

A főváros 10-es (Óbuda) és 11-es (Újpest) körzeteiben a két hivatalban lévő jelölt (Szabó Tímea Óbudán, Varju László Újpesten) biztosak lehettek a győzelemben hiszen nem akadt más ellenzéki kihívójuk, ám ennek ellenére is sok ezer ember tudtak elvinni a fizikai és virtuális szavazóurnákhoz.

Budapest 12-es, Rákospalotát (XV. kerület) és Újpest egy kisebb részét magába foglaló körzet az egyetlen az országban, ahol a hivatalban lévő ellenzéki képviselő visszavonul: a DK-ben politizáló Hajdu László (aki két évtizedig vezette Rákospalotát előbb MSZP-s majd DK-s színekben) úgy döntött, nem indul el a jövő évi választáson. Ám az előválasztáson a körzetben élők ellenzéki szavazók egy pártását, Barkóczi Balázs találták a legalkalmasabbnak  képviselő-jelöltségre.

Barkóczi Balázs (DK, Jobbik, MSZP, Párbeszéd, LMP, Liberálisok): 6162 szavazat

Palocsai Béla (Momentum, ÚK, MMM, MARÉG): 2439 szavazat

Budapest 15-ös számú választókerületében (XVIII. kerület) az MSZP társelnöke, Kunhalmi Ágnes könnyedén nyerte a körzetét, az előválasztók több mint 68 százaléka támogatta őt.

Kunhalmi Ágnes (MSZP-P-LMP-Jobbik-Momentum): 6 295 szavazat-68,67%

Ferencz István (DK-Liberálisok): 2 872 szavazat-31,33%

Az MSZP egykori elnökének, a korábban oktatási miniszterként is tevékenykedő Hiller Istvánnak nem okozott gondot hoznia Budapest XX. kerületének egészét és a XIX. kerület egyik felét magába foglaló 16-os választókerületét.

Hiller István (MSZP-P-DK-LMP-Jobbik-Momentum): 6 935 szavazat-84,42%

Vidákovics László (ÚVNP-Momentum): 1 280 szavazat-15,8%

A Csepelt és Soroksárt magába foglaló 17-es körzetben jövőre is az a Szabó Szabolcs fog indulni ellenzéki jelöltként, aki korábban már kétszer is legyőzte a Fidesz egyik legismertebb politikusát, Németh Szilárdot. Kihívója a karakteres baloldali politikát képviselő egykori szakszervezeti vezető, Komjáthi Imre volt, kettejük pártharcáról részletesen beszámoltunk.

Szabó Szabolcs (Momentum-Jobbik-ÚK-MMM) 5 550 szavazat-65%

Komjáthi Imre (MSZP-P-DK-LMP) 2 979 szavazat-35%

Budapest 18-as, Budafokot (XXII. kerület) és a XI. kerület egy részét magába foglaló választókerületben nem indulhat jövőre az inkumbens jelölt. Újbuda korábbi polgármestere, Molnár Gyula 2018-ban nyert itt egyéni mandátumot MSZP-s színekben a szocialisták elnökeként, idén azonban már a DK támogatásával indult, ám az 20 évnyi tapasztalat parlamenti képviselőként és a nyolc évnyi polgármesterkedés nem volt elég a sikerhez, Molnár alulmaradt Tóth Endrével, a Momentum jelöltjével szemben.

Tóth Endre (Momentum-Jobbik-MMM-ÚVNP) 5 706 szavazat-50,32%

Molnár Gyula (DK-Liberálisok) 5 633 szavazat-49,68%

A három nem-fővárosi ellenzéki körzetben sem kell nyugdíjba vonulniuk az inkumenseknek. A jobbikos Kálló Gergelynek Dunaújváros térségébe (Fejér 4-es körzet) még kihívója sem akadt, minden ellenzéki párt támogatta az indulását.

Baranya megye 1-es számú, Pécs-központú körzetében akadt ugyan kihívója a Párbeszéd frakciójában ülő (ám független) Mellár Tamásnak a momentumos Nemes Balázs személyében, és kettejük párharca is elég szorosra sikeredett, de végül mégiscsak a Központi Statisztikai Hivatal egykori vezetője (aki korábban rövid ideig a Fidesz színeiben volt önkormányzati képviselő a baranyai megyeszékhelyen) újrázhat ellenzéki jelöltként. Kettejük párharcával szintén részletesen foglalkoztunk.

Dr. Mellár Tamás (Párbeszéd, MSZP, Jobbik, LMP, MMM): 4563 szavazat-54,78%

Nemes Balázs (Momentum, DK, Liberálisok): 3767 szavazat-45,22%

Szegeden is újrázhatott Csongrád-Csanád megye egyes számú körzetének hivatalban lévő képviselője, a szocialista Szabó Sándor.

Szabó Sándor (MSZP-P, Momentum, LMP, MMM): 6588 szavazat-73,17%

Binszki József (DK, Jobbik): 2416 szavazat-26,83%