Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Godó Beatrix, a DK jelöltje nyerte az előválasztást Nógrád megye 1-es számú választókerületében

Ez a cikk több mint 2 éves.

Az első eredményt Nógrád megye 1-es számú választókerületében ismertették, ahol 4616-an szavaztak  az előválasztáson. Az eredmények a következőképpen alakultak:

Godó Beatrix (DK, Jobbik, MSZP salgótarjáni szervezete): 2611 szavazat

Horváth Ferenc ( Momentum, LMP, MSZ országos szervezete, Párbeszéd): 1229 szavazat

Dömsödi Gábor (Új Világ Néppárt): 746 szavazat

A Nógrád megye 1-es számú, Salgótarján központú választókerület egyike az ország azon térségeinek, ahol közel sem volt előre lefutott, hogy az előválasztáson melyik jelölt fog diadalmaskodni, az ellenzéki pártok közös jelöltjének szerepére három aspiráns is bejelentkezett. Dömsödi Gábor egykori tévés műsorvezető és a körzetben található kisváros, Pásztó korábbi polgármestere 2018-ban már egyszer indult itt képviselőként az LMP színeiben, idén azonban a Pálinás József-féle Új Világ Néppárt színeiben mérette meg magát (illetve előzetesen megállapodott a Jobbikkal, hogy az ő képviselőcsoportjukba fog beülni, ha az ÚVNP nem tudna frakciót alakítani).

Dömsödi másik két kihívója mögé több ellenzéki párt is besorolt, azonban a budapesti pártközpontok utasításait a helyi szervezetek nem teljes mértékben hajtották végre. Miközben a momentumos Horváth Ferenc mögé beáll az LMP, az Új Kezdet, a Mindenki Magyarországa Mozgalom, a Párbeszéd és az MSZP országos szervezete, addig a salgótarjáni szocialisták úgy döntöttek, a DK jelöltjét, a Jobbik támogatását is bíró Godó Beatrixot ajánlják ák a szavazóiknak. Ez a szituáció a kampány utolsó időszakában feszültséget is szült a három jelölt között.

A nógrádi 1-es választókerületben minden bizonnyal izgalmas választási küzdelemnek nézünk elébe 2022-ben. A legutóbbi, 2018-as voksoláson a Fidesz-KDNP jelöltje, Becsó Károly (aki feltételezhetőleg jövőre is indul) a szavatok 47,34 százalékát szerezte meg, míg négy főbb ellenzéki jelölt (a jobbikos Cseresznyés István, az LMP-sként induló Dömsödi Gábor, a DK-s, de az MSZP-Párbeszéd támogatását élvező Kovács Zsolt és a momentumos Tóth Csaba) összesített támogatottsága 48,07 százalék volt.

Salgótarján, Nógrád megye 1. sz. OEVK képviselőjelöltjeinek előválasztási vitája a Partizán szervezésében. Balról: Horváth Ferenc, Godó Beatrix, Dömsödi Gábor és a moderátor, Gulyás Márton. (Fotó: Mérce.hu)

A Salgótarján központú körzet egyike volt annak a 32 választókerületnek, ahol a Partizán vitát szervezett az előválasztáson induló jelölteknek, amelyről mi is részletesen foglalkoztunk. A vitát elsősorban gazdaságpolitikai kérdések dominálták, hiszen a térséget kiemelten érintette a nehézipar rendszerváltás utáni hanyatlása, amelynek következtében Nógrád megye az ország egyik legszegényebb régiójává vált az elmúlt harminc évben. A Gulyás Márton vezette vitán a jelölteknek olyan témakörökben kellett kifejteniük a véleményüket, mint a munkanélküliség, az alacsony bérek vagy éppen a robotizáció. 

A vitáról szóló cikkünk itt olvasható el.