Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Jelentős bérfejlesztés jöhet a Suzukinál a szakszervezeti nyomás hatására

Ez a cikk több mint 5 éves.

Jelentős mértékű béremelés következhet az esztergomi Suzukinál, ahol felpörögtek az események az utóbbi pár hétben. Mint ismeretes, a dolgozók a Vasas Szakszervezet alapszervezetét szerették volna létrehozni, a választott titkárt elbocsájtották, a cég pedig azóta is számos eszközt bevet, hogy ne jöjjön létre egy alulról építkező dolgozói érdekvédelem a gyárban. A héten még a parlamenti ellenzék is kivonult a gyárhoz.

A Vasas szerdán műszakváltás előtt és után is kint volt a gyárnál, és összesen 900 belépési nyilatkozatot osztottak szét a dolgozók között. László Zoltán, a szakszervezet alelnöke a Mércének elmondta, hogy több dolgozó is arról számolt be, akár már február végére megállapodás születhet a bérfejlesztésről, holott ez általában csak május környékére szokott megtörténni.

A dolgozók többen is elmondták, hogy ezt egyértelműen a szakszervezet megjelenésének tulajdonítják, ez pedig abban is látszódik, hogy annak ellenére, hogy a cég csak az üzemi tanáccsal áll szóba, és megfélemlíti dolgozóit, akik belépnének a szakszervezetbe, mégis rengeteg jelentkezés érkezik a Vasashoz nap, mint nap.

Fotó: Vasas Szakszervezet / Facebook

Az alelnök  végső soron amiatt sem sajnálkozik, hogy nem direkt a szakszervezettel párbeszédben, hanem az üzemi tanáccsal – amit bármely gyárvezetés maga is létrehozhat, akár úgy is, hogy beülteti saját felső- és középvezetőit – tárgyal a cég.

Mint mondta, „köszönjük szépen az üzemi tanácsnak, a dolgozók ugyanis pontosan tudják, hogy ez nem lett volna így, ha nem jelent volna meg a Vasas a horizonton”. Bár hozzátette, az üzemi tanácsnak egyébként ilyen egyeztetésekre nincs jogosítványa a törvény szerint.

A dolgozók és a szakszervezet információi egybecsengenek a Suzuki tegnap kiadott közleményével, amelyben leírták, hogy „A tárgyalás alapja az Üzemi Tanács által benyújtott javaslat, amely a bérfejlesztésre és a dolgozók általános elégedettségéhez hozzájáruló béren kívüli juttatások bővítésére vonatkozik. Amiben már most megállapodás született: az éves bónusz, valamint a béren kívüli juttatások megemelt összege. A 2019. évi béremelésekre vonatkozóan még folynak az egyeztetések. Az emelkedés mértékéről szóló végleges megállapodás február végével bezárólag – azaz napokon belül – várhatóan megszületik.”.

A Vasas-alelnök egyébként további három cégről tud, ahol a dolgozók kérték és kezdeményezték egy alapszervezet létrehozását, azonban ezeket egyelőre nem szerette volna elárulni, „nehogy balhé legyen”.

(Mérce)

Címlapkép: MTI / Kurucz Árpád