Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az elnöki és szenátusi megmérettetés szorosnak ígérkezik, de a demokrata kormányzó újrázhat Észak-Karolinában

Ez a cikk több mint 3 éves.

Észak-Karolina a mai választás egyik legnagyobb médiafigyelmet élvező állama. A déli állam 1976 óta csak egyszer, 2008-ban szavazott demokrata elnökjelöltre, ám idén a felmérésekben Biden vezet. Emellett a szenátusi megmérettetés is izgalmas küzdelemnek ígérkezik, az észak-karolinaiak ma egy olyan szenátusi szék sorsáról dönthetnek ami 2002 óta minden választás alkalmával gazdát cserélt a republikánusok és a demokraták között (a felmérésekben a demokrata Cal Cunningham előzi a hivatalban lévő republikánus szenátort, Thom Tillis-t).

Azonban van egy olyan mandátum, amit a demokraták hivatalban lévő jelöltje nagy valószínűséggel újból megszerezhet: ez pedig a kormányzói szék, amit 2017 óta Roy Cooper birtokol.

Coopert 2016-ban választották meg az állam élére, ugyanazon a napon, amikor Trump 49.83 százalékot szerezve legyőzte  a 46.17 százalékot elérő Hillary Clintont. A korábban 16 évig államügyészként tevékenykedő Roy Cooper ezzel szemben a szavazatok 49 százalékát gyűjtötte be a kormányzóválasztáson, legyőzve az első ciklusos, 48.8% százalékot szerző kormányzót, Pat McCroryt.

Coopernek a kezdetektől  fogva ellenséges a viszonya az állami törvényhozásban 2018-ig óriási többséggel rendelkező republikánusokkal, akik még hivatalba lépése előtt olyan törvényeket fogadtak el, amelyek jelentősen csökkentették a kormányzó jogköreit. A jobboldali törvényhozás a kormányzó számos vétóját is felülírta, ám a folyamatos obstrukció nem kedvezett a republikánusoknak, akik a 2018-as állami törvényhozási választáson ugyan megőrizték a többségüket, de számos képviselőhelyet veszítettek,így már nem tudják többé olyan könnyedén felülbírálni Cooper vétóit.

A felmérések alapján idén is Roy Cooper számít a befutónak, akár 52-55 százalékot is szerezhet, jelentősen előzve ezzel republikánus kihívóját, az állam kormányzóhelyettesét, Dan Forestet, aki a voksok 43-45 százalékát gyűjtheti be.

Ezek a számok rámutatnak arra, hogy Észak-Karolina egyik az USA azon kevés államának, ahol a választók nem teljesen pártvonalak mentén szavaznak, és egy jelölt akkor is nagy népszerűségre tehet szert, ha pártja egyébként alulmarad a választáson.

Még két olyan állam van, ahol a mai napig szokás a régen Amerika-szerte viszonylag bevett gyakorlatnak számító „ticket splitting”: New Hampshire és Vermont. Mindkét new-englandi állam erősen a demokraták felé húz a kongresszusi és elnöki megmérettetéseken, ám idén várhatóan a népszerű republikánus kormányzók újrázhatnak. Ez nem kis részben annak köszönhető, hogy ezek a republikánus kormányzók sok kérdésben a demokratákhoz állnak közelebb és ellenzik Donald Trump politikáját. Vermont második ciklusos, társadalmi kérdésekben relatíve liberális republikánus kormányzója, Phil Scott például újságírói kérdésre elmondta, hogy az idei választáson Joe Bidenre szavazott, nem pedig pártja jelöltjére, Trumpra.  

Egyébként a képviselőházi választáson az előrejelzések alapján a demokraták több körzetet is elhódíthatnak a republikánusoktól Észak-Karolinában, köszönhetően annak, hogy nemrég újrarajzolták a választókerületek határait, amelyek korábban aránytalanul a jobboldalnak kedveztek.