Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ha csak most kapcsolódnátok be az események követésébe…

Ez a cikk több mint 3 éves.

…nagyon mozgalmas éjszaka van mögöttünk, ezért a most ébredőknek összefoglaljuk, mi is történt eddig.

  • Donald Trumpnak úgy látszik, sikerült megőriznie azokat a déli államokat (Florida, Georgia, és minden valószínűség szerint Észak-Karolina), amelyeket négy éve is hozott, és amelyek elengedhetetlenek voltak ahhoz, hogy reális győzelmi esélye legyen. Georgiában még van esély arra, hogy Biden fordítson, ami óriási fegyvertény lenne a demokrata jelölt kezében.
  • A verseny így nagyon szoros lett, Bidennek eddig egyedül Arizona államot sikerült a négy évvel ezelőtti republikánusból demokratává átfordítani. Rossz hír Bidennek, hogy a korai eredmények hamis képet mutattak, és végül a közép-nyugati Ohiót is Trumpnak sikerült megőriznie.
  • Így minden a 2016-oshoz hasonló szoros helyzethez alakul, és újfent az ún. rozsdaövezet ipari államai (pl. Wisconsin, Michigan és Pennsylvania) fogják eldönteni az elnökség sorsát. Kérdés, hogy Trump meg tudja-e ismételni a négy évvel ezelőtti teljesítményét. Pennsylvaniából és Michiganből valószínűleg ma már nem kapunk hivatalos eredményeket.
  • Az exitpollok szerint Trump minden demográfiai csoportban javította korábbi eredményét, egyedül a fehér férfiak között csökkent a népszerűsége.
  • A képviselőházi választáson újra mandátumot kaptak a sandersista szárny fiatal képviselőnői, és új képviselőkkel is bővült csoportjuk.