Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Most már szinte teljesen biztos, hogy a republikánusok megtartják a Szenátust

Ez a cikk több mint 3 éves.

Az elmúlt hetekben ugyan sok híradás szólt arról, hogy a Demokrata Párt jó pozícióban van a Szenátus visszaszerzésére, ahol már lassan 6 éve ellenzékben politizál, de most már szinte biztosan kijelenthető, hogy a jobboldal megőrzi a többséget az elnöki kinevezésekben, külpolitikában kiemelt szereppel rendelkező felsőházban. A 100 tagú szenátusban jelenleg 53 republikánus, valamint 47 demokrata szenátor ül.

A demorkaták a mai este során két államban tudták kiütni egy  hivatalban lévő republikánus szenátort: John Hickenlooper egykori kormányzó legyőzte Cory Gardnert Coloradóban. Ugyanakkor a a demokraták elveszítették a szenátusi helyüket az ultrakonzervatív Alabamában.

Arizonában nemrég hirdettek győztest,  az eddig beérkezett eredmények alapján megelőlegezhetjük a győzelmet a demokrata Mark Kelly-nek a  a hivatalban lévő republikánus Martha McSally-vel szemben. Ha ez valóban így lesz, az plusz egy szenátort jelentene a Demokrata Pártnak, 48 főre növelve  ezzel a szenátusi frakciójuk létszámát.

A Demokrata Párt nagy reményeket fűzött Észak-Karolinához, de az elnökválasztáshoz hasonlóan feltehetőleg a republikánusok örülhetnek, a jobboldali Thom Tillis valószínűleg megőrzi a székét.

Abban az esetben, ha Biden végül megnyeri az elnökválasztást, akkor csupán két plusz szenátori helyre lenne szüksége a demokrata tábornak, mivel Biden alelnöke, Kamala Harris hivatalából kifolyólag a felsőház elnöki pozícióját is betöltené, aminek hála az ő szava döntene szavazategyenlőség esetén. Ezt a két szenátori helyet három különböző államból szerezhették volna meg, ám Montanában nemrég hivatalosan is a hivatalban lévő republikánus szenátort hirdették ki győztesnek, így már csak Maine  és Georgia elhódításával van lehetőségük  elérni a bűvös 50 szenátort. Maine-ben még viszonylag alacsony a  feldolgozottság, ám egyelőre az állam mérsékelt republikánus szenátora, Susan Collins vezet. Amennyiben Collins-t egy ötödik ciklusra is megválasztják, akkor már most biztosak lehetünk abban, hogy a Republikánus Párt megőrzi a Szenátust. Ha viszont Collins kikap, akkor egészen 2021 januárjáig kell várnunk, hogy megtudjuk, kié lesz a törvényhozás felsőháza, mivel a Georgiában kiírt időközi szenátusi választás esetében szükség lesz egy második fordulóra. Erre az úgynevezett „runoff election-re” azért lesz szükség, mert egyik jelölt sem szerezte meg a szavaztok felét: a demokrata induló, Raphael Warnock ugyan a szavaztok 31.8%-ával az élen végzett, de a georgiai választási rendszer sajátosságai miatt több republikánus kihívója is volt. Az állam hivatalban lévő jobboldali szenátora Kelly Loeffler 26.5%-ot szerzett, őt 20.5%-al követi a szintén republikánus Doug Collins. Az eddig a Képviselőházban politizáló Collins már be is jelentette, hogy Loefflert fogja támogatni a második fordulóban, és az ő együttes támogatottságuk-kiegészíve a többi, kevés szavazatot elérő jobbos jelöltével-már fej-fej melletti demokrata-republikánus állást mutatnak, így ismerve az állam politikai természetét, nem valószínű a demokrata győzelem.