Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem engedték be a szakszervezetet a Suzuki-gyárba

Ez a cikk több mint 4 éves.

Videóban jelezte László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke, hogy bár előre jelezték is érkezésüket, mégsem engedték be őket a Suzuki gyárba.

László Zoltán a Mércének elmondta: a cégnél működik a szakszervezet, így joguk van bemenni annak területére (erre a  Munka törvénykönyve ad lehetőséget, már akkor is, ha pusztán egy szakszervezeti tag is van a cégnél). Ehhez képest, bár látogatási szándékukat előre is jelezték, az ajtónál a biztonsági szolgálat vezetője állta az útjukat, és jelezte: nincs tudomása arról, hogy a szakszervezet képviselőit várnák a gyárban, így nem is engedi be őket.

És bár László Zoltán jelezte, hogy erre törvény adta lehetőségük van – így az előzetes bejelentkezés pusztán udvarias gesztus volt a részükről -, így ha nem mehetnek be a gyárba, akkor jogi útra fogják terelni az ügyet. A biztonsági szolgálat ezt tudomásul vette, de álláspontjától nem tágított.

A Vasas alelnöke nem emlékszik rá, hogy valaha megesett volna vele ilyen.

László Zoltán azt is elmondta: a cégnél tudnak róla, hogy vannak a munkavállalóik közt szakszervezeti tagok, bár azt is jelezte, hogy kisebbségben vannak azok, akik ezt nyíltan felvállalják, a többség ugyanis még mindig félti az állását, így inkább egyénileg fizeti be a tagdíjat, hogy ne derüljön ki.

A félelemnek egyébként van is jogos alapja: mi is írtunk róla korábban, hogy megalakulása után a Suzuki azonnal elbocsájtotta a helyi szervezet titkárát, de volt már példa arra is, hogy ellenzéki országgyűlési képviselőket nem engedtek be a gyárba, a szakszervezettel meg egyenesen nem akartak tárgyalni, a munkavállalókat pedig elbocsájtással fenyegették.

László Zoltán szerint eleve azért mentek volna a gyárba, mert a helyi szervezet tagjai felől érkezett az az igény, hogy találkozzanak, illetve információik szerint további munkavállalók szerettek volna belépni a szakszervezetbe.

Az alelnök azt is jelezte, hogy a Munka törvénykönyve által biztosított joguk, hogy találkozzanak a helyi szervezet tagjaival, ezzel nem állították volna le a termelést, vagyis nem okoztak volna semmilyen anyagi kárt a cégnek.

László Zoltán szerint a cég vezetősége továbbra sem nyitott arra, hogy párbeszédet folytasson az érdekvédelemmel, érzékelik ugyan a határokat, de próbálják azokat feszegetni. Példaként felhozta, hogy a Suzuki postai úton levelezik velük, ahelyett., hogy elektronikus formában tenné ugyanezt, akár napokat, heteket spórolva.

„Ez a 21. században egyszerre dühítő és megmosolyogtató, de egy komoly cég nem engedheti meg magának. Egyértelmű, hogy az időt próbálják húzni, mert ha elég hosszú ideig halasztják a tárgyalásokat, akkor a munkavállalók is legyinthetnek, hogy nem történik semmi érdemleges” – mondta a Mércének László Zoltán.

A Suzukinál 5 hónappal ezelőtt alakult helyi alapszervezet, de a Vasas előre jelezte, hogy nem lesz „gyors menet”, mire érdemi változásokat tudnak elérni. Az egyeztetések folyamatosak, a munkavállalók kitartanak, sőt, László Zoltán szerint a támogatottságuk a gyárban nagy, és folyamatosan lépnek be új tagok is a szervezetbe.

Mindez már csak azért is fontos – hívta fel a figyelmet az alelnök – mert pont a Suztuki esete mutat rá arra, milyen szerepe lehet a szakszervezetnek a tényleges érdekvédelemben.

Márciusban a cég nagy lendülettel jelentette be, hogy 18 százalékos béremelésről állapodott meg az üzemi tanáccsal. Annak ellenére, hogy ezt amúgy a Munka törvénykönyve kifejezetten tiltja. László Zoltán most arra is felhívta a figyelmet, hogy úgy tudják: kiderült, hogy nem ugyanazt értette az üzemi tanács és a munkáltató a megállapodás szövegén. Csakhogy ebben a helyzetben már nehéz lépni, hiszen az üzemi tanács alá sem írhatott volna egy ilyen megállapodást, nincs ugyanis hozzá jogosultsága. Ennek viszont egyértelműen (újfent) a munkavállalók látják a kárát, hiszen így perre sem lehet vinni az ügyet.

„Többek közt erre való az érdekvédelem, már csak ezért is érdemes szakszervezeti tagnak lenni, mert ha egy bértárgyaláson nem az írja alá a megállapodást, akinek erre jogosultsága van, akkor utána nem sok mindent lehet tenni” – fogalmazott az alelnök.

László Zoltán egyébként azt is elmondta a Mércének: úgy tudják, hogy a jövő héten Osamu Suzuki, a Suzuki Motor Corporation elnök-vezérigazgatója is ellátogat a gyárba. Vele is megpróbálnak hát kapcsolatot teremteni, mert – mint az alelnök fogalmazott – ahhoz, hogy a termelés rendben menjen, a munkavállalóknak is „rendben kell lenniük”. Ehhez pedig alapvető fontosságú, hogy a dolgozók érdekeit képviselő szakszervezettel a munkáltató érdemi párbeszédet folytasson.

Címlapkép: László Zoltán, a Vasas Szakszervezet alelnöke. / Mérce