Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A momentumos Szabó csúnyán megverte Komjáthit Csepelen

Ez a cikk több mint 2 éves.

A csepeli, Budapest 17-es választókerületben Szabó Szabolcs, a Momentum jelöltje fölényesen, 5 550 szavazattal legyőzte Komjáthi Imrét, a Magyar Szocialista Párt elnökhelyettesét, aki 2 979 voksot tudott begyűjteni.

Szabó Szabolcs (Momentum-Jobbik-ÚK-MMM) 5 550 szavazat

Komjáthi Imre (MSZP-P-DK-LMP) 2 979 szavazat

Szabó Szabolcs egyetemi oktató 2014-ben és 2018 is a Bajnai Gordon-féle Együtt színeiben nyert a körzetben országgyűlési választáson, 2018-ban az utolsó napokban léptette vissza mellőle az MSZP Bangóné Borbély Ildikót. Szabó most a Momentum Mozgalom képviselőjelöltjeként indult. Ellenfele, Komjáthi Imre borsodi származású politikus, 2018 óta az MSZP elnökhelyettese, országos ismertséget a szakszervezeteket támogató akcióival szerzett. Komjáthit az MSZP indította, őt támogatta továbbá helyben a Párbeszéd, a DK és az LMP is.

A két jelölt a Partizán által rendezett előválasztási vitán is megmérkőzött. A vita alapján konkrét intézkedésekben a két jelölt között több volt a közös pont, mint az a hozzáállásbeli különbségeikből következne, mégis karakteres világnézeti különbségeket kirajzoló vitát láthattunk.

Szabó Szabolcs elmondta, ő a szociális piacgazdaságban hisz, szerinte egy jóléti kapitalista berendezkedés lenne az ideális, hisz nem érdemes olyan mértékig beavatkozni a piaci folyamatokba, hogy azzal bizonyos országok vállalatai lehetetlenüljenek el. Komjáthi Imre azt hangsúlyozta, be kell avatkozni a piaci viszonyokba, szerinte a munkavállalók nem válhatnak kiszolgáltatottá. Komjáthi a dolgozók védelmét látja elsődleges prioritásnak.

A kerületi fejlesztések kapcsán is meglehetősen eltértek prioritásaik. Komjáthi figyelme elsősorban a dolgozókra és a kiszolgáltatottabb társadalmi rétegekre összpontosul, míg Szabó Szabolcs inkább az általánosabb, presztízsnövelő fejlesztésekben, a lakosság általános életszínvonalának emelésében gondolkodna.

A kerületben a Fidesz valószínűleg Németh Szilárdot indítja, akit Szabó már kétszer is legyőzött, a 2018 választásokon 42-37% arányban. A budapesti 17-es nyerhető választókerületnek számít.

A vitáról szóló részletes írásunk itt olvasható.