Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ezt ígéri Amerikának egy Biden-elnökség

Ez a cikk több mint 3 éves.

Amennyiben megnyerné a választásokat, Joe Biden egy történelmi távlatokban nézve is komoly egészségügyi vészhelyzet és gazdasági válság közepén kerülne a világ vezető hatalmának élére. A járványhelyzet és a gazdasági problémák mellett az amerikai társadalmat mély konfliktusok szabdalják, amelyek szintén átfogó strukturális változásokat ígérnek.

Összegyűjtöttük hát, melyek Joe Biden programjának legfontosabb elemei, milyen megoldásokat javasol az amerikai társadalomnak.

  1. A COVID-helyzetet széleskörű teszteléssel és kontaktkutatással orvosolná, amelyet egy százezres létszámú új egészségügyi egység végezne. Veszélyességi pótlékot fizetne az egészségügyi dolgozóknak és más létfontosságú szakmák tagjainak, és fizetett sürgősségi betegszabadságokat finanszírozna.
  2. Ambiciózus, a környezetvédelmi szervezetek által is támogatott klímavédelmi program keretében 4 év alatt kétezer milliárd dollárt fordítana zöld infrastruktúrák fejlesztésébe. A terv része, hogy a fejlesztések által 2035-re az USA teljes elektromosság-igényét klímabarát módon elégítsék ki. A befektetések pedig egyúttal új munkahelyeket is létrehoznának.
  3. 775 milliárd dollárt fektetne a gondoskodási szektor fejlesztésébe. A terv elsősorban a gyereknevelés költségeit csökkentené a családok számára. Minden 3-4 éves számára hozzáférhető bölcsődei rendszert fejlesztene, és célzott adókedvezményekkel, illetve támogatásokkal garantálná, hogy azok a családok, amelyek a mediánjövedelem másfélszerese alatt keresnek, ne költsenek többet gondoskodásra, mint jövedelmük 7 százaléka. A munkáltatókat adókedvezményekkel ösztönözné munkahelyi gyermekgondozási létesítmények fejlesztésére.
  4. 700 milliárd dolláros kerettel ösztönözné a hazai feldolgozóipart, főként a hátrányosabb helyzetű régiókban. Ebből 400 milliárdot kimondottan arra költene, hogy a kormányzat Amerikában készült termékeket vásároljon, 300 milliárdot pedig kutatás-fejlesztésbe fordítana, elektromos autóktól az 5G technológiáig.
  5. A felsorolt fejlesztésekben külön figyelmet szentelne az afroamerikai kisebbség hátrányos vagyoni helyzetének felzárkóztatására. Az évi 125 ezer dollár alatt kereső családok számára az állami egyetemeket, de a hagyományosan fekete felsőoktatási intézményeket is ingyenessé tenné.
  6. Kiterjesztené az Obamacare állami egészségbiztosítás kereteit, és a lakhatási támogatások rendszerét.
  7. Komoly adóreformot hajtana végre, amely nagyrészt a nagyvállalatokat és a leggazdagabb amerikaiakat érintené, és tíz év alatt 3350 és 3670 milliárd dollárnyi pluszbevételt eredményezne a szövetségi kormányzatnak. 21-ről 28 százalékosra növelné például a társasági adókulcsot, és a tőkejövedelmet, amelyre jelenleg kedvezményesebb adózási forma érvényes, bevonná a jövedelemadó körébe. Mindezekkel összesen 12,4 százalékkal növelné a leggazdagabbak adóterheit.
  8. A megvalósuló befektetések mindegyikében a dolgozók számára garantált lenne a 15 dolláros minimum órabér, a hakni- és platformgazdaságban dolgozó, jelenleg önfoglalkoztató kisvállalkozóként kategorizált embereket is munkavállalókká nyilvánítaná, és lecsapna a munkáltatók szakszervezetek megszervezését ellehetetlenítő gyakorlataira.

Ezek a legfontosabb programelemek mind komoly szerkezeti változásokat hozhatnak az amerikai társadalom és gazdaság életébe, kérdés azonban, hogy mennyire komolyan vehető mindez attól a Joe Bidentől, akinek több évtizedes politikai karrierjét az állami költekezéssel és a jóléti beavatkozásokkal szembeni ellenszenv jellemezte, és aki emiatt joggal érdemelte ki a „deficithéja” minősítést. Ráadásul a program végrehajtása kemény konfliktusok felvállasát jelentené a Republikánus Párttal, amely ha a többséget nem is, a blokkoló kisebbségi pozíciókat megőrzi a Szenátusban, és ezzel képes a Biden-stáb összes tervét lenullázni. A demokrata jelölt azonban ahelyett, hogy a szenátusi reform keretében felszámolná a kisebbségi obstrukciós lehetőségeit (pl. az ún filibuster-reform által), inkább megegyezésre törekedne. Ami Obama két mandátumának első két évét leszámítva azt jelentette, hogy a republikánusok minden ambiciózusabb tervet megszorítópolitikákba fordítottak át.

(via Vox)

Címlapkép: Joe Biden, Flickr