Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Joe Biden nyerte Wisconsint, így már 237 elektora van (a szükséges 270-ből)

Ez a cikk több mint 3 éves.

wisconsin Szoros eredménnyel, de a hajrában egyre inkább elhúzva Joe Biden demokrata jelölt, egykori alelnök nyerte Wisconsin államot, így tíz további elektor szavazatát – vagyis jelenleg 237 elektora van a 270-ből, ami ahhoz szükséges, hogy az Egyesült Államok következő elnöke legyen.

A jelöltnek így – miután Arizonában viszonylag biztosra veszik a győzelmét, Nevadában pedig szinté esélyesebb – elviekben még egy államot kell elnyernie Pennsylvania, Michigan vagy Georgia államok közül, hogy elnökké válasszák.

Ekkor ugyanis ha összeszámoljuk a 237 + 11 (Arizona) + 6 (Nevada) + 16/20/16 (Michigan/Pennsylvania/Georgia) elektori szavazatot, akkor ezek száma eléri a 270-et. (Ha Nevada mégis elúszna, akkor a Michigan-Pennsylvania-Georgia hármasból két államot kell elnyernie.)

Biden nagyon szorosan, 20 697 szavazattal győzött, legnagyobb arányban Millwaukee és Dane nagyvárosok körzeteiben támogatták a szavazók, míg legkevésbé a vidékies területeken. Travis Akers újságíró a wisconsini választási bizottság tisztviselőjét, Meagan Wolfe-ot idézi:

 

Amint pontos számokkal rendelkezünk a jelöltekre leadott szavazatok tekintetében, cikkünket frissítjük.

A győzelemmel a demokrata jelöltnek sikerült visszaszereznie a korábban épp Trump ellenében elveszített egyik rozsdaövezeti államot, vélhetőleg azért, mert az elnök nem tudta beváltani négy évvel ezelőtti ígéretét, miszerint visszahozza a korábban kiszervezett feldolgozóipart.

Azonban még kérdéses, hogy mikor tudjuk meg az eredményt: míg Michiganben és Georgiában előreláthatóan még a mai napon eredményt hirdetnek, Pennsylvaniában a levélben leadott szavazatokkal összesített eredményt ma már teszik közzé.

Magyarán egy Biden-győzelemről még a mai nap megbizonyosodhatunk, amennyiben azonban a két, eredményeit a mai napon közzé tévő államot Trump elnök nyeri meg, akkor péntekig várhatunk, hogy kiderüljenek a pennsylvaniai eredmények – amik utóbbi esetben a döntők lesznek.

Jelenleg Pennsylvaniában 79 százalékos feldolgozottság mellett 53,7-45-re, tehát erősen vezet Trump, Michiganben pedig 92 százalékos feldolgozottság mellett Biden vezet 49,5-48,8 százalékos arányban. Pillanatnyilag a levélszavazatok számlálása zajlik mindkét államban, ezek feladói a várakozások szerint Bident támogatják, legalábbis Pennsylvaniában az eddig összeszámolt levélszavazatok túlnyomó többségét Bidenre adták le – és amennyiben ez a tendencia folytatódik, a New York Times számításai szerint megnyeri az államot.

Georgia-ban 92 százalékos feldolgozottság mellett szintén Trump vezet, 50,5-48,3-ra, ez Biden számára nehezen ledolgozható hátránynak tűnik jelenleg.

Címlapkép: Joe Biden / Twitter