Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Trump győzelmet és csalást kiált

Ez a cikk több mint 3 éves.

Több mint egy óra késéssel de végül Donald  Trump is színpadra lépett a Fehér Házban összegyűlt támogatói előtt, hogy értékelje a választások eddigi alakulását. Az  üdvrivalgás kíséretében bevonuló elnök kifejezetten optimistán nyilatkozott, megköszönte a támogatást a választóinak, valamint a családjának.

Trump a rá jellemző szuperlatívuszokban beszélt a szerinte „fenomenális” eredményekről, többször elismételve, hogy „nem kapnak el minket” utalva ezzel a demokratákra.

Az elnök hosszan értékelte a választás alakulását a csatatérállamokban. Elismerte, hogy Arizonát feltehetőleg elveszíti (bár azért hozzátette, hogy abban az államban „is van még élet”), de hozzátette, hogy amúgy sincs szüksége rá a győzelemhez, mivel minden valószínűség szerint megőrzi Texast, Floridát és Észak-Karolinát.  Trump ezután hosszan sorolta a statisztikákat a választás michigani, wisconsini és pennsylvaniai állásról, ezekből pedig arra következtetett, hogy mindhárom államot óriási többséggel fogja megnyerni.

A CNN  választási műsorának elemzői meg sem várták, hogy az elnök végigmondja a beszédjét, máris elkezdték sorolni, hogy miben is tévedett az elnök a választás állásának tekintetében.

Először is azon államok többségében, amikben Trump állítása szerint győzelmet aratott, még nem született végeredmény és egyik vezető amerikai médium sem tett még semmilyen előrejelzést.

Az elemzők arra is felhívták a figyelmet, hogy Pennsylvaniában még hátravan közel kétmillió szavazat megszámlálása, és az állam legnépesebb városában, a másfél milliós Philadelphiában még alig 50 százalékos a feldolgozottság. Michiganben és Wisconsinban még hátravan a nagyvárosok eredményeinek összesítése, ahol valószínűleg a demokraták számítanak a befutónak. Emellett a tévécsatorna sietett leszögezni, hogy a 2020-as elnökválasztáson semmi jel nem mutat arra, hogy megtörtént volna az a szisztematikus választási csalás, amivel a republikánus elnök hónapok óta riogatja a támogatóit.

 

Trump emellett leszögezte, hogy ha kell a Legfelsőbb Bíróságra viszi a választás után beérkező levélszavazatok ügyét, mert szerinte „már most megnyerte” a választást.