Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ezen útvonalak mentén győzhet Trump és Biden

Ez a cikk több mint 3 éves.

Az amerikai politikát figyelők számára közhely, hogy az amerikai elnökválasztásokon nem az számít, hogy országosan ki szerez több szavazatot, hanem az, hogy ki nyeri el a tucatnyi csatatérállamban (swing state) a voksok többségét. Az ötven szövetségi állam nagy részében általában a demokraták vagy a republikánusok meggyőző többséggel rendelkeznek, és ott előre is elkönyvelhető az eredmény, így a jelöltek főképp azokra az államokra fókuszálnak, ott kampányolnak a legtöbbet, amelyek billegőnek számítanak. Ezek meghódításával tudja az egyik vagy másik jelölt megszerezni azt a 270 elektori szavazatot, amely az elnökké váláshoz szükséges

Az alábbiakban olyan forgatókönyveket mutatunk be, amelyek a legesélyesebb győzelmi útvonalat jelentik Donald Trump, illetve Joe Biden számára.

Trump legesélyesebb győzelmi útvonala Florida és a déli államok megtartásán keresztül vezet. Négy éve Trump viszonylag magabiztosan vitte az USA déli részén található, viszonylag konzervatív államokat, és hajszállal nyerte Floridát, a harmadik legnépesebb államát, ám a felmérések tanúsága szerint ezek közül több – elsősorban Arizona, Texas, Georgia – is csatatérré vált. Ahhoz, hogy esélye legyen nyerni, Trumpnak meg kell őriznie ezeket az államokat és Floridát, és akkor még így is belefér neki, hogy a 2016-ban megnyert közép-nyugati államokból elveszítsen néhányat, például Wisconsint és Michigant, ahol idén magabiztosabban vezet Biden.

Négy éve Trump ezekben az államokban meglepetésszerű győzelmet aratott, és ha itt idén is meglepetést okoz, akkor akár néhány déli billegő állam elveszítése is belefér – ez lenne a második útvonala a győzelemhez. Ehhez azonban a republikánusoknak mért Ohio és Iowa mellett Trumpnak újra nyernie kellene Pennsylvaniában, Michiganben és Wisconsinban – ehhez viszont a közvélemény-kutatóknak idén még a 2016-oshoz képest is nagyobbat kell tévedniük.

Biden legvalószínűbb győzelmi forgatókönyve, hogy megnyeri azokat az államokat, amelyekben a felmérések is élre hozzák ki. Szoros elektori szavazattöbbséget szerezne így Biden még akkor is, ha a felmérések mindenhol 3 százalékkal a javára tévedtek. Ebben a forgatókönyvben még arra sincs szüksége, hogy a 2020-ra billegővé váló, de hagyományosan republikánus Arizonát, Texast vagy Georgiát elhódítsa, és Florida is billenhet Trump oldalára.

Amennyiben mégis sikerülne Floridában győzedelmeskednie, úgy Bidennek már csak azokat a demokrata államokat kellene megtartania, amelyeket négy éve szorosan ugyan, de Hillary Clinton is megőrzött (Minnesota, Nevada, New Hamshire), és akkor máris 262 elektornál tart. Innen már a billegő nagyobbak közül (Arizona, Michigan, North Carolina, Ohio, Pennsylvania vagy Wisconsin) csak egyre van szüksége, hogy átlépje a 270-es határt.

Jól látszik tehát, hogy a korábbi fordulókhoz hasonlóan Florida idén is központi jelentőségű lehet a választás kimenetelét illetően: ha megnyeri ezt az államot, akkor Trump számára megnyílik az esély a győzelemre, ha Biden viszi, akkor szinte lehetetlenné válik számára veszteni.

A legkevésbé valószínű győzelmi forgatókönyvben a demokraták elhódítják valamelyik nagyobb republikánus államot, elsősorban Georgiát vagy Texast. Erre a korábbi években még semmilyen esély nem lett volna, idén azonban – főként az államokon belüli demográfiai változásoknak (pl. a latinó kisebbség arányának növekedése), illetve prominens helyi demokraták (Georgiában Stacey Abrams, Texasban Beto O’Rourke, Julián Castro) aprópunkájának köszönhetően – ez már egyáltalán nem elképzelhetetlen.

(via Washington Post)