Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ismét a közép-nyugati „rozsdaövezet” államai dönthetnek az elnökről

Ez a cikk több mint 3 éves.

2016-ban ezek voltak azok az államok, ahol az előválasztáson a balos Bernie Sanders számos helyen megverte Hillary Clintont, hogy azután Clinton elnökjelöltként is vereséget szenvedjen itt Trumptól. Idén ez a verseny gyorsan eldőlt, és Biden népszerű is volt, helyben, ráadásul a politikai elemzők arra számítottak, hogy a járvány is őt fogja segíteni.

Mindennek ellenére mégis rendkívül szoros versenyek és a vártnál jóval több Trump-szavazat eddig ezeknek a versenyeknek az eredménye.

Ohióban, ahol Biden sokáig magabiztosan vezetett, Trump 72%-nál átvette a vezetést, pár százalékponttal. Michiganben alacsony, 23%-os feldolgozottságnál Donald Trump 57%-os eredményen áll, 17%-kal vezet Joe Biden előtt. Igaz, itt még Detroit és Flint nagyobb városai környékéről sok demokrata szavazat érkezhet be.

Hasonló helyzet alakul Wisconsinban, amit Trump 2016-ban nagyon szerény előnyökkel nyert Hillary Clinton előtt. Most hasonlóan szoros Biden-Trump versenyt ígér az állam, 29%-os feldolgozottságnál Trump 50%-on, Biden pedig 47%-on áll.

De a korai, meggyőző pennsylvaniai Biden előny – amely minden bizonnyal a levélszavazatoknak tudható be – is rekordsebességgel olvad el, immár – noha korai feldolgozottságnál, de ez is 5%-os Biden előnyre csökkent. Itt azonban, a Legfelsőbb Bíróság nemrégi döntése értelmében, a levélszavazatokat csak holnap kezdik el számolni igazán.

Minden ilyen „rozsdaövezeti” államra az jellemző, hogy míg az elhagyott volt szénbányász vidékek kisvárosai, és a rengeteg kivonult gyár miatt a vidék négy éve a jobboldal felé fordult, addig a városokban a demokraták vannak abszolút többségben. A választásokat pedig végsősoron az dönti el, ki milyen arányban ment el szavazni.

(The New York Times)