Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Előbb azt mondta beengedi, majd nem engedte be az ellenzéki képviselőket a Suzuki

Ez a cikk több mint 5 éves.

Nem engedi be a Suzuki vezetése a vállalat területére az ellenzék képviselőit. A vállalat sajtósa kétszer is a kamerák elé állt, elsőre azt mondta, két ellenzéki képviselő bejöhet, másodszorra viszont csak annyit közöltek, a 250 óra túlórakeretet sem használják ki.

Több autóval érkeztek az esztergomi Suzuki gyár elé ellenzéki képviselők ma délután, hogy szolidaritásukat fejezzék ki a szakszervezet-alakításért a vállalat által megbüntetett munkavállalókkal, követeljék tőlük, hogy ne alkalmazzák a rabszolgatörvényt, és kérdőre vonják a vállalat vezetését is.

A Suzuki üzeme előtt Kunhalmi közölte, a szocialista kormányok idején szerinte elutasították a Suzuki azon kérését, amellyel már akkor is több túlórát szerettek volna elérni a dolgozóiknak.

Az ellenzéki képviselőket röviddel megérkezésük után a gyár egyik dolgozója is fogadta, aki megköszönte, hogy ilyen nyíltan is kiállnak az érdekeik mellett.

Néhány perccel az ellenzék gyár felé vonulása után megjelent előttük a Suzuki egyik kommunikációs munkatársa is, aki nagyon rövid, kétmondatos sajtótájékoztatóval igyekezett kezelni a helyzetet. Mint elmondta:

„jelenleg is zajlik a gyártás két műszakban, azért hogy európai színvonalon gyárthassunk autókat. […] a 250 órás túlórakeretet a vállalat eddig sem nem használta ki.”

– tette hozzá, hangsúlyozva, hogy ezért a 400 órát sem alkalmazzák majd.

A képviselők azonban a rövid egyeztetés után is hangsúlyozták, most elsősorban a szakszervezeti jogok miatt jöttek hozzájuk, hiszen szerintük Magyarországon egyetlen cég sem viszonyulhat úgy a szakszervezeti jogokhoz, ahogy ők tették.

A képviselők a Suzuki megjelent sajtósával azt közölték, legalább öt képviselőt szeretnének a vállalat területére beküldeni, a Suzuki azonban maximum kettő embert engedne be oda tárgyalni. A kiérkező sajtós azt is közölte, ő csak a média munkatársainak tájékoztatása céljából jelent meg.

Később újra megjelent a gyár sajtósa és arra a kérdésre, hogy beengedik-e az ellenzéki képviselőket is az üzem területére, már azt válaszolta, nem mehetnek be.

Szabó Tímea, a Párbeszéd képviselője figyelmezette a vállalat megjelent képviselőjét:

a Suzuki rengeteg állami támogatást kap a magyar adófizetők pénzéből, ezért kutya kötelessége lenne beengedni a képviselőket.

A gyár egyébként Behajtani tilos! táblával és kordonszalaggal várta a parkolójánál az oda szolidaritásból a Parlament mai üléséről ellátogató ellenzéki képviselőket. Szabó Tímea, a Párbeszéd képviselője az egyik dolgozótól kapott fényképet úgy kommentálta, hogy a szakszervezeti szervezkedést gyakorlatilag betiltó üzem vezetői most „megijedtek a közeledő ellenzéki képviselőktől.”

Az ellenzéki képviselők a parlament tavaszi ülésszakának mai nyitónapján először kivonultak a Kövér László elnöklete alatt összeülő képviselőtestület plenáris üléséről, ezt követően pedig a sajtófolyosón, közös sajtótájékoztatóban jelentették be, hogy az országgyűlési „színjáték” helyett szolidaritást vállalnak a Suzuki gyár vezetése által a szakszervezet-szervezés miatt megfélemlített dolgozókkal, és Esztergomba utaznak.

Ezelőtt azonban még egységesen a köztelevízió székházát is meglátogatták a Kunigunda útján, itt Hadházy Ákos és Szél Bernadett független képviselők újabb kérdéseket fogalmaztak meg Papp Dániel, az MTVA hírigazgatója felé, többek között arról, miért nem számoltak be a Suzukiban kialakult helyzetről a köztelevízió híradójában.

Cikkünk folyamatosan frissül, az eseményeket a Facebookon élőben is követjük: