Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hogyan választanak elnököt az USA-ban?

Ez a cikk több mint 3 éves.

Az USA-beli elnökválasztások elektori rendszer szerint zajlanak. Tehát a négy évente rendezett választásokkor nem közvetlenül a szavazók (18. életévüket betöltött állampolgárok, akik regisztráltak a szavazók jegyzékébe) választják meg az új elnököt, hanem az egyes államokhoz kijelölt elektorok.

Attól függően, hogy egy állam Demokrata vagy Republikánus többségű, az adott párt megnyeri az állam összes elektorát, nincs tehát államon belüli arányos elosztás, mint az előválasztásokon. Ez alól csak Nebraska és Maine képeznek kivételt, ahol az egész államban nyerő jelölt két elektori szavazatot kap, továbbá egy-egy szavazatot kapnak az egyes választási körzetek nyertesei is.

Az ötven állam, illetve a főváros, Washington DC elektorainak száma összesen 538, ennek több, mint a felét, tehát legalább 270 elektori szavazatot kell megnyernie egy jelöltnek ahhoz, hogy elnökké válasszák. Az elektorok által leadott szavazatokat Washingtonba küldik, ahol a kongresszus január 6-án hirdeti ki az eredményt, az általuk bejelentett győztest pedig január 20-án iktatják be, tradicionálisan a Kapitólium lépcsőjén.

Mivel az egyes államokon belül „a győztes mindent visz” alapon kapnak elektori szavazatokat a jelöltek, előfordulhat az is, hogy országosan a szavazók többsége másra adja le a voksát, mint aki végül az elektorok többségét kapja. Azaz nem feltétlenül a legnépszerűbb jelölt nyer. Ez történt négy évvel ezelőtt is, mikor bár Donald Trump, a Republikánus Párt jelöltje 306, a demokrata Hillary Clinton pedig 232 elektori szavazatott szerzett, a választók többsége mégis Clintont támogatta. Az Amerikai Egyesült Államok elnökválasztásai közül egyébként ez volt az ötödik ilyen eset.

Az egyes államok lakosságukhoz mérten különböző számú elektori szavazattal rendelkeznek, mely megegyezik a kongresszusi helyeik számával. Minden államnak két szenátora van, képviselőik száma viszont a lakosságtól függ, tehát a legkevesebbek által lakott államok csupán 3 elektori szavazattal rendelkeznek. Ennek következtében néhány nagy állam, például Kalifornia (55 elektor), Texas (38 elektor), New York (29 elektor) vagy Pennsylvania (20 elektor) megnyerése több elektori szavazatot hoz egy jelöltnek, mint több kisebb állam, például Vermont (3 elektor) vagy Rhode Island (4 elektor), illetve a területileg nagyobb, ám kevesebbek által lakott államok, mint Alaszka vagy Wyoming (3-3 elektor).

Bár a választás győztesének hivatalos bejelentése január 6-án történik, a szavazatok számlálásáról folyamatos tudósítás zajlik, ennél fogva már az urnák zárása után nem sokkal kiderülhet az eredmény, sőt, ha a feldolgozott adatok alapján egy jelölt már hamarabb megszerzi a szükséges 270 elektori szavazatot, ennél is korábban tudhatjuk meg az eredményt. Az idei választásokkor azonban több napos csúszás is előfordulhat, mivel sokan a postai úton történő szavazást választották.

(via BBC News)