Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szorul a hurok a Suzuki körül: nemzetközi szakszervezetek követelik, hogy engedjék be a Vasast

Ez a cikk több mint 4 éves.

A közel 7 millió taggal rendelkező industriAll Europe és az 50 milliós ipari szakszervezeti szövetség, az IndustriAll Global főtitkárai közös levelet küldtek Yoshinobu Abe úrnak, a Magyar Suzuki Zrt. vezérigazgatójának, amelyben felszólítják:

a magyar jogszabályokat és az ILO konvenciókat betartva tegye lehetővé a Vasas tisztségviselőinek a bejutást október 3-án a gyár területére, hogy találkozhassanak az ott dolgozó Vasas tagokkal.

A felszólítást tartalmazó levelet Komjáti Imre tette ki Facebook-oldalára.

Hónapok óta tart egyébként a küzdelem: februárban alakult helyi alapszervezete a Vasasnak a gyárban, amelynek azonban titkárát, Szakács Gábort már a megalakulás másnapján elbocsátotta a cég.

Azóta pedig időnként abszurdba hajló elemekkel tarkított küzdelem folyik: a szakszervezet a hatályos magyar törvényekre hivatkozva jogi útra terelte az ügyet, a cég viszont azt sem hajlandó elismerni, hogy van egyáltalán alapszervezet a gyárban.

Volt már példa arra, hogy a biztonsági őrök állták útját a szakszervezeti vezetőknek, mondván, nincs tudomásuk az érkezésükről (pedig ezt előzetesen megtették), de olyan is megesett, hogy a dolgozókat inkább egy másik kapun át vitték ki a gyár területéről, hogy ne lássák, ahogy a szakszervezet aktivistái odakint az érdekükben tiltakoznak.

Komjáthi Imre, az MSZP alelnöke több ízben is részt vett hasonló tiltakozásokon, sőt, oda is láncolta magát a Suzuki-gyár kerítéséhez. A cégnek erre is volt válasza: buszokkal parkoltak az egyedül maradt, kerítéshez láncolt Komjáthi elé, hogy a műszakváltás során a gyárat elhagyó, illetve a gyárba érkező dolgozók ne lássák a demonstráló politikust. Legutóbb egyébként MSZP-s aktivisták már a gyár területére is beszivárogtak, hogy egyen pólóikban odabent követeljék: a cég hagyja működni a helyi alapszervezetet.

Hogy mennyire igyekszik húzni az időt a cég, és egyben ellehetetleníteni az érdemi kommunikációt, azt talán jól mutatja, hogy – ahogy erről a Mércének korábban a Vasas alelnöke, László Zoltán beszámolt – csak postai úton hajlandóak levelezni a szakszervezettel, miközben a 21. században ennél lehet, hogy léteznek már fejlettebb, gyorsabb eszközök is az információátadásra.

Mindez azonban egyelőre nem hatotta meg a Suzuki vezetőségét, így a Vasas a hét elején egyenesen a cég japán vezérigazgatójának küldött levelet, melyben azt kérik, engedjék be a gyár területére a szakszervezet tisztségviselőit és ügyvédjét október 3-án, hogy találkozhassanak a tagokkal.

„Amennyiben ez a kérésünk nem teljesül, abban az esetben a Suzuki főportájától egyenesen a bíróságra megyünk és feljelentést teszünk a Magyar Suzuki Zrt. ellen.”

– üzenté a levelet kísérő Facebook-posztjukban.

Ezt a követelést támogatta meg a minap a két nagy, nemzetközi szakszervezeti szövetség is az október 3-i bejutási kísérletet a Mércén is figyelemmel kísérjük majd.

A magyar kormány mindeddig semmit nem reagált érdemben arra, hogy a külföldi cég a magyar munkavállalók jogait folyamatosan csorbítja.

A Suzuki-botrányt a Mérce részletesen követi, a témában született korábbi cikkeink itt elérhetőek.