Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A levélszavazatok miatt tényleg csak napokkal később tudhatjuk meg, ki lesz az USA elnöke?

Ez a cikk több mint 3 éves.

Ahogy arról korábban a Mérce is beszámolt, az idei elnökválasztás lehet az első olyan az Egyesült Államok történetében, amelyen többen szavaznak a választás napja előtt, mint aznap. A koronavírus-járvány következtében egyre több választó döntött úgy, hogy postán keresztül küldi el voksát. Mivel a levélszavazatokat lassabb feldolgozni, ezért nem kizárt, hogy bizonyos államokból csak napokkal később kapunk értelmezhető eredményeket, ez pedig akár azt is eredményezheti, hogy csak napokkal később derül ki, ki is az elnökválasztás győzelme.

Ez leginkább a billegő államokban válhat fontos kérdéssé, hiszen a stabilan republikánus vagy demokrata államokban gyakorlatilag előre elkönyvelhetjük az eredményeket.

Két fontos befolyásoló tényező lehet: egyrészt az, hogy az adott csatatér államban a választási hatóságok megkezdhetik-e a levélszavazatok feldolgozását már a választás napja előtt, másrészt pedig, hogy elfogadhatók-e a választás napja után beérkező levélszavazatok is.

Szerencsére a billegő államok egy jelentős részében a leveleket elkezdték már feldolgozni, napokkal korábban, így ezeken a helyeken már ma éjszaka átfogóbb eredményeket kaphatunk.

Arizonában, Floridában és Minnesotában a választás napja előtt feldolgozhatják és megszámolhatják a szavazatokat a választás napja előtt, így itt nem kell különösebb késésre számítanunk. Georgiában, Észak-Karolinában és Ohióban felnyithatják, feldolgozhatják a voksokat, de nem számolhatják meg őket a választás napja előtt. Ám mivel a legtöbb időt épp a borítékok felnyitása, aláírások hitelesítése igényli, a hatóságok úgy számolnak, a választás éjszakáján már itt is tiszta képet kaphatunk a verseny állásáról.

Igaz, a Legfelsőbb Bíróság a napokban elutasította a republikánusok indítványát, és engedélyezte, hogy Észak-Karolinában figyelembe vegyék azokat a voksokat is, amelyek november 12-ig beérkeznek, amennyiben azokat november 3-ig postázták. Szoros állás esetén ezért Észak-Karolina is csak 10 nappal később hirdethet győztest.

Michigan, Pennsylvania és Wisconsin – a három állam, ahol Trump felülmúlta a várakozásokat négy éve, és legyőzte Hillary Clinton – idén is meglepetéseket okozhat, hiszen itt a levélszavazatok feldolgozása nem kezdődhet meg a választás napjáig. Michiganben ez a szabály csak a 25 ezer lakosnál népesebb körzetekre érvényes, a kevésbé népesekben már 2-án megkezdődött a borítékok felnyitása.

Pennsylvaniában ráadásul a már említett Legfelsőbb Bírósági döntés érvényesnek nyilvánította a választás napjáig bélyegzett, de a választás napja utáni harmadnapra beérkezett leveleket is. Az állami kormányzat szerint ezért néhány napig, de akár a hétvégéig is eltarthat, míg a voksok nagy részét meg tudják számolni ebben az államban, amely az előrejelzések szerint épp az az állam lehet, amely az elnökség sorsát eldöntheti.

Ám ha a kevésbé problémás választási procedúrával rendelkező államokból már összejön valamelyik jelöltnek a győzelemhez szükséges 270 elektor, úgy már szerda hajnalban tudni fogjuk, ki vezeti az USA-t a következő négy évben.

Szoros eredmény esetén persze az sem kizárt, hogy hetekig húzódó bírósági eljárások döntenek majd sok szavazat, és végső soron az elnökség sorsáról.

(via Washington Post)