Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Biden 95 százalékos feldolgozottság felett átvette a vezetést Michiganben

Ez a cikk több mint 3 éves.

michigan A demokrata párti jelölt 95 százalékos feldolgozottság mellett a szavazatok 49,35, míg Trump elnök 49,09 százalékát bírja, tehát a verseny kiélezett, a különbség mindössze 0,26 százalékpont.

A demokrata jelölt a többségében rá leadott levélszavazatok miatt előzhette meg a republikánus elnököt.

Így amennyiben nem változik a sorrend, az állam 16 elektora Bident fogja támogatni, ami azt jelenti, hogy – amennyiben Wisconsinban összejön neki a győzelem, ami erősen valószínű – megnyerheti az amerikai elnökválasztást, és Trump elnököt mindössze egy terminus után leváltják. Amennyiben ez bekövetkezne, akkor a második világháború óta Ford, Carter és idősebb Bush után ő lenne a negyedik elnök, akit nem választanak újra.

Amennyiben Biden megnyeri Michigant, az azt is jelenti, hogy a demokratáknak sikerül visszaszerezniük a rozsdaövezet egyik olyan államát, ahol 1992 óta csak Trump tudott republikánus színekben győzni. Ahogy a többi államban, itt is látszik, hogy a demokrata jelölt főleg az olyan nagyvárosokban erős, mint Detroit, az amerikai autóipar egykor szebb napokat látott  fellegvára, vagy Flint.

Címlapkép: Joe Biden, Flickr