Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Suzuki-gyár területén tüntetnek MSZP-s aktivisták Esztergomban

Ez a cikk több mint 4 éves.

Frissítés, 12.10: A gyár területén is tiltakozó akcióba kezdtek az üzem területére bejutott MSZP-s aktivisták. Ők is egyenpólókban követelik, hogy engedjék az üzem Vasas-alapszervezetét működni:

Korábban írtuk:

Az esztergomi Suzuki gyár bejárata elé, ismét lánccal a nyakában, tiltakozásul ült le Komjátji Imre, az MSZP alelnöke ma reggel. Komjáthit, Nyakó Istvánt, Török Zsoltot és a Szakács Gábort, a Suzuki gyár elbocsátott Vasas-alapszervezeti titkárát és az MSZP, az eseményeket kamerázó munkatársát egy kirendelt magán biztonsági cég emberei lökdösni kezdték, Komjáthit pedig megpróbálták megakadályozni abban hogy a gyár bejárata elé leülve tiltakozzon az ellen, hogy Szakácsot minden jel szerint a szakszervezet megalapítása miatt küldték el a cégtől. Azonban ebben eddig nem jártak sikerrel.

A Suzuki elé az akció után hamarosan kiérkeztek a rendőrök is, nekik Komjáthi azt mondta, elsősorban azt szeretnék mostani akciójukkal elérni, hogy Szakács Gábor végre hozzájuthasson az elbocsátása után a cég területén maradt személyes tárgyaihoz, vagy azokat küldjék ki valahogyan a részére, ugyanis ezeket még most sem kapta meg.

Az intézkedő rendőrségi egység vezetője azonban csak arra figyelmeztette az akció résztvevőit, magánterületen kamerafelvételt nem készíthetnek.

Török Zsolt, aki Komjáthihoz haonlóan fehér „Jogod van a szakszervezethez!”-pólóban jelent meg, elmondta, a szakszervezet a magyar dolgozók legfontosabb fegyvere lehet érdekeik érvényesítésére, ugyanakkor az MSZP-s politikus szerint látni kell azt, hogy „a kapitalista logika” azt diktálja, hogy éppen ezt akadályozzák meg a nagy cégek, ebben pedig a jelenlegi magyar politikai vezetés is segíti a multicéget.

Komjáthi és Török is hangsúlyozta, ezzel a logikával kell elsősorban a siker értelmében szembeszállni. Követelte, hogy a Suzuki tartsa be a magyar törvényeket, engedje vissza Szakács Gábort az üzembe, hogy Vasas-szakszervezeti titkárként el tudja végezni feladatait, illetve ne akadályozza a magyar törvények betartását azzal, hogy nem enged szakszervezetet működtetni az autógyárában.

Az MSZP alelnöke kilátásba helyzte, akár hetente is készek ilyen akciókat a helyszínen végrehajtani, addig, ameddig a cég vezetése nem hajlandó érdemben tárgyalni velük követeléseikről.

Az esztergomi Suzuki gyár ellen február eleje óta tartanak a Vasas Szakszervezeti Szövetség és a szocialisták, valamint más ellenzéki pártok tiltakozó akciói, amelyek azután kezdődtek, miután Szakács Gábor jó pár munkatársával egyetemben a cég esztergomi gyárának parkolójában jogszerűen megalapította a Vasas alapszervezetét az 1991 óta Magyarországon működő üzemben. Az akciót követően azonban a Suzuki menedzsmentje azonnali hatállyal felmondott Szakácsnak, a szakszervezetet pedig azóta nem engedik be a gyár területére, holott ezt a hatályos magyar jogszabályok nekik lehetővé tennék.

A nyomásgyakorlás részeként júniusban Ujhelyi István az Európai Parlament munkaügyi bizottságánál is kezdeményezte az ügy kivizsgálását, Korózs Lajos MSZP-s országgyűlési képviselő pedig a Japán Császárság budapesti nagykövetségéhez is levélben fordult, hogy a problémát a multicég japán tulajdonosával könnyebben tudják rendezni, ám eddig számottevő reakciót nem kaptak.

A Suzuki-botrányt a Mérce napról-napra, részletesen követte, a témában született cikkeink itt elérhetőek.

A cikkben rövid ideig az szerepelt, mintha a Suzuki dolgozói tiltakoznának az üzem területén, valójában azonban az MSZP aktivistái jutottak be a gyárba. A tévedést javítottuk.

Kiemelt kép: MSZP / Facebook